Illustrasjonsfoto: Adobe Stock

Sexen ingen vil ha

Ingen vil ha den sexen jeg tror på.

Dette innlegget ble først publisert på bloggenmarkuskvavik.com.

-----

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Du vet, den gammeldagse sexen. Folk vil heller ha den sexen som er inn. Den sexen som er på moten. Den moderne sexen. Den sexen som du oftest leser om i avisene. Den sexen du ser i filmene.

Dersom du leser eller ser noe på film eller internett om den sexen jeg tror på, fremstilles den som noe som tilhører fortiden. Den gammeldagse sexen er litt som en VHS-spiller eller en CD-plate. Den har sin sjarm, så ler vi av at “sånn var det før”, men takk og pris at det ikke er sånn lenger.

Takk og lov at vi har den moderne sexen.

Folk vil ikke ha bokser det står “sex tilhører ekteskapet” lenger. De vil heller ha one-night stands.
Med på kjøpet får de kleine samtaler med folk de ikke kjenner, dagen derpå. Med på kjøpet får de noen kjipe opplevelser, som de gjerne skulle vært foruten.

Faktisk er det ikke bare Bibelen som fremholder det at sex bør holdes innenfor et forpliktet parforhold. Psykologen og forfatteren Jordan Peterson sier:«Jeg tror ikke sex fungerer veldig bra utenfor et forpliktet forhold. Det finnes ikke noen bevis for at det gjør det.»

Folk vil ikke ha «jeg ønsker å ligge med en person resten av livet»-konseptet. Folk vil ha ulike partnere for å finne ut hva de liker best. De vil sammenligne de gode sexpartnerne, med de dårlige. De vil eksperimentere med ulike mennesker. De vil heller bli litt flinke på 15 forskjellige instrumenter, enn å lære seg et instrument skikkelig.

Med på kjøpet får de anger, opplevelser de skulle vært foruten, og sterke bånd til mennesker de ikke kjenner. Med på kjøper får de mennesker de ikke ønsker å treffe på gata.

Folk liker ikke tanken om at Gud er på tronen, og at sex er skapt av ham, som en gave til oss. Folk kjøper heller en mer sexy tanke om at sex er på tronen. Folk tror ikke på tanken om at to mennesker blir bundet sammen på et dypt nivå når de ligger sammen. Folk tenker på sex som en fysisk aktivitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forskjellen på den gammeldagse sexen jeg tror på og den moderne sexen du ser på «ex on the beach» ligger ikke først og fremst i praksisen rundt sex, men i selve definisjonen av hva sex er.

Se for deg to personer som stirrer på en brødkniv og spør seg selv «hva skal denne dingsen brukes til»?

Den ene sier«jeg tror den skal brukes til å skjære brød med», mens den andre sier«jeg tror den skal brukes til å spise suppe med».

Disse to er ikke først og fremst uenige om bruken av kniven, men om hva denne gjenstanden faktisk er.

Dersom du mener gjenstanden er en brødkniv tar du den med til brødet.

Dersom du mener gjenstanden er en skje tar du den med til suppeskålen.

Din forståelse av hva sex er vil forme hva du gjør med den.

Jeg tror ikke på den sexen som jeg leser om i media. Jeg tror ikke på den sexen de fleste sexologene i VG tipser oss om. Jeg tror ikke man bør prøve seg frem med ulike folk. Jeg tror ikke porno er bra for oss. Jeg vet at jeg høres ut som det mange vil kalle for et “gufs fra fortiden”. 1954 ringte og ville ha sex-synet sitt tilbake.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er helt greit. Jeg begynner å bli vant med det nå. Jeg har bare en annen overbevisning, og forståelse av hva sex er. Jeg er gammeldags. Likevel er jeg også overbevist om at noe av det jeg tror på kan, om ikke bevises, så hvertfall erfares.

“Jesus svarte: «Har dere ikke lest at Skaperen fra begynnelsen av skapte dem som mann og kvinne og sa: ‘ Derfor skal mannen forlate far og mor og holde fast ved sin kvinne, og de to skal være én kropp.’ Så er de ikke lenger to; de er én kropp. Og det som Gud har sammenføyd, skal mennesker ikke skille.” – Matteus 19.4-6 –

Det hebraiske ordet som er brukt hvor det står “én kropp” heterechad. Det betyr “sammensmeltet på dypeste nivå”. Dette tror jeg på. Kanskje noe av dette gir gjenklang inni deg, hvis du kjenner godt etter. Kanskje har du fått noen sår, noen vonde opplevelser som har med sex og seksualitet og gjøre.

Jeg står fast på den gammeldagse sexen. Jeg holder fast ved at sex ikke bare er fysisk.

Den gammeldagse sexen er heller ikke fritatt utfordringer. Men den fremholder et rammeverk som er sterkt nok til å holde de utfordringene man møter. Den gammeldagse sexen legger opp til trygghet, kommunikasjon og sårbarhet når det kommer til vår seksualitet. Ikke minst har den gammeldagse sexen en designer av sexen.

En designer som vet hvordan sexen han har designer fungerer, og som bryr seg nok om oss til å gi oss et rammeverk som kan holde den. En designer som også var villig til å betale prisen for de gangene vi ikke klarer å holde oss innenfor disse rammene.

Jeg er ikke feilfri, heller ikke innenfor seksualitet.

Jeg takker Gud for sex, og for at han tilgir oss når vi bommer på de gode rammene han har gitt vår seksualitet.