Norske prester har ansvar for flest kirkemedlemmer i forhold til våre naboland.

Norge er presteversting i Norden

Er presset blitt mindre på norske prester slik at det ikke trengs forbedringer, eller står det ikke bra nok til? Kirkestatsråd Rigmor Aasrud får fortsatt motbør for sin forståelse av situasjonen.

I spørretimen sist uke konkluderte hun med at Regjeringen gjennom forslaget til statsbudsjett hadde sikret en landsdekkende folkekirke ved å opprettholde en bevilgning på 1,6 milliarder kroner. Hun viste i sitt svar til Fremskrittspartiets kirketalskvinne Bente Thorsen til at antallet kirkelige handlinger har gått ned mens tallet på prestestillinger har gått opp de siste åra.


Dårligst i Norden

Men Thorsen mener at Aasrud dels viser til stillinger staten ikke har finansiert.

- Den norske kirke ligger dårligst an av folkekirkene i de nordiske landene, og mange av de nye stillingene er utenomstatlig finansiert, sier Thorsen til Dagen.

Hun sier at det flere steder er menighetene eller kommunene som betaler for økt bemanning. Det kan ikke staten ta rosen for.

Tvert om kommer Norge dårligst ut av de nordiske landene, påpeker Thorsen og siterer statistikken det henvises til i statsbudsjettet for inneværende år:

«Den enkelte prest i Den norske kirke har i gjennomsnitt ansvar for å betjene ca. 3000 kirkemedlemmer. Til sammenligning viser tall at prestedekningen i andre nordiske land er mye høyere; Finland 1700 medlemmer pr. prest, Sverige 2240 medlemmer pr. prest, Danmark ca. 2500 medlemmer pr. prest. Dette viser at det er behov for 300 flere årsverk med prestestillinger for å komme på nivå med Danmark. Da er ikke siste tall fra FAD, som viser 3 250 medlemmer pr. prest lagt, til grunn. Dersom dette tallet legges til grunn, er det behov for 356 nye prestestillinger».

Dette er tall Thorsen ikke rakk å nevne i den begrensede muntlige spørretimen onsdag, men situasjonen er ikke endret siden forrige høst. Derfor ligger Norge fortsatt langt bak nabolandene.


Trenger flere stillinger

Thorsen kom heller ikke til orde med følgende data:

- Den norske kirke har i de ulike bispedømmene konkrete planer om å kutte 14 prestestillinger i 2012-2013. Dette fremkom i høringen Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen holdt i forbindelse med statsbudsjettet og står sterkt i motsetning til det statsråd Aasrud ytrer, sier Thorsen.

- Statistikken viser at det er absolutt påkrevd med flere prestestillinger, ikke færre, sier Thorsen som mener undersøkelsen av prestenes arbeidsmiljø klart underbygger hennes standpunkt.


- Undersøkelsen taler sitt tydelige språk siden en av fem prester er i ferd med å bli utbrent på grunn av stor arbeidsbelastning. Aasrud viser til at det er færre som døpes og gifter seg i kirken, men det trenger ikke nødvendigvis bety mindre arbeidsbyrde. Det kan likevel være større behov sjelesorg blant kirkemedlemmene, flere institusjonsbesøk eller mer innvolvering i den viktige trosopplæringen som skal ivareta barn og unges kjennskap til vår religion, sier hun.

(Dagem)