Nordmenn ivrigste Bibel-lesere i Skandinavia

Nordmenn er de ivrigste Bibel-leserne i Skandinavia. Det viser en undersøkelse som svenske meningsmålere har gjort for det danske bibelselskapet.

I Norge svarer 15 prosent av de spurte at de leser Bibelen daglig, en gang i uken eller en gang i måneden. I Danmark er det tilsvarende tallet åtte prosent og i Sverige seks prosent.
Det er første gang Det Danske Bibelselskab har undersøkt danskenes bibelske lesevaner, og resultatene viser at hele fire av fem danske sjelden eller aldri har lest i Bibelen. I Sverige svarer 82 prosent av de spurte at de sjelden eller aldri leser den hellige skrift, mens det tilsvarende tallet for Norge er 75 prosent.

Hva betyr Bibelen?

På spørsmål om hvor stor betydning Bibelen har for den enkelte, svarer 25 prosent av den norske befolkningen at den har «meget stor» eller «ganske stor» betydning.
  I Danmark svarer 20 prosent, eller omlag en million dansker, det samme, mens svenskene er litt mer tilbakeholdne. I broderlandet i øst er det 19 prosent som mener at Bibelen er viktig for dem.
  Generalsekretæren i Bibellæser-Ringen i Danmark, Roar Steffensen, sier i en kommentar at tallene er allarmerende. Han har de siste årene opplevd en stadig synkende antall medlemmer til dagens 6.500.
  - Det er helt klart at bibellesningen er inne i en fallende tendens. Sekulariseringen har også rammet Bibelen. Vi har en enorm oppgave foran oss i forhold til dette, sier Steffensen til Kristeligt Dagblad.
  Bibelleseringen i Norge har også hatt en tilbakegang de siste årene og hadde ved årsskiftet 8.200 abonnenter. I tillegg blir det solgt en del bibelleseplaner i løssalg, i følge daglig leder Jorunn Sjaastad.
  Folkelig tilgang

Den danske biskopen Niels Henrik Arendt i Haderslev mener at det for mange virker fullstendig uoverkommelig å gå løs på en bok med 1.000 sider.
  - Vi behøver en mer folkelig tilnærming til bibellesningen, fordi danskene er vel kjent med de ulike fortellingene. Man kunne kanskje utvikle et nytt kosept som en spennede og relevant lesehjelp, sier biskopen som også sitter i styret i det danske bibelselskapet.
  Lektor i praktisk teologi ved Århus Universitet, Johannes Nissen, påpeker at det hører med til historien at Bibelen er menighetens bok til bruk i fellesskapet.
  - Derfor er det de færreste som fortsatt leser Bibelen hjemme som en del av den gamle tradisjonen med bibellesning. Dersom man kunne finne nye måter å tolke Bibelen på i et fellessskap, så ville det være med og styrke kjennskapet til Bibelen, hevder Johannes Nissen.

1001 spurte

Det svenske meningsmålingsinstituttet utførte målingene i 2009 og stilte de samme spørsmålene til 1001 innbyggere i hver av de tre skandinaviske landene.