Pinsebevegelsen taper terreng

- Vi har gått tilbake med ni prosent på fem år, sa pastor Fred Håberg til deltagerne på Led 13.

Fem nye menigheter ble i 2012 tatt inn i Pinsebevegelsen, mens to, Zion på Lillestrøm og Filadelfia Sykkulven ble nedlagt. Lederrådet har gitt Fred Håberg, pastor i Klippen, Sandnes i oppdrag å sette kirkeplanting på dagsorden, gjennom «Plant».

På Led 13 rettet Håberg oppmerksomhet mot Statistisk Sentralbyrå sine tall:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg vil ikke skape deppestemning, men pinsebevegelsen er i tilbakegang, sa han og viste til at bevegelsen hadde 39.108 medlemmer i 2012 mot 42.744 i 2005, en nedgang på ni prosent.

Ugne følelser

Han påpekte at både Baptistforbundet (+ 5 prosent) og Misjonsforbundet (+ 10 prosent) hadde økt antall støtteberettigede medlemmer gjennom bevisst satsing og ambisiøse strategier.

Den unge pastoren oppfordret konferansedeltagerne til å ta inn over seg at ting ikke skjer automatisk, og at bevegelsen er i sterk behov av kirkeplanting og revitalisering. Et diagram viste at 1930-tallet skilte seg positivt ut for pinsebevegelsen.

Det har lunket moderat i senere tid. Vi drømmer om at kirkeplanting skal skyte fart igjen.

Håberg erkjente at denne drømmen kunne skape «ugne følelser» hos noen som sliter i egen forsamling.

Sigmund Kristoffersen ble gjenvalgt nesten enstemmig som leder av lederrådet, denne gang for en periode på fire år. Han er også mannen som tok initiativ til Plant, og fulgte opp Håbergs inspill med å peke på at det også er behov for revitalisering eller restarting av menigheter. En undersøkelse fra 2011 viser at rundt halvparten av de norske pinsemenighetene er uten barne-og ungdomsarbeid.

Kristoffersen fortalte at lederrådet samarbeidet med ulike frikirker for å se på muligheten for å samarbeide lokalt i tiden som kommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kunstig

Andreas Hegertun presenterte lederrådets respons til Stålsettuvalgets rapport om den fremtidige tros- og livssynspolitikken i landet.

Lederrådet er en varm forsvarer av religionsfrihet og er prinsipielt for en likebehandling av alle trossamfunn. Samtidig er vi takknemlige for vår kristne kulturarv i Norge, refererte han. Han orienterte også om at lederrådet opplever det kunstig å ta vekk henvisningen til den kristne og humanistiske arv i grunnloven, og pekte på at ingen kan omskrive Norges historie og nasjonale identitet.

- Generelt vil vi si at Pinsebevegelsens lederråd vil arbeide for at Norge i fremtiden skal være et land med mange levende, vitale kristne menigheter som preger landet. Staten bør ikke ha noen rolle i menighetens teologiske profil eller ordninger. Den skal kun legge til rette for at alle slags trossamfunn får operere trygt og fritt.

Jan Eilert Aakre, administrasjonsleder i lederrådet forklarte at teologisk refleksjonsgruppe var satt ned for å gi svar til blant annet barn på skolen som spurte om hva pinsebevegelsen mener i ulike saker. Salen brøt ut i latter over hans utfordring, som ikke var til å misforstå:

- Når du har lest hele bibelen flere ganger og sett lyset kan det være greit å justere seg litt i forhold til hva de andre rundt deg har sett og hørt. DAGEN

Led 13

En nasjonal, årlig lederkonferanse i regi av Pinsebevegelsens Lederråd og Pinsebevegelsens Barne- og Ungdomsutvalg.

Led er en viktig del av visjonen om å se ledere fra alle generasjoner inspirert og utrustet til å gjøre Jesus synlig i og utfra sin menighet.

Tid: 7.-10. februar 2013 i Oslofjord Convention Center, Stokke

Tema: Jeg vil bygge min menighet - for livslang etterfølgelse

Bill Hybels fra Willow Creek og Robert Fergusson fra Hillsong Church deltar som talere.

1300 mennesker var påmeldt til Led 13.