LYKKELIG: Time Magazine lister opp seks bud for hva som gjør en familie lykkelig.

Seks tips til familielykke

Her er rådene som fungerer for de fleste familier.

Familielykke: Kristeligt Dagblad lister opp seks «bud» for hva som gjør en familie lykkelig. De fungerer for de fleste familier, om vi skal tro Bruce Feiler, en av USAs ledende familie-eksperter.

1. Finn familiens verdier

Artikkelen er basert på en sak i Time Magazine. Der råder han alle familier til å innlede en samtale om hva det vil si å være en del av nettopp den familien, og skrive ned ti sentrale verdier.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– For vår del ble det en opplevelse som endret oss. Vi endte med å trykke erklæringen og henge den opp i spisestuen, forteller han.

Feiler understreker at man ikke får oppfylt alt man skriver ned hver dag, og heller ikke hver måned, men at poenget er at man har et felles mål.

2. Del familiehistorien

Feilers andre bud, er ifølge Kristeligt Dagblad, å dele sin familiehistorie: Hvor kommer vi fra? Hvordan var oppveksten for mor og far og besteforeldre? Forskning har vist at barn som kjenner mer til sin familiehistorie, har større tillit til at de kan kontrollere sine liv, og får også økt selvtillit.

3. Ukentlige familiemøter

Videre oppfordrer han til å holde ukentlige familiemøter, der man spør seg hva som fungerte og ikke fungerte den aktuelle uken. Har barna oppfylt sine mål, får de lov til å velge en belønning. Og hvis de ikke har det, får de velge en straff.

4. Skikkelige krangler

Feilers neste bud er å krangle på en ordentlig måte. Bruke tid til å reflektere over hva krangelen dreier seg om, og la barna komme opp med tre alternative løsninger og føre partene sammen igjen.

5. Spis sammen

Å spise sammen er femte bud. Nyere forskning viser nemlig at omfanget av måltider med familien er den viktigste faktoren for å greie seg godt på skolen og unngå adferdsproblemer. Under måltidet bør foreldrene være oppmerksom på to ting: De skal gi barna mest taletid og lære barna et nytt ord hver dag. Begrunnelsen skal være at et barns ordforråd har enorm innflytelse på hvordan barnet klarer seg på skolen.

6. Får du det ikke til? Prøv!

Hva gjør så en familie som har dårlig tid, og som ikke greier å huske alle de gode rådene? De må ganske enkelt prøve, mener Feiler.

– Vi vet at vi er nødt til å arbeide hardt hvis vi vil komme videre i vår karriere. Likevel gjør vi ikke det samme i familien, fordi de alltid er der. Men om vi arbeider med familielivet, tar små skritt og prøver å gjøre det bedre, kan vi faktisk gjøre våre familier lykkeligere, mener han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Familien viktigst for nordmenns lykke
Les også
Paven fikk samlivsrådBispesynode
Les også
Ingen vet prisen på 10.000 skilsmisserSkilsmissestatistikk