NRK sender 24 timer sakte-TV fra Jerusalem

ISRAEL: Lørdag kan du få erfare ett døgn i Jerusalem fra så mange synsvinkler som ingen guidet tur kan gi deg på så kort tid. Og det i din egen stue.

For nøy­ak­tig et år siden på lør­dag var hele 80 ulike ka­me­rateam på plass i Je­ru­sa­lem. Ulike per­soner ble fulgt, og ulike his­to­ri­er do­ku­men­tert. Alt in­nen­for ram­men av et døgn.

Lør­dag 12. april sen­der NRK en 24 timer lang do­ku­men­tar fra byen som halve pla­ne­tens be­folk­ning anser som «sin» hel­li­ge by. Dette skjer sam­ti­dig i flere land.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det blir his­to­ri­er fra både jø­disk og pa­le­stinsk side. Det for­tel­les om kon­flik­ter og hvor­dan man lever med dem i hver­da­gen, sier ka­nal­sjef for NRK2, Fred­rik Fær­den.

Du kan også se hele dokumentaren på NRKs nettsider (fra lørdag morgen).

Mye inn­hold

Det er ikke førs­te gang at ka­nal­sje­fen ryd­der sende­fla­ten for det som etter hvert er blitt kjent som «sak­te-tv». Alt fra fem døgn med Hur­tig­ru­ten, og tog­tur med Ber­gens­ba­nen til na­sjo­nal strikke­kveld og ved­kveld har fått bret­te seg ut på NRKs mer aka­de­misk an­lag­te kanal.

- Hur­tig­ru­ten mi­nutt for mi­nutt hadde na­tur­lig nok mye opp­le­vel­se, men mind­re inn­hold. Dette pro­gram­met er i samme gate, men med mye inn­hold, for­tel­ler Fær­den.

Inn­gang til pås­ken

Selve Midt­østen-kon­flik­ten er hel­ler ikke nytt stoff for NRK2. I for­bin­del­se med ju­bi­le­et for Oslo-av­ta­len hadde ka­na­len en hel tema­uke om det po­li­tis­ke og his­to­ris­ke bak kon­flik­ten som opp­tar hele ver­den.

- Det er tid­li­ge­re pro­du­sert en lig­nen­de do­ku­men­tar fra Ber­lin som jeg egent­lig hadde hatt lyst til å sende. Når så dette duk­ket opp fra Je­ru­sa­lem pas­set det godt både i tema-sen­din­ge­ne våre og med tanke på den om­fat­ten­de uten­riks­dek­nin­gen vår, for­kla­rer Fær­den.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Og så synes jeg det blir en fin inn­gang til pås­ken. Selv om det ikke har med pås­kens bud­skap å gjøre, men vi til­brin­ger jo så mye tid i Je­ru­sa­lem, der alt skjer.

Aldri ob­jek­tivt

Is­ra­els­mi­sjo­nens Rolf Gun­nar Heit­mann håper do­ku­men­ta­ren kan gi et bre­de­re bilde av vir­ke­lig­he­tens Je­ru­sa­lem. Alt for ofte males bil­det kun i sort og hvitt.

- Jeg ser po­si­tivt på at en har møtt ulike typer mil­jø­er og kil­der for å hente frem for­skjel­li­ge his­to­ri­er, sier Heit­mann som un­der­stre­ker at han ikke kan si noe om inn­hol­det, siden han ikke har sett fil­men.

Han un­der­stre­ker li­ke­vel at en slik do­ku­men­tar, til tross for det im­po­ne­ren­de for­ma­tet, aldri vil kunne for­tel­le et ob­jek­tivt bilde. For mye «føl­ger med» de­bat­ten av his­to­ris­ke hen­del­ser og annet som på­vir­ker det mange kjen­ner som Midt­østen-kon­flik­ten.

- Je­ru­sa­lem er kom­plekst både his­to­risk og nå­ti­dig. Men nett­opp der­for er det jo vik­tig å få frem ulike for­tel­lin­ger. Jeg ser po­si­tivt på alt som kan bidra til en ut­vi­det ho­ri­sont.

Kon­flikt og håp

Nett­opp de store spen­nin­ge­ne og ulik­he­te­ne mel­lom ulike re­li­gio­ner, et­ni­si­te­ter og so­sia­le lag gjør Je­ru­sa­lem fa­sci­ne­ren­de, sier Heit­mann. Og et for kon­flik­t­ori­en­tert syn på Je­ru­sa­lem kan skju­le hvor ver­di­full byen er for mange.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Spørs­må­let er om en kla­rer å fange opp ikke bare spen­nin­ge­ne og ulik­he­te­ne, men også håpet som fin­nes her. Det er ingen nyhet at det er spen­nings­fylt her, men en må fast­hol­de hvor vik­tig byen er for mange.

Og vir­ke­lig­he­ten «på bak­ken» er sam­men­satt. Heit­mann for­tel­ler at mange pa­le­sti­ne­re i Øst-Je­ru­sa­lem, som er av­sett som ho­ved­stad i en mulig to­stats­løs­ning, kvir seg for å komme under pa­le­stinsk styre.

- For­bau­sen­de mange øns­ker ikke pa­le­stinsk styre. Det er jo et kor­rek­tiv til mye av den in­for­ma­sjo­nen vi får om pa­le­sti­ner­ne i Øst-Je­ru­sa­lem. Jeg tror også det er vik­tig at NRK bi­drar til opp­lys­ning om at den type ut­ford­rin­ger ikke kan løses med enkle mid­ler, mener ge­ne­ral­sek­re­tæ­ren.

Tøff start

Inn­spil­lin­gen av fil­men viser noe av spen­nin­gen som fin­nes i Je­ru­sa­lem. Førs­te gang den ble for­søkt fil­met måtte en av­bry­te på grunn av det Fred­rik Fær­den kal­ler «po­li­tisk støy».

De hadde ikke gått langt nok for å in­volve­re de ulike grup­pe­rin­ge­ne. Film­ska­per­ne måtte be­gyn­ne på nytt igjen. Denne gan­gen en­ga­sjer­te de for­enin­ger, or­ga­ni­sa­sjo­ner og po­li­ti­ke­re fra alle lei­rer.

- Så vidt jeg har for­stått gikk gjen­nom­fø­rin­gen bra andre gang. Alle vet hva de har vært med på, de har fått være med på å styre pro­sjek­tet, for­tel­ler Fær­den.

Han opp­ly­ser også om at et in­ter­na­sjo­nalt forum vil bli opp­ret­tet på nett for dem øns­ker å bidra i sam­ta­len om do­ku­men­ta­ren som sen­des sam­ti­dig i land som Tysk­land, Frank­ri­ke og Fin­land i til­legg til Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Se den 24 timer lange dokumentaren på TV - eller på nett-TV (der den også blir liggende tilgjengelig senere).

DAGEN

24 timer i Jerusalem

24 timer lang dokumentar, filmet av rundt 80 dokumentarteam i løpet av et døgn i Jerusalem.

Forsøker å fortelle historier fra mennesker på alle sider av den betente konflikten som har sitt skjæringspunkt i Jerusalem.

Regissør er Gabriel Bibliowicz, som tidligere har regissert filmen «Let's Dance» som beskriver Israels dansemiljø.

Sendes samtidig i blant annet Tyskland, Frankrike og Finland i tillegg til Norge.

Starter lørdag 12. april klokken 06.00 på NRK2 - og på NRKs nettsider.

Les også
- Israel-boikott bommer på målet
Les også
Flere nordiske turister til Israel
Les også
Jaffa - ikke alltid det vi trorJaffa-appelsiner fra hele verden
Les også
- Eg kan ikkje hugsa at eg har vore redd nokon gong her i Is­rael