Ny bok om glemt påskesalmedikter

En «one hit wonder» av en salmedikter har nå fått sin historie nedskrevet i boka «Jeg som er ringest blant ringe».

Påskesalmen «Å salige stund» er kjent for og elsket av mange, men forfatteren Johan Halmrast er for de fleste heller ukjent. Dette ønsket forfatterNils-Petter Enstad å gjøre noe med.

–  Salmen traff meg allerede som barn da vi lærte salmevers i kristendomstimene på skolen, forteller Enstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det var slik han først ble kjent med den glade påskemorgen-salmen.

– Jeg ville ikke kunne definere hva det var som traff meg. Kanskje var det min bakgrunn iFrelsesarmeen som bidro.  Melodien har noe Frelsesarmésk over seg; den er glad, den har rytme, den har trøkk, sier forfatteren.

Nysgjerrig på Halmrast

Da Enstad flere år senere lærte at Halmrast, som døde i fattigdom, kun ble fulgt til graven av fire frelsesoffiserer i tillegg til sin far og bror, skapte det en nysgjerrighet i ham. Det ble også starten på hans forfatterskap.

– Jeg begynte å samle på momenter til fortellingen om denne mannen, og i 1990 ga jeg ut min første bok, et lite hefte på 32 sider, som handlet om Halmrast og om salmen, forteller Enstad.

– Men jeg ante at her er det mer stoff. Her var der mer som burde fortelles.

150-års jubileum

Fortellingen om Halmrast har ligget i bakhodet til Enstad i mange år mens han har holdt på med andre bokprosjekter.

– I 2012 var det 100 år siden han døde. Da var jeg i gang med en bok, men ble ikke ferdig. Og i år er det 150 år siden han ble født – og denne gangen kom jeg i mål, forteller forfatteren.

«One hit wonder»

Johan Halmrast skal ha skrevet 30 romaner, men kun en tredjedel av dem er kjent ved tittel i dag. Han tjente også småpenger på å skrive notiser for hovedstadens aviser.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Men helst ville han være lyriker og aller helst salmedikter. Kristentroen var alltid dypt og inderlig til stede hos ham, forteller Enstad.

LES OGSÅ:Samlende
 salmekamerater

Han tror «Å salige stund» var noe av det første Halmrast fikk på trykk.

– Så langt jeg har kunnet bringe på det rene, var dette den første litterære teksten Johan Halmrast hadde på trykk. Mange vil si det også er den beste. Johan Halmrast er det man må kunne kalle en «one hit wonder» i norsk salmehistorie.

Maria Magdalenas jubel

«Å salige stund» skildrer ikke en generell, kristen glede over oppstandelsen, men tar utgangspunkt i en bestemt persons opplevelse.

– Selv kalte han den for «Maria Magdalenas jubel». Halmrast velger et talerør, et øyenvitne, og det talerøret er Maria Magdalena.  Hennes jubel kom tidlig inn i sangbøkene til de ulike kristne organisasjoner og frikirker, sier Enstad.

Det Norske Misjonsforbund tok den med i sin sangbok alt i 1895. I Frelsesarmeens sangbøker har den vært med siden 1900. Og daLandstads Reviderte salmebok kom i 1924 var teksten med også der.