En intens kamp i bønn er ikke det eneste botemiddelet mot manglende bibellesning, skriver Øivind Ruud Kringstad. Han gir seks praksiske råd til mer bibellesning i hverdagen.

Seks praktiske tips for bibellesning

Vaner har kraft. De fleste har relativt like dager når det kommer til dagsrytme.

Det er fastetid og en god anledning til å øke prioriteten til bibellesningen. Dagen har flere ganger skrevet om dalende bibellesning både blant folk flest og kristne spesielt.

Dypest sett handler dette om åndskamp der vi dras bort fra Guds ord. Likevel er ikke en intens kamp i bønn det eneste botemiddelet. Her kommer derfor seks rent «menneskelige» tips til å lese mer:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

1.

Les en bibel uten versnummer. Min beste julegave i fjor var Bibelen i litterær utgave. Bibelteksten er i seg selv kliss lik en vanlig bibel, men med annerledes tekstoppsett. Det ligner rett og slett på en vanlig bok med én spalte, ingen versnummer, ikke kryssreferanser, tykkere papir og fast perm. Og det har effekt.

Uten å tenke bevisst over det, økte en «vanlig bibel-leseøkt» med 20- 30 prosent. Minst. Først tenkte jeg at dette var glimrende når det kom til de historiske bøkene som gjerne kan leses litt raskt. Men også i brevene kom de lengre linjene tydeligere frem.

Lesningen fikk bedre flyt og det ligner vel også mer på det originale oppsettet. Kapittel og versinndeling var jo ikke med i begynnelsen.

Bibelselskapet har en bibelutgave i litterær stil og på nett kan man på les.norsk-bibel.no velge bort versnumrene om kan ønsker det.

2.

Sett mål. Det er mer motiverende å ha en plan over lesningen. For eksempel fungerer Ordspråkene ypperlig som daglig lesning gjennom en måned med sine 31 kapitler. Eller Lukasevangeliet som adventskalender med sine 24.

Med hjelp av Ettårsbibelen trenger du ikke tenke selv en gang på hvordan inndelingen skal være. Eller kanskje er tre daglige vers tilstrekkelig?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Prøv uansett å droppe den dårlige samvittigheten når du ikke holder helt tritt. Det viktigste er at du leser, ikke at det gjøres etter planen!

3.

Hold oversikten. Som en konsekvens av å ha satt mål har det noe for seg å ha en viss oversikt over hva man har lest. Dette kan virke motiverende i seg selv, men ikke minst for å sikre en bredde i bibellesningen er dette et poeng. Vet du for eksempel når du leste Klagesangene sist? Eller hele Dommernes bok?

4.

Ha et fast tidspunkt.Vaner har kraft. De fleste har relativt like dager når det kommer til dagsrytme. Vi spiser på omtrent samme tidspunkt hver dag, sover på samme tid, i alle fall i ukedagene, og kaffen har sine faste inntak mellom alt. Gir man bibellesningen plass i denne rytmen slipper man unna mye motivasjonsarbeid!

Personlig er absolutt morgenen å foretrekke. Men jeg har venner som bruker måltidene som «leseklokke», tiden mens middagen blir ferdig i ovnen, dobesøket eller for de med barn i rett alder- som en del av felles leggerutine.

Selvfølgelig kan dette også skape grobunn for en «ikke- involvert lesning» der man leser Bibelen bare fordi det er en del av vanen. Joda, dette skjer. Men for de fleste av oss er likevel ikke dette grøften vi ligger i. Kan dette hjelpe oss til å lese mer og regelmessig har det noe for seg.

5.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les bibeldeler som hører sammen. Bibelen er skrevet i en gitt sammenheng og henviser ofte til seg selv. Det er jo 66forskjellige bøker den består av. Leser man skrifter som henger sammen vil man kunne se flere tråder og sammenhenger.

For eksempel fungerte profetene Haggai og Sakarja samtidig med Nehemja og Esra. Samme type overlapping vil man oppleve i kongebøkene og krønikebøkene. Les også gjerne salme 104- 107 etter å ha lest i 1. og 2. Mosebok.

I det nye testamentet vil det være naturlig å lese Apostlenes gjerninger etter et av evangeliene og kanskje Johannes’ brev etter evangeliet hans? Og når man leser Apostlenes gjerninger er det spesielt nyttig å lese brevene til Paulus samtidig. Det er jo situasjonen som beskrives i Apg som brevene adresserer.

Linkene mellom det gamle og det nye testamentet finnes mange steder, men er spesielt tydelig mellom mosebøkene (og særlig 3. Mosebok) og Hebreerbrevet. Daniels bok har mange tråder som tas opp i Johannes åpenbaring. Ja, flere kunne vært nevnt. Dette beriker bibellesningen!

6.

Hør! «Hør så skal deres sjel leve» står det i Jesaja 55:3. Midt i en artikkel om bibellesning må vi huske at Bibelen selv (faktisk) løfter hørselen fremfor synet. I tillegg til å høre andre lese har vi i dag gode muligheter til å «oppfylle» dette rent praktisk.

De fleste har mobiler eller anlegg hjemme som gjør dette svært tilgjengelig. Bibelselskapet har lydversjoner av sine bibeloversettelser utarbeidet av KABB. Disse kan kjøpes, men de fleste bibliotek har dem også til utlån. Flere streamingtjenester for lydbøker har også Bibelen tilgjengelig. Storytel er en av dem.

Dette åpner for å la Bibelen bli sekundæraktivitet mens man vasker opp, trener, kjører bil eller er i bussen. Plutselig er det ikke så uoverkommelig å komme gjennom 5. Mosebok likevel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Selvfølgelig må man være oppmerksom på at konsentrasjonen ikke blir den samme i bussen som et sted uten forstyrrelser. Men personlig har dette fungert litt på samme måte som det første punktet- detaljene i teksten får ikke like stor plass, men de lange linjene trer desto tydeligere frem.

Vel, da er det bare å sette i gang. I bønn om at Gud vil velsigne sitt Ord for oss. Enda en gang.