MANGLER FUNDAMENT: - Flyktningene har mistet alt. Hvordan kan man gjøre noe med livet sitt hvis man ikke har noe å stå på, spør Refugee Alliance-gründer Sigrun Sina Saltbones. (Foto: Inger Anna Drangsholt)

Ønsket seg ambulanse i gave til 40-årsdagen

Sigrun Sina Saltbones i Refugee Alliance fikk bursdagsønsket sitt oppfylt: En ambulanse gir flyktningene på grensen mellom Zambia og Kongo akutthelsetjenesten som de har manglet.

- Am­bu­lan­sen som jeg øns­ket meg kos­tet hund­re tusen kro­ner. Til burs­da­gen min i mai kom det inn førti tusen, for­tel­ler Si­grun Sina Salt­bo­nes.

På selve fes­ten ring­te imid­ler­tid to for­ret­nings­folk hun ikke kjen­te for å si at de ville gi seks­ti tusen kro­ner til pro­sjek­tet hen­nes.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Et burs­dags­mi­ra­kel, slår Salt­bo­nes fast.

For to år siden tok den en­ga­sjer­te damen opp et lån på hund­re tusen kro­ner og star­tet hjelpe­or­ga­ni­sa­sjo­nen Re­fugee Al­li­an­ce (RA) sam­men med den tid­li­ge­re flykt­nin­gen Step­hen Kaum­ba.

Det var den ster­ke his­to­ri­en hans som ga henne nød for å hjel­pe en bort­gjemt flykt­ninge­leir i Afri­ka med en am­bu­lan­se.

- Tjue tusen flykt­nin­ger i en flykt­ninge­leir inne i sko­gen mel­lom Zam­bia og Kongo skal gjen­nom Re­fugee Al­li­an­ce nå få akutt-helse­tje­nes­ten som de mang­ler. Drøm­men hol­der på å bli vir­ke­lig­het, sier hun.

Enor­me behov

Be­ho­vet for helse­hjelp er stort blant flykt­nin­ge­ne som følge av mange ri­siko­føds­ler, vold­tek­ter, ma­la­ria, in­fek­sjo­ner og un­der­er­næ­ring.

Nå tren­ger RA pen­ger til die­sel for å drif­te am­bu­lan­sen og mo­bil­kli­nik­ken.

Or­ga­ni­sa­sjo­nen har seks an­sat­te, og håper å re­krut­te­re seks fri­vil­li­ge syke­plei­ere etter hvert. Tan­ken er også å en­ga­sje­re fri­vil­li­ge leger fra Norge til å ar­bei­de et par uker i året.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Som­mer­ens store bønne­emne er at Salt­bo­nes selv skal få be­gyn­ne i full stil­ling i or­ga­ni­sa­sjo­nen. Hit­til har hun job­bet full­tid som syke­plei­er ved siden av, og det tærer på kref­te­ne:

- Vi star­tet i tro for to år siden, men Gud har sør­get for oss øko­no­misk hver måned. Nå ber vi om at jeg kan jobbe på full­tid for flykt­nin­ge­ne. For å holde den mo­bi­le kli­nik­ken i gang tren­ger vi bare at ti men­nes­ker be­ta­ler 2000 kro­ner hver i må­ne­den. Det vil redde mange liv, sier Salt­bo­nes.

Mi­sjons­kall

Dagen tref­fer den en­ga­sjer­te syke­plei­e­ren i en prak­tisk og smak­full lei­lig­het i Kris­tian­sand. To venn­in­ner som Salt­bo­nes ble kjent med gjen­nom Kris­tent In­ter­kul­tu­relt Ar­beid ( KIA) er innom for lunsj. Si­grun ledet i noen år or­ga­ni­sa­sjo­nens Kris­tian­sands­kon­tor. Hun har også er­fa­ring fra ar­beid i Sjø­manns­kir­ken i Thai­land.

- Der hadde jeg mye fri­tid, så jeg job­bet litt i slum­men og be­søk­te også flykt­ning­lei­re, for­tel­ler hun.

San­sen for mi­sjon og bi­stands­ar­beid fikk Salt­bo­nes inn med mors­mel­ken. Hun voks­te opp på Ting­voll, litt nord for Molde der fa­mi­li­en var en­ga­sjert i Mi­sjons­sam­ban­det.

- For­eld­re­ne mine har all­tid vært mi­sjons­folk. Vi hadde mange emis­særer og mi­sjo­næ­rer på besøk. Jeg tror noe av dette «Ver­den for Kris­tus» ble lagt på skuld­re­ne mine i tid­lig alder. Da jeg var fjor­ten år gam­mel, vet jeg at Gud kalte meg til mi­sjon. Det har jeg gjort på for­skjel­li­ge måter hele livet. Da jeg stu­der­te til å bli syke­plei­er, tenk­te jeg at jeg måtte bli dyk­ti­ge­re enn alle andre. For dit jeg skul­le, ville det ikke være noen lege.

Midt i blin­ken

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gjen­nom ar­bei­det med flykt­nin­ger i Norge og besøk i flykt­ning­lei­re i ut­lan­det har Salt­bo­nes fått et kall:

- «Hvem vil gå til dem?», tenk­te jeg. I dag får jeg bruk for all ut­dan­nel­sen og er­fa­rin­ge­ne jeg har gjort meg i livet. Jeg kan ikke tenke meg noe bedre å gjøre med livet mitt. Det fin­nes så mange flykt­nin­ger som har mis­tet troen på en frem­tid. Ikke kan de dra til­ba­ke, fordi det er krig i lan­det de kom­mer fra. Noen har mis­tet et ben eller andre lem­mer, andre har mis­tet tan­ken om at de er ver­di­ful­le, fordi de har blitt be­hand­let så uver­dig.

Si­grun Sina Salt­bo­nes sitt dy­pes­te ønske er å gi vi­de­re den kjær­lig­he­ten hun selv har fått fra Gud.

- Vi øns­ker å gi en hil­sen fra Gud på en prak­tisk måte ved å si: «Selv om du har blitt be­hand­let umen­nes­ke­lig, er du ukren­ke­lig og livet ditt har uen­de­lig verdi». Å høre dette hel­bre­der flykt­nin­ger. De har blitt tråk­ket på, vold­tatt og har måt­tet se for­fer­de­li­ge ting på veien til flykt­ninge­lei­ren.

Glem­mer aldri

For tiden har RA fem pro­sjek­ter på gang. Gründe­ren er spe­si­elt be­geist­ret for traume­be­ar­bei­dings­kur­se­ne.

- Mange får hjelp og sier at de blir hel­bre­det. De får grunn under føt­te­ne igjen etter mange år med for­fer­de­li­ge min­ner, dår­lig søvn og mye li­del­se, for­tel­ler hun.

På lør­dags­kvel­de­ne vises i blant kris­ten film ute på en hytte­vegg i flykt­ninge­lei­ren. Mange hund­re flykt­nin­ger sit­ter og ser på.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- I pås­ken så vi «The Pas­sion of the Christ», og hadde både lov­sang, bønn og ekte Afri­ka-dans etter­på, sier Salt­bo­nes med et smil.

Et par gan­ger i året be­sø­ker Salt­bo­nes og medgründer Kaum­ba flykt­ninge­lei­ren. De hol­der kurs, har stabs­sam­lin­ger og job­ber sam­men med de an­sat­te med å kva­li­tets­sik­re og vi­dere­ut­vik­le pro­gram­me­ne.

- Det er for­fer­de­lig å dra der­fra. «Sina, ikke glem oss når du kom­mer på den andre siden» sier flykt­nin­ge­ne. De føler at det er et juv mel­lom vår og deres ver­den.

Salt­bo­nes ten­ker et øye­blikk.

- Selv­føl­ge­lig glem­mer jeg dem ikke. Jeg skal gjøre alt jeg kan for å få flere res­sur­ser så vi kan komme of­te­re og få med flere til å hjel­pe.

Refugee Alliance

En kristen hjelpeorganisasjon med base i Kristiansand.

Startet av Sigrun Sina Saltbones og Stephen Kaumba i 2011.

Jobber i Meheba camp i Zambia som eneste hjelpeorganisasjon utenom UNHCR.

Driver gründerskole og microfinans for kvinner, fredsprosjekt og traumebearbeiding, samt betaler utdannelse for 85 flyktningebarn.

Starter nå opp mobil klinikk med ambulanse og helsepersonell for å gi akutt helsehjelp i flyktningleiren.

Ledelsen ønsker også å reise med spesialisthelsepersonell fra Norge flere ganger per år, noe som er etterspurt av både flyktninger, leirledelsen og flyktningekommisæren i det Zambiske Innenriksdepartementet.

Les også
Sender stevnekollekten til misjonenSommerstevner