BRUTT KONTAKT: Etter at nordiske folkekirker har begynt å vie homofile, har Den russisk-ortodokse kirke brutt kontakten med dem. Her er det patriark Kirill av Russland.

Russisk kirke bryter kontakt med folkekirker i Norden

Den russisk-ortodokse kirke underkjenner dåp i folkekirken i Danmark og Sverige siden de vier homofie. Russerne har brutt den formelle kontakt både med dem og Den norske kirke.

- Jeg synes det er et snodig teologisk resonnement at de underkjenner dåpen i disse folkekirkene, uansett hvor galt det måtte være å vie samkjønnede par. Jeg kjenner ingen andre ortodokse kirker som har foretatt denne koblingen, sier Kjetil Aano, leder i Mellomkirkelig Råd for Den norske kirke, i en kommentar til Dagen.

Han opplyser at det på norsk side ikke har vært formell kontakt med Den russisk-ortodokse kirke etter at Kirkemøtet i 2007 vedtok to likeverdige syn på homofili. Men russerne har ikke underkjent dåpen i Den norske kirke.


FAKTA OM Den russisk-ortodokse kirke
Størst av de ortodokse kirkene, og nest-størst i verden etter Den romersk-katolske kirkeAntall medlemmer på verdensbasis varierer sterkt. Høyeste anslag er 120 millioner medlemmer.De har menigheter i Norge på følgende steder: Oslo, Stavanger, Bergen, Trondheim, Tromsø, Kirkenes og Svalbard.

Ukjent for prest


Fader Kliment er prest i Den russisk-ortodokse kirke i Oslo, og er ukjent med at hans kirke har formelt brutt med Den norske kirke.

- Dette har jeg ikke hørt noe om, og vi har ikke fått slike instrukser. Tvert imot har vi blitt oppmuntret til å styrke kontakten med Den norske kirke på lokalplan, sier Kliment til Dagen. Han er prest i Hellige Olga menighet.

Han mener at det må være en misforståelse når det hevdes et slikt brudd.


Kliment opplyser at det er vanskelig å fastslå hvor stor kirken er på verdensbasis, men han har sett anslag på 120 millioner medlemmer.


Anerkjenner ikke dåp

Den russisk-ortodokse kirke vil ikke lenger offisielt anerkjenne dåpen i den danske folkekirken. Dette er en reaksjon på at folkekirken har innført vielser for homoseksuelle.

- Vi anerkjenner ikke dåpen offisielt, verken den svenske eller danske. Denne praksis å ta imot noen uten gjendåp vil være umulig for oss, fordi homoseksuelle forhold er en synd i ortodoks teologi, sier Dimitrij Sizonenko, patriakatets talsmann for mellomkirkelige anliggender, i en kommentar til Kristeligt Dagblad.

Allerede i 2006 brøt Den russisk-ortodokse kirke offisielt med Svenska kyrkan, da de innførte et ritual til velsignelse av registrerte partnerskap.

Det er relativt få medlemmer i den danske folkekirke og i Svenska kyrkan som vil bli rammet av kravet om gjendåp i Den russisk-ortodokse kirke. Det vil bare skje hvis man vil bli medlem eller skal gifte seg i kirken.


Dialog på vent

Kjetil Aano opplyser at Den russisk-ortodokse kirke har en avventende holdning til Den norske kirke.

- De har satt dialogen med oss på vent, og vi har ikke lenger regelmessige tosidige samtaler med kirkens ledelse, slik vi hadde tidligere. Men vi har likevel en løpende kontakt, der vi også tar opp de vanskelige spørsmålene som vi er uenige om, sier Aano.

Han møtte blant annet fader Alexander, representant for Moskva-partiarkatet, i Kirkenes Verdensråds sentralkomité nå i september.

- Alexander gav uttrykk for at han ønsket å møte oss, og jeg håper på en fortsatt dialog med hans kirke, sier Aano.

- Hva vil skje hvis også Den norske kirke vedtar en liturgi for å vie homofile par?

- Min erfaring fra økumenisk arbeid er at det ikke blir tatt noen automatiske beslutninger, men personlige relasjoner og det å snakke sammen betyr svært mye, svarer Aano.

Han viser til at både Mekane Yesus kirken og den ortodokse kirke i Etiopia ikke har brutt den formelle kontakten med Den norske kirke etter Kirkemøtets vedtak om homofili.

- De har uttalt at de ikke aksepterer to syn på homofili, og har samme holdning til oss som til folkekirken i Danmark og Sverige. Men samtidig har Mekane Yesus kirken en åpen dialog med både Misjonsselskapet, Misjonssambandet og ulike organer i Den norske kirke, sier Aano.

(Dagen)