Skryter av starten, spent på fortsettelsen

Generalsekretær Knut Refsdal i Norges Kristne Råd synes pave Frans har vært et friskt pust. Avtroppende styreleder Kjetil Aano i Mellomkirkelig Råd venter på tydeligere økumeniske signaler.

Refs­dal leder en or­ga­ni­sa­sjon som sam­ler alt fra Den ro­mersk-ka­tols­ke kirke og Den or­to­dok­se kirke til Oslo Krist­ne Sen­ter og Pinse­be­ve­gel­sen.

- Langt uten­for Den ka­tols­ke kirke er paven det frems­te sym­bo­let på den krist­ne kirke i ver­den. Mange iden­ti­fi­se­rer seg med ham og ser ham som en vik­tig tal­s­per­son, sier Refs­dal.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I løpet av sitt førs­te år som pave synes han pave Frans har for­val­tet denne rol­len godt.

- Jeg opp­le­ver at han har vært et friskt pust på vel­dig mange måter. Han har valgt en enkel livs­stil, hatt mye kon­takt med folk og opp­ford­ret til å ta vare på de fat­ti­ge og mar­gi­na­li­ser­te. Det har vært en re­vi­ta­li­se­ring av Den ka­tols­ke kirke, hvis man kan bruke et så sterkt inn­trykk, sier ge­ne­ral­sek­re­tær Refs­dal.

For­ven­ter opp­ryd­ning

Han re­gist­re­rer at paven har fått mye opp­merk­som­het i medie­ne.

- Det hører vel med til his­to­ri­en at han sann­syn­lig­vis ver­ken mener noe annet eller har an­led­ning til å hevde noe annet enn sin for­gjen­ger, men det sier noe om hvor utro­lig vik­tig kom­mu­ni­ka­sjon er, sier Refs­dal.

Inn­tryk­ket hans er at paven øns­ker å åpne kir­ken og bidra til at den opp­le­ves re­le­vant. Nett­opp her tror han en av pa­vens store ut­ford­rin­ger også lig­ger.

- Det er en kon­ti­nu­er­lig ut­ford­ring for en­hver kirke å opp­le­ves re­le­vant for folk til en­hver tid. Den ka­tols­ke kirke har mange tra­di­sjo­ner og mye his­to­rie, men den må også klare å for­mid­le at man øns­ker å være til stede i da­gens ver­den og ta da­gens ut­ford­rin­ger både lo­kalt, na­sjo­nalt og in­ter­na­sjo­nalt. Dette gjel­der oss alle, men ikke minst paven, sier Refs­dal.

Han mener også at over­g­reps­sa­ke­ne i Den ro­mersk-ka­tols­ke kirke er en stor ut­ford­ring.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det er nok rik­tig at man har gjort mye bra i for­hold til dette, men det gjen­står nok en del å rydde opp, sier han.

Bede­hus­pre­di­kant

Snart av­gått styre­le­der for Mel­lom­kir­ke­lig Råd, Kje­til Aano, mener paven har fått klart fram at «kir­ken er en ra­di­kal so­si­al-etisk be­ve­gel­se».

- Han har også et sterkt Je­sus-vit­nes­byrd og snak­ker om Jesus som en vest­landsk pre­di­kant. Leser man mi­sjons­do­ku­men­tet han har for­fat­tet, er det fullt av av­snitt som en­hver med bak­grunn på bede­hu­set på Vest­lan­det bare kan skri­ve under på og glede seg over, sier Aano.

Fram­over er han spent på hva paven vil bidra med for å føre krist­ne nær­me­re hver­and­re.

- Jeg ven­ter fort­satt på hva det han vil få å si for det øku­me­nis­ke ar­bei­det. Han har ikke sagt noe som har tatt opp i seg den glade og fri­mo­di­ge til­nær­min­gen som kom til ut­trykk under 2. Va­ti­kan­kon­sil, om i brin­ge krist­ne sam­men, sier Aano.

Euro­pe­isk røt­ter

Han re­gist­re­rer at paven hol­der fast ved den ka­tols­ke mot­stan­den mot kvin­ne­lig preste­tje­nes­te og ret­nings­lin­je­ne som gjel­der kjønn, sam­liv og pre­ven­sjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Men jeg ser for meg at det også der vil komme en bedre dia­log, sier Aano.

Selv om paven er den førs­te ame­ri­ka­ne­ren som er pave, på­pe­ker Aano at han har et euro­pe­isk preg gjen­nom sine ita­li­ens­ke for­eld­re.

- Han set­ter fri­gjø­rings­teo­lo­gi­en inn i en ty­de­lig kris­ten ramme. Han fører sam­men ty­de­lig Kris­tus-from­het, rik­tig nok også med del­vis Ma­ria-from­het, og et vel­dig sterkt so­si­alt en­ga­sje­ment, sier Aano.

Dagen

Les også
Ekman møter både sinne og forståelse