Illustrasjonsfoto: Adobe Stock

Ord til jul

For den som opplever at gavetradisjonen begynner å gå på tomgang, kan det kanskje være en idé å vurdere å gi ord til jul.

Et av spørsmålene mange nordmenn grubler på i disse dager, er hva man skal gi til dem som har alt. Tradisjonen med å gi hverandre julegaver er i utgangspunktet et fint uttrykk for raushet og omtanke.

Vi gir fordi vi bryr oss. Skikken er også en påminnelse om at julen dypest sett handler om noe vi har mottatt helt ufortjent: Gud som ble menneske. Gud ga fordi han bryr seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Begivenheten som julen skal minne oss om, har inspirert storartet litteratur, poesi, musikk og arkitektur, påpeker den kjente britiske matematikkprofessoren og kristne forkynneren John Lennox i en julehilsen på Facebook.

Juleevageliet bærer med seg håp for dem som synes alt er håpløst. Det formidler rikdom til den som er fattig. Det kaster lys over dem som sitter i mørket.

Advarselen om at stadig dyrere og stadig mindre nødvendige julegaver kan komme i veien for dyreste og mest nødvendige, er ikke ny. Noen kan synes den er blitt gjentatt til det kjedsommelige. Det er likevel grunn til å reflektere over hva vi ønsker oss til jul og hva vi med gavene ønsker å gi hverandre.

Mange gjenstander og opplevelser kan være nyttige og kjekke å ha. Å gi hverandre noe som kan bidra til høyere trivsel, mer fysisk aktivitet eller velvære, er både vel og bra. Samtidig kan kommersialiseringen av julen bidra til å gjøre oss mer selvsentrerte.

Blikket for julens budskap, og for vår nestes behov, blir lett sløvet når oppmerksomheten vendes mot våre egne kortsiktige ønsker.

Til dels kan vi få dekket behov vi ikke en gang visste at vi hadde. Og kanskje hadde vi helt rett.

Noen velger å droppe julegaver. Andre prioriterer heller å ønske seg støtte til et godt formål. Begge deler kan være gode alternativer.

Man trenger heller ikke ha dårlig samvittighet for å gi en annen fin gave som kan glede noen vi bryr oss om.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men for den som opplever at gavetradisjonen begynner å gå på tomgang, kan det kanskje være en idé å vurdere å gi ord til jul. Den kristne litteraturen er en rik tradisjon som har hatt stor betydning, ikke minst for dem som står i en lavkirkelig protestantisk kultur.

De siste tiårene har både kristne forlag og kristne bokhandler opplevd at markedet har endret seg og blitt mer utfordrende. Konkurransen om menneskers oppmerksomhet er tøffere. Det er også knappere marginer på inntjening.

Selv om vi har en lang tradisjon for at det kommer ut kristne bøker i Norge, kan vi ikke ta for gitt at denne vil fortsette. Det forutsetter at det er etterspørsel.

Det finnes et stort utvalg av klassikere som fortsatt er vel verdt å lese, og det kommer stadig ut nye bøker som fortjener et stort publikum.

«Vi har alt, men det er også alt vi har», konstaterte Ole Paus for en del år siden. Den kristne boken kan bidra til å fylle dette tomrommet. Litteratur som henter inspirasjon fra Guds ord, er ikke «bare ord». Den er båret av dypere tanker og verdier som vi virkelig trenger.

Kjøp noe fint til noen du er glad i til jul. Gjerne en kristen bok. Eller flere.