Ny avtale om Irans atomprogram

Og Norge får en viktig rolle med å følge opp avtalen.

Rett før klok­ken 3 norsk tid søn­dag ble for­hand­lin­ge­ne i Genève mel­lom Iran og seks av ver­dens mek­tigs­te land av­slut­tet.

- Vi har opp­nådd enig­het, sa As­tons tals­mann, Michael Mann på Twit­ter, uten å gi noe mer in­for­ma­sjon om de­tal­je­ne i av­ta­len.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Også Irans uten­riks­mi­nis­ter Javed Zarif sa at det var opp­nådd enig­het.

Norges rolle

Utenriksminister Børge Brende (H) omtaler avtalen om Irans atomprogram som historisk. Norge får en viktig rolle i arbeidet videre.

- Det er en seier for diplomatiet at det er oppnådd enighet om en foreløpig avtale for Irans atomprogram, sier utenriksministeren.

Avtalen kom på plass etter intense forhandlinger i Genève. Den ble skrevet under mellom Iran og de fem faste medlemmene i FNs sikkerhetsråd pluss Tyskland natt til søndag.

- Dette er et viktig første skritt og et historisk gjennombrudd. Samtidig gjenstår mye før en eventuell endelig avtale kommer på plass, sier Brende.

UD skriver i en pressemelding at Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), der Norge sitter i styret, får en viktig rolle i å følge opp at Iran gjør som avtalen sier. 

Ingen ta­pe­re

Par­te­ne som kom til enig­het med Iran om en atom­av­ta­le, er alle svært for­nøy­de. Men pre­si­dent Ba­rack Obama må over­be­vi­se kri­ti­ker­ne hjem­me, og i Is­rael.

- Vi har opp­nådd vik­ti­ge be­grens­nin­ger som hjel­per til å hind­re Iran fra å bygge atom­vå­pen, sier Obama etter at av­ta­len ble inn­gått.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- For å si det en­kelt: Den av­skjæ­rer de mest sann­syn­li­ge vei­ene til en bombe, sier pre­si­den­ten.

Han ven­der seg like mye til sin egen kon­gress og opi­nion som til ver­dens­sam­fun­net. USA-al­li­er­te Is­rael har vært ute med hard kri­tikk av av­ta­len.

Po­si­tivt svar fra Kon­gres­sen

I Wash­ing­ton er sva­ret fra kon­gress­med­lem­me­ne fore­lø­pig mer av­ven­ten­de og po­si­tivt.

Den inn­fly­tel­ses­rike re­pub­li­kans­ke se­na­to­ren Lind­sey Gra­ham sier at Kon­gres­sen tro­lig ikke vil gå for å få nye Iran-sank­sjo­ner inn­ført i pe­rio­den av­ta­len gjel­der.

- Hvis Iran lever opp til visse krav, vil de aldri bli inn­ført i det hele tatt, sier Gra­ham.

Russ­lands uten­riks­mi­nis­ter Sergej Lav­rov hyl­ler av­ta­len, og sier alle tje­ner på den.

- Ingen tapte, alle endte opp som vin­ne­re, sier Lav­rov etter ma­ra­ton­for­hand­lin­ge­ne i Genève.

- Fred og sta­bi­li­tet

Irans fers­ke pre­si­dent Has­san Rou­ha­ni sier i en ut­ta­lel­se at atom­av­ta­len tje­ner «re­gio­nen og ver­dens­fre­den». Kina er inne på samme tan­ker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Av­ta­len bi­drar til å sikre fred og sta­bi­li­tet i Midt­østen, sier uten­riks­mi­nis­ter Wang Yi.

I til­legg til Kina, Russ­land og USA er Frank­ri­ke, Stor­bri­tan­nia og Tysk­land del av fem-pluss-en-grup­pen.

Da Kerry lør­dag an­non­ser­te at han for­lot for­hand­lin­ge­ne, skap­te det tvil om mu­lig­he­ten for en av­ta­le.

Kon­flik­ten om Irans atom­pro­gram har vært en verke­byll for ver­dens­sam­fun­net i en år­rek­ke. Ves­ten fryk­ter at Iran skal bruke pro­gram­met til å skaf­fe seg atom­vå­pen, mens irans­ke myn­dig­he­ter hev­der de bare har fre­de­li­ge hen­sik­ter med ura­nan­rik­nin­gen.