«De som i utgangspunktet har det godt, takler unntakstilstanden bra, mens den kan bli et mareritt for dem som hadde det vanskelig fra før.», skriver Dagens lederskribent. Illustrasjonsfoto: Adobe Stock

Samlivskriser i koronakrisen

Koronakrisen setter familier og samliv på prøve over hele verden. For noen kan isolasjon og karantene oppleves som en gyllen pause fra den travle hverdagen, for andre blir det trangt og klaustrofobisk.

Når koronatiltakene går på samlivet løs, er det viktig å søke hjelp. Dette var det store og sentrale poenget, da ekteparet Silje Maria og Ola Ohm delte historien om sin egen koronakrise med Dagens lesere på lørdag. Ekteparet er ansatt i Klepp frikirke for å jobbe med ekteskap og familie. De er profesjonelle hjelpere for andre. Likevel kom de til et punkt der de så seg nødt til å søke bistand hos en familieterapeut.

Ved å fortelle åpent om dette, tror vi de bidrar til å gjøre det litt mindre farlig å søke hjelp for andre som også sliter. De viser at selv ressurssterke folk kan oppleve at livet gir en kilevink som gjør det nødvendig å be om assistanse. Alle kan komme i sårbare situasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For ekteparet Ohm, som har fått tre barn på tre år, ble det blant annet tøft å måtte kutte kontakten med besteforeldre og nettverk i en tid i livet som er preget av søvnløshet og store omsorgsoppgaver. De mistet tilgangen til avlastning og barnepass. Men nettopp fordi de våget å signalisere sårbarhet, fikk de hjelp både til eget forhold og avlastning for barna. Dermed kan de selv fortsette å være til hjelp for andre.

Det er blitt spådd både babyboom og skilsmisseboom i kjølvannet av koronakrisen. De som i utgangspunktet har det godt, takler unntakstilstanden bra, mens den kan bli et mareritt for dem som hadde det vanskelig fra før.

Som alltid rammes de mest sårbare hardest. Dårlig økonomi og trangboddhet blir mer påtrengende. Koronakrisen vil føre mange ut i økonomisk uføre og fattigdom. Dermed utfordres de av oss som fremdeles har nok å rutte med, til å vise enda større solidaritet enn vanlig. Både overfor naboer og venner som sliter her hjemme og i vår givertjeneste til organisasjoner som driver internasjonalt hjelpearbeid. Det er ikke blitt mindre behov for disse organisasjonenes innsats nå under krisen. Behovet har knapt vært større noen gang.

Blant de mest sårbare er de som nå er innestengt i voldelige og utrygge hjem. I Frankrike og Spania har man gjort det mulig å melde fra om familievold på apotek og supermarkeder, fordi voldsrammede kvinner ikke tør ringe til politiet, skriver Bergens Tidende/Politiken. Det er et konstruktivt eksempel på at myndigheter og hjelpeapparat går nye veier for å hjelpe en ekstremt sårbar gruppe. I Storbritannia har familievolden ifølge NRK eksplodert. Antall drap i hjemmene er mer enn fordoblet under koronakrisen. Det viser med all tydelighet at familievold i koronatiden er et problem som må tas alvorlig.

For det er klart at isolasjonen både kan gjøre at konflikter tilspisser seg og at det blir vanskeligere å fange opp når familie, venner og naboer ikke har det godt. Desto viktigere er det å vise omsorg og være årvåkne, og at vi enda oftere enn ellers tar en telefon og sjekker hvordan det går. Særlig nå som unntakstilstanden ser ut til å bli langvarig, slik helsedirektør Bjørn Guldvog signaliserte i forrige uke.

Les også
– Møt blikket til den andre i denne tiden
Les også
Eksperter tror koronakrisen vil gi flere skilsmisser
Les også
Ikke la korona få deg til å droppe bryllupet!