Palestinerne legger alle FN-framstøt på is

De palestinske myndigheter vil legge alle fram­støt over­for FN-or­ga­ni­sa­sjo­ner på is, be­kref­ter pre­si­dent Mah­moud Abbas. Han vil skape bedre klima for nye freds­sam­ta­ler.

LES OGSÅ: Eide ber palestinerne endre pengebruk

Det betyr at De palestinske myndigheter vil vente med ini­tia­ti­ver som ledd i ar­bei­det med å få er­klært en pa­le­stinsk stat. Is­rael har fryk­tet at pa­le­sti­ner­ne vil an­leg­ge sak mot is­rae­le­re i Den in­ter­na­sjo­na­le straffe­dom­sto­len (ICC), men også disse ini­tia­ti­ve­ne blir nå lagt på vent.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Abbas ga ut­trykk for at han for­står at dette vil være pro­vo­se­ren­de over­for Is­rael, slik si­tua­sjo­nen er nå, sier uten­riks­mi­nis­ter Espen Barth Eide (Ap) til NTB.

Han møtte den pa­le­stins­ke pre­si­den­ten i Ramal­lah på Vest­bred­den tors­dag og ga ut­trykk for en viss op­ti­mis­me for at Abbas' grep kan bidra til be­ve­gel­se i for­hand­lin­ge­ne om en to­stats­løs­ning.

- Dette er et kon­struk­tivt grep som jeg be­røm­met ham for, sier Eide.

Åtte ukers frist

Den is­ra­els­ke avi­sen Haa­retz si­te­rer to høyt­stå­en­de tje­neste­menn på at den fore­lø­pi­ge tids­ho­ri­son­ten for fry­sen er åtte uker.

Abbas un­der­stre­ker at De palestinske myndigheter tar dette en­si­di­ge gre­pet for å skape rom for nye freds­sam­ta­ler når USAs pre­si­dent Ba­rack Obama og uten­riks­mi­nis­ter John Kerry kom­mer med fers­ke frem­støt.

LES FLERE SAKER FRA ISRAEL HER

I ved­ta­ket fra møtet i sen­tral­ko­mi­te­en i Fatah tirs­dag heter det seg imid­ler­tid at der­som Is­rael for­pur­rer pa­le­sti­ner­nes in­ter­na­sjo­na­le for­søk, «vil vi igjen vende oss mot de in­ter­na­sjo­na­le or­ga­ni­sa­sjo­ne­ne».

Egen stat

Pa­le­sti­ner­ne gikk i fjor til FNs ho­ved­for­sam­ling for å få an­er­kjent Pa­le­sti­na som en egen stat, noe Is­rael var sterkt imot. For­sla­get ble ved­tatt med blant annet Nor­ges stem­me. Ini­tia­ti­vet hadde tid­li­ge­re blitt av­vist i FNs sik­ker­hets­råd, der USA har veto.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Under sitt besøk i Is­rael un­der­stre­ket Obama pa­le­sti­ner­nes rett til en egen stat, men også is­rae­ler­nes rett til sik­ker­het.

Kerry, som al­le­re­de har be­søkt re­gio­nen to gan­ger, til­syne­la­ten­de i et for­søk på å spar­ke i gang for­hand­lin­ger om en to­stats­løs­ning, er ven­tet til­ba­ke til Je­ru­sa­lem og Ramal­lah i star­ten av neste uke. Det er imid­ler­tid ikke ven­tet at han vil ha med seg noe for­slag til veien vi­de­re mot en even­tu­ell løs­ning.

Etter­ly­ser is­ra­els­ke grep

De nye be­ve­gel­se­ne, om enn hvor små, kom­mer sam­ti­dig som Eide har tatt med seg bud­ska­pet om at tiden er i ferd med å renne ut for en to­stats­løs­ning. Det er 20 år siden Oslo-av­ta­len, men pro­ses­sen synes leng­re fra mål nå enn noen gang tid­li­ge­re i pe­rio­den.

Under sitt besøk i Is­rael og de palestinske områdene har Eide fått for­sik­rin­ger fra begge sider om at de øns­ker å gjen­opp­ta sam­ta­le­ne. Is­ra­els stats­mi­nis­ter, Ben­ja­min Netanyahu, fram­he­vet imid­ler­tid under sitt møte med uten­riks­mi­nis­te­ren en rekke be­ty­de­li­ge for­ut­set­nin­ger som må være på plass før en løs­ning synes rea­lis­tisk.

Eide har på sin side etter­lyst til­lits­byg­gen­de grep fra is­ra­elsk side, slik det nå synes som om De palestinske myndigheter tar.

Eva­lu­erer fram­skritt

I Fatah-ved­ta­ket fra tirs­dag heter det seg også at pa­le­stins­ke myn­dig­he­ter skal eva­lu­ere hvil­ke fram­skritt som er blitt gjort i løpet av de åtte ukene fry­sen skal vare.

- Pa­le­sti­ner­ne er svært po­si­ti­ve til det for­ny­e­de en­ga­sje­men­tet til USA og håper dette vil brin­ge be­ve­gel­se i for­hand­lin­ge­ne. Men jeg vil vokte meg vel for å kon­klu­de­re nå med at de vil føre fram, sier Eide.

Iføl­ge Haa­retz skal til­ta­ket gi Kerry en mu­lig­het til å få i gang en ny runde med freds­sam­ta­ler mel­lom Is­rael og palestinerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Abbas un­der­stre­ker imid­ler­tid at FN-ini­tia­ti­ve­ne vil gjen­opp­tas hvis det ikke kom­mer noe gjen­nom­brudd i freds­pro­ses­sen. (©NTB)

LES OGSÅ: Eide mener Israel og Palestina har to-tre år på seg

Palestina

* I 1947 vedtok FN opprettelsen av en jødisk og en arabisk stat i det britiske mandatområdet Palestina.

* Araberstatene stemte imot, og Jordan og Egypt tok kontroll over Vestbredden og Gazastripen.

* Staten Israel ble proklamert i 1948 og okkuperte i 1967 Vestbredden og Gazastripen.

* Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO) fikk i 1974 status som observatør i FN.

* Det palestinske nasjonalråd erklærte i 1988 opprettelsen av staten Palestina, som er anerkjent av drøyt 130 land.

* Oslo-avtalen mellom PLO og Israel ga i 1993 palestinerne begrenset selvstyre på Vestbredden og Gazastripen.

* De palestinske områdene har siden 2007 vært splittet mellom en Fatah-dominert regjering på Vestbredden og en Hamas-kontrollert regjering på Gazastripen.

* Palestinernes president Mahmoud Abbas forsøkte i 2011 å få FNs sikkerhetsråd til å anerkjenne en uavhengig palestinsk stat innenfor grensene fra før 1967. Det ble aldri noen avstemning siden amerikanske myndigheter varslet at de ville legge ned veto.

* 29. november søkte palestinerne FNs hovedforsamling om oppgradert status som observatørstat. 138 land stemte for forslaget, mens 9 stemte imot. 41 land unnlot å stemme. (©NTB)