PROVOSERER: - Jeg er ikke skråsikker i alt jeg sier, men jeg stiller retoriske spørsmål for å skape en debatt, forteller Andreas Nørstrud.

- Nordmenn har blitt moralske analfabeter

Nordmenn er moralske analfabeter, mener Andreas Nørstrud. Reality-deltakeren refser kristen-Norge.

I løpet av de siste ukene har Andreas Nørstrud gått fra en relativt anonym tilværelse til å være en av Norges mest omtalte personer. Den frittalende 28-åringen fra Telemark har skapt furore i TV2s reality-serie «Farmen», hvor han sjokkerte de kvinnelige deltakerne med å si at de var for lettkledde - og at de fristet mennene som var rundt dem.

Men hvem er egentlig denne «riksmørkemannen», som blant annet har fått offentlig refs av Einar Gelius og Liv Ullmann?

- Jeg er på ingen måte noen mystisk mann. Jeg er en ganske alminnelig fyr som er vokst opp på bedehuset på Notodden, forteller Nørstrud til Dagen.


FAKTA OM Andreas Nørstrud:28 år, småbruker fra Tuddal i TelemarkUgift, har en sønn.Deltaker på «Farmen» på TV2.Legger ikke skjul på sin kristne tro og at han baserer verdivalgene sine på det som står i Bibelen.Har blant annet skapt debatt med uttalelser om kvinners bekledning og arbeidsfordeling mellom kjønnene.
Bedehus-oppvekst

Fra bedehuset og Indremisjonsselskapet (nå Normisjon) gikk veien til Misjonssambandets videregående skole i Grimstad - Drottningborg. Men etter russetida har ikke Nørstrud vært tilknyttet noen menighet eller organisasjon.

- Jeg har fortsatt å være en kristen og trodd på Bibelens ord, men det har blitt mer radikalt de siste årene. Jeg har ikke tatt til meg Bibelens ord fra en pastor eller noen gruppering, det har vært viktig for meg å lese Bibelen på et nøytralt grunnlag for å få hele sannheten fram, forklarer han.

Selv om han liker å diskutere og gjerne trekker fram bibelvers for å understreke poeng, understreker Nørstrud at han er lekmann uten noen teologisk utdannelse.

- Jeg er ikke skråsikker i alt jeg sier, men jeg stiller retoriske spørsmål for å skape en debatt. Jeg har på en måte sett meg litt lei av at kristne stadig snakker om kun evangeliet. Det er essensen i Bibelen, men det står ikke på beina alene, sier han.


Syns kristne er feige

- Jeg føler kristenheten har feiga ut, folk tør ikke å snakke om loven. Og det blir ris til egen bak. For om en vil ha fram evangeliet, går det hånd i hånd med loven. Og det er først og fremst gjennom loven at vi kjenner Gud å kjenne. Vi er inneforstått med at vi er syndere, at vi ikke klarer å følge loven - og trenger nåde. Det er når vi blir kjent med loven at vi ser at vi er syndere og ikke strekker til. Det er da evangeliet og frelsen får sin plass.
Et talerør

Nørstrud søkte om å få være med i «Farmen» etter å ha fulgt med på forrige sesong foran TV-skjermen.

- Jeg likte veldig godt konseptet, de tar vare på noe av den norske folkesjela - og jeg så at dette kunne være et konsept der jeg kunne gjøre det ganske greit. Så utvikla det seg til å bli slik at jeg tenkte at her kunne jeg få et talerør og en mulighet til å nå ut til det norske folk med ting jeg vil ha fram. Og jeg føler at jeg har bidratt til en ny dimensjon gjennom å trekke inn samfunnsrelaterte spørsmål.


Møter kritikk


Allerede etter sesongpremieren for noen uker siden haglet det med negative tilbakemeldinger på nettet. Blant annet hevdet mange at Andreas rett og slett lever i feil århundre. Det er ikke noe han tar seg nær av.

- Det jeg opplever når folk kritiserer mine meninger på nett, er tomme argument som at jeg er hundre år i huet. Når folk bruker den måten å møte meg på, føler ikke jeg for å gi noen tilsvar. De kommer ikke med alternativ til det jeg sier. Jeg fremmer den bibelske moralen og min tolkning av det. Om noen mener det er feil, må de begrunne svarene sine og ikke bare spy ut tom og innholdsløs argumentasjon.

- Står du inne for alt du har sagt, eller er noe av det skuespill for å lage et underholdende TV-program?


- Det er ikke skuespill. Alt jeg har sagt mener jeg, men jeg har også sagt til andre medier at for å få fram poengene mine setter jeg ting på spissen. Det må til for å vekke et engasjement og en debatt - og det føler jeg at jeg har klart.
Vil ikke følge strømmen

Når det gjelder kristne i Norge, opplever Andreas Nørstrud at Bibelen har altfor lite å si for hvordan vi lever livene våre.

- Det står i Bibelen at vi ikke skal skikke oss likt med verden, men jeg ser ikke noen forskjell på kristne og ikke-kristne i dag. Vi følger strømmen. Trendene i samfunnet og lovløsheten preger de kristne også.

- Det er mange aktører i kristen-Norge som er flinke til å forkynne evangeliet, men når Guds strenge lov forsvinner så faller jo hele evangeliet sammen. Det går hånd i hånd. Og vi ser i Norge i dag at vi har et veldig sårt behov for å lære om moral. I andre land er de analfabeter.

- I Norge i dag er vi moralske analfabeter. Vi kan ikke moral. Vi forstår ikke moral. Det er ingen som underviser i moral. Det undervises at «har du lyst har du lov» og «ingenting er rett». Det er et kaos av impulser og filosofier, sukker han.



Ser til Moseloven

- Bibelen har alle svara vi trenger for å oppnå frelse og et godt liv. Da må vi tilbake til Det gamle testamente og se hva Gud åpenbarte den gangen. Blant annet nevner Det nye testamente flere ganger at «hor» ikke er noe vi skal drive, men for å forstå hva ordet betyr må vi se på Moseloven som helhet. Derfor mener jeg Moseloven fortsatt er veldig viktig for at vi skal forstå Guds vilje og den moralen vi må tufte landet på framover også.


Selv har Nørstrud en sønn fra et tidligere forhold, uten å være gift. Det legger likevel ingen demper på frimodigheten.

- Det er et resultat av at jeg har begått synd. Men det får ikke jeg gjort noe med nå, jeg må gjøre det beste utav det. Og det er bare å se på hvem Gud utvalgte i Bibelen, blant annet var Paulus en kristenforfølger. Gud kaller synderen og bruker synderen, så det er ikke problematisk for meg. Det som er problematisk er å få folk til å forstå at en som har gjort feil, likevel kan fronte god moral.
Følger seg selv på tv


For en uke siden var innspillingen av «Farmen» ferdig. Vinneren blir ikke avslørt før 16. desember, i mellomtiden kommer Andreas til å følge spent med fra sofaen - i likhet med nærmere én million andre nordmenn.

- Vi som har vært deltakere har ikke sett noe fra før, så vi benker oss foran skjermen på lik linje med alle andre. Jeg vet jo hva jeg har sagt og gjort, men det som er interessant er hvordan de har klippet det sammen og hva de har prioritert å ta med. Foreløpig er jeg brukbart fornøyd.



Klar for debatt

Selv om han ikke kan avsløre så mange detaljer, røper Nørstrud likevel at det blir flere kontroversielle diskusjoner i realityserien. Han håper det kan skape debatt - også i kristen-Norge.

- Jeg håper jeg kan sette ting på dagsorden som har blitt glemt bort. Det er litt for mye lovsang og litt for lite formaning. Det er det som klør i øret som blir forkynt, det som er behagelig. Det er helt feil, vi må få fram hele sida av Gud. Det må bli ekte etterfølgelse. Men jeg ønsker ikke å få fram mine meninger. Jeg vil peke på det Bibelen sier, understreker han.

(Dagen)