Mellom 150.000 og 200.00 skrur på NRK P1 hver søndag klokka 22.00. Gudmundsen mottar opp mot 400 eposter og brev hver uke.

«NRK-journalister har problemer med andaktene»

Mange av medlemmene i NRKs Journalistlag synes at andaktene er problematiske, i følge nestleder Richard Aune.

- Skal NRK sende andakter og hvor er den journalistiske diskusjonen rundt at de sendes, er to av spørsmålene som analysesjef Kristina Nilsen i medieanalyseselskapet Retriever stiller i et blogginnlegg på Journalisten.no. Dermed var andaktsdebatten i gang igjen.
- Det har vært lite journalistfaglig debatt rundt det at norske programledere fungerer som mikrofonstativ for Gud, skriver Nilsen som tidligere har arbeidet som reporter i NRK.
Konstituert redaktør i DagenMagazinet, Vebjørn Selbekk, tilbakeviser at det mangler en journalistisk vurdering bak andaktene.
Til journalisten.no sier Selbekk at den journalistiske vurderingen kommer til uttrykk gjennom vurderingen av hvilke andaktsholdere som gjør seg godt, selv om man ikke stiller spørsmål om hvilken religion som skal formidles.

Samfunnsoppdrag

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund sier i en kommentar at det ikke er første gang diskusjonen om andaktene blir reist.
Han reagerer ikke på at NRK sender andakten og mener det er en del av samfunnsoppdraget. Samtidig understreker han at det er bra med en debatt om temaet.
- Jeg tror man ikke skal undervurdere publikum. De er i stand til å se at det er et livssynsbudskap som formidles. Noe NRK også må ha mulighet til. Dette er et resultat av sin tid, og tidene endres, sier Kokkvold.



Sjefen for andaktene i NRK, Helge Gudmundsen, var ikke tilgjengelig for en kommentar onsdag. Men i et intervju som er gjengitt på NRKs nettsider, påpeker han at andaktene har omlag 400.000 lyttere daglig.
- Det er en utrolig stor lytterskare. Derfor legger vi også utrolig mye arbeid i de sju minuttene vi serverer radiolytterne. Vi finsikter andaktsholderne og vi kvalitetssikrer alle andakter.
- Neste år kan vi markere 80 år med radioandakt her i Norge. Jeg mener den stadig forsvarer sin plass som en del av vår religisøse arv og kristne forankring, sier Gudmundsen til NRK.no
Han mener at det ut fra NRKs oppdrag er riktig å fortsette å sende andakter og han ser det riktig ut fra NRKs samfunnsoppdrag å tilby egne andakter når store ulykkker eller begivenheter inntreffer.
Han viser til at spesialsydde andakter som har vært distribuert lokalt ved for eksempel store ulykker har fått veldig god respons, og at lytterne er svært fornøyde med at man er tilstede i lokalsamfunnet på en slik måte.
Gudmundsen legger til at presten i studio og den spesielle andakten ofte vil være måten å dekke både tragiske og positive hendelser som rører distriktet på en spesiell måte. Dermed kan en egen andakt både virke både som nyhetsdekning og være en beredskap når store ting skjer.

Forkynnelse vanskelig

Richard Aune på sin side mener at det er den forkynnende biten mange synes er vanskelig. Og da har det ikke noe å si om det er Jens Brun Pedersen som forkynner humanetikernes budskap, en imam eller en protestantisk prest.
Det han derimot ikke har noe problem med er overføringer fra gudstjenester, fredagsbønn eller møter i Human Etisk Forbund.
- Om det er journalistisk interessant, blir det som å overføre fra Arbeiderpartiets landsmøte, mener Aune.