Ny regning 
for ulovlig 
bildebruk

Kirken i Lillestrøm nekter fortsatt å betale de nesten 11.000 kronene en fotograf krever for ulovlig bildebruk. Samtidig har enda en menighet fått det samme kravet for bruken av et bilde brukt på Facebook.

Os kirkelige fellesråd i Østerdalen har mottatt en faktura fra Robin Lund AS, som er omtrent identisk med den Dagen omtalte 25. mars. For ulovlig bruk av fotografiet «To norske flagg i kryss stilleben» ­kreves menigheten for 10.983 ­kroner og 75 øre.

Bildet ble brukt på menighetens Facebook-side i forkant av 17. mai i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Urimelig kort frist

Kirkeverge Marianne Melby Wean sier de mottok regningen kort tid før hun gikk påskeferie og at det ikke er avklart hva de vil gjøre med den.

– Jeg har sendt en mail til fotografen og foreløpig fått utsatt fristen, som var i påskeuken. Jeg synes det var en urimelig kort betalingsfrist og regner med at vi kommer til en enighet om pris, sier kirkevergen til Dagen.

En lærepenge

Hun har også bedt om juridisk bistand fra KA, kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon.

– Det er ingen tvil om at vi gjorde en feil da vi brukte bildet uten tillatelse. Det er en lærepenge for oss. Men det må være en viss rimelighet i faktureringen, sier hun.

Nekter å betale

Saken ligner altså til forveksling på den vi omtalte i mars, der kirkevergen i Lillestrøm fortalte at han nekter å betale de nesten 11.000 kronene fotografen krever i lisens og oppreisning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sørum sokn i Lillestrøm trengte i fjor et illustrasjonsbilde til et Facebook-innlegg i forkant av 17. mai. De valgte en enkel løsning, altfor enkel, viser det seg i ettertid.

For bildet av to norske flagg i kors var beskyttet av opphavsrett, noe rettighetshaveren oppdaget lenge etter publisering. I mars i år kom regningen, og den lød på 10.893 kroner og 75 øre.

Etterlyser rimelighet

Kirkeverge Peter Straumann i Lillestrøm, som Sørum sokn sorterer under, sier til Dagen at han fastholder tilbudet om 1500 kroner i honorar og oppreisning.

– Jeg har gjentatt dette tilbudet i en mail av 30. mars, men ikke fått noe svar, sier Straumann.

– Hva er ditt råd til din kollega i Østerdalen, som har fått samme regning?

– Mitt råd er at man søker å komme fram til en enighet, men til en fornuftig pris. Vi må lære av den feilen vi har begått, men det må være en rimelighet i kravet hans, sier Straumann.

Hemmelig nummer

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ingen av de to kirkevergene har telefonnummer til Lund. Han har ikke oppgitt dette på regningene eller i korrespondansen. Av en dom i Sør-Trøndelag tingrett fra september i fjor går det fram at fotografen har hemmelig nummer for å unngå plagsomme telefoner fra kunder som skal krangle på regningene.

Kirkeverge Marianne Wean opplyser at hun sendte en ny e-post mandag, der hun ber ham oppgi sitt telefonnummer «så vi kan snakke sammen og komme til enighet.»

Wean sier at Robin Lund svarer at han kommuniserer skriftlig av hensyn til dokumentasjonen.

– Ifølge han er det ikke noe å diskutere, og hans advokater vil ta kontakt i forbindelse med beramming for domstolen, sier Wean, som vil gjøre nok et forsøk på å komme fram til en minnelig løsning.

– Men det virker vanskelig, sier kirkevergen i Os i Østerdalen.

Det har ikke lyktes Dagen å komme i kontakt med fotograf Robin Lund.

Kjenner du flere som har fått en uventet faktura fra denne ­fotografen? Tips oss på ­ jarle@dagen.no