- Re­li­giø­se mi­no­ri­te­ter mer ut­satt nå enn tid­li­ge­re

Stats­sek­re­tær Bård Glad Pe­der­sen uttaler etter et møte med egyp­tis­ke krist­ne at men­neske­ret­tig­he­te­ne er under press i Egypt.

- Re­li­gions­fri­he­ten er grunn­lovs­fes­tet i Egypt, og re­li­gions­fri­het er en vik­tig del av men­neske­ret­tig­he­te­ne, sier Glad Pedersen.

Norge føl­ger tett med på si­tua­sjo­nen opp mot val­get i mai. De­mo­kra­ti hand­ler ikke bare om frie og rett­fer­di­ge valg, men også om makt­ba­lan­se og at ma­jo­ri­te­ten re­spek­te­rer mi­no­ri­te­ter, ut­ta­ler stats­sek­re­tæ­ren iføl­ge presse­tals­kvin­ne Astrid Sehl i UD.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Brente kirke og drepte kristne

For et drøyt halvår siden ble kirker brent og kristne drept av rasende muslimer i Egypt. Nå er situasjonen for kristne nå ganske stabil, hevder egyptisk kirkeleder på besøk i Norge.

Etter fjor­årets juni­re­vo­lu­sjon, der pre­si­dent Mo­ham­med Mursi og Det Mus­lims­ke Bror­skaps re­gi­me ble kas­tet, ble 100 kir­ker og andre in­sti­tu­sjo­ner van­da­li­sert eller brent, mens mange krist­ne fikk øde­lagt bu­tik­ke­ne sine.

Mel­lom 20 og 30 krist­ne måtte bøte med livet, mens mange flere ble ska­det.

- Både krist­ne og mo­de­ra­te mus­li­mer var imot islami­fi­se­rin­gen som Mursi og Bror­ska­pet sto for, sier Andrea Zaki til Dagen. Han er ge­ne­ral­sek­re­tær i bi­stands­or­ga­ni­sa­sjo­nen CEOSS.

Zaki leg­ger sterk vekt på at egyp­te­re flest ville ha en na­sjo­nal, egyp­tisk og ikke-re­li­giøs re­vo­lu­sjon som kan gi en lang­sik­tig de­mo­kra­tisk ut­vik­ling der ulike tros­sam­funn kan leve fre­de­lig side om side.

I norsk vår­sol på Vic­to­ria Ter­as­se i Oslo ut­tryk­ker han over­for Dagen op­ti­mis­me med hen­syn til den de­mo­kra­tis­ke ut­vik­lin­gen foran pre­si­dent­val­get i mai og det på­føl­gen­de par­la­ments­val­get til som­mer­en.

Topp­le­der

Zaki leder den krist­ne or­ga­ni­sa­sjo­nen CEOSS (Cop­tic Evan­ge­li­cal Or­ga­niza­tion for Soci­al Ser­vices) og er pro­tes­tan­tisk prest. Han er en av topp­le­der­ne for om­kring én mil­lion av Egypts 12-13 mil­lio­ner krist­ne.

Tirs­dag for­lot han og fire andre med­ar­bei­de­re Norge etter tre dager i lan­det, sam­ta­ler med sam­ar­beids­part­ne­ren Kir­kens Nød­hjelp og et kort møte i Uten­riks­de­par­te­men­tet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mus­limsk ra­se­ri

I au­gust i fjor var krist­ne ak­ti­ve del­ta­ke­re i de­mon­stra­sjo­ne­ne på Tahrir­plas­sen som førte fram til at Bror­ska­pet mis­tet mak­ten og mi­li­tæ­re over­tok mid­ler­ti­dig. Som en re­spons gikk yt­ter­lig­gå­en­de mus­li­mer til an­grep på krist­ne og deres guds­hus.

Det var da om­kring 100 kir­ker og andre in­sti­tu­sjo­ner ble ram­met. Ra­se­ri­et varte i om­kring en uke, og siden har si­tua­sjo­nen vært gans­ke sta­bil, sier Zaki.

Han un­der­stre­ker at egyp­tis­ke krist­ne ikke øns­ker uten­landsk inn­blan­ding i de opp­he­te­de stri­dig­he­te­ne i hjem­lan­det, men vil bygge broer in­ternt i lan­det. For ham og de krist­ne el­lers er det vik­tig å få fram at de er lo­ja­le egyp­te­re som vil finne na­sjo­na­le løs­nin­ger slik at ulike grup­per kan leve sam­men side om side, uav­hen­gig av tro­s­til­hø­rig­het.

Job­ber for fat­ti­ge

CEOSS bi­drar sterkt til den na­sjo­na­le hus­fre­den ved å ka­na­li­se­re pen­ger til pro­sjek­ter for fat­ti­ge, enten de er mus­li­mer eller krist­ne. Dette øker for­stå­el­sen blant folk med ulikt ut­gangs­punkt og vir­ker sta­bi­li­se­ren­de.

Tirs­dag møtte den egyp­tis­ke de­le­ga­sjo­nen stats­sek­re­tær Bård Glad Pe­der­sen i Uten­riks­de­par­te­men­tet (UD) for sam­ta­ler. Zaki for­tel­ler at norsk UD deler de fles­te vur­de­rin­ge­ne av si­tua­sjo­nen i hans hjem­land og at det var en nyt­tig sam­ta­le.

Kir­kens Nød­hjelp (KN) er CEOSS´ nors­ke sam­ar­beids­part­ner, og Zakis de­le­ga­sjon, har hatt flere sam­ta­ler med Midt­østen-le­der Mar­grethe Vol­den og andre i KN i for­bin­del­se med det be­sø­ket i Norge. Tirs­dag dro den egyp­tis­ke de­le­ga­sjo­nen vi­de­re til sam­ta­ler med svens­ke kir­ke­li­ge sam­ar­beids­part­ne­re.

DAGEN

Religiøse forhold i Egypt

* Egypt er i hovedsak et sunnimuslimsk land, og islam er landets statsreligion.

* Av omkring 85 millioner innbyggere er oppimot 90 prosent antatt å være muslimer ifølge offisielle tall, mens 9 prosent er oppgitt å være koptiske kristne og 1 prosent tilhørende andre kristne trosretninger.

* Egypt anerkjenner ellers bare islam, kristendom og jødedom, mens andre religioner har vanskelige kår.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
- 529 dømt til døden i Egypt
Les også
Militant gruppe truer turister i Egypt