LØFTER: Benjamin Netanyahu lovet land mot fred i Kongressen tidligere denne uken. Foto: Jonathan Ernst, Reuters/scanpix

Netanyahu kjølig mottatt i Israel

Netanyahu blir kjølig mottatt av europeiske politikere, Mahmoud Abbas og den politiske høyresiden i Israel etter talen i den amerikanske kongressen.

Palestinernes president Mamoud Abbas er svært misfornøyd med talen til Netanyahu.
- Han sa ikke noe vi kan oppfatte som positivt. Netanyahu har beveget seg vekk fra fredsprosessen, sier Abbas som legger til at talen var full av feil og forvrengninger.
Det palestinske lederskapet var samlet i Ramallah onsdag for å diskutere de diplomatiske følgene av talene til president Barack Obama og statsminister Benjamin Netanyahu. Etterpå uttalte Mahmoud Abbas at forhandlinger med Israel er palestinernes første prioritet. Men han la til at dersom det ikke var kommet et gjennombrudd i forhandlingene innen september, ville han gå til FN og be om støtte til opprettelsen av en palestinsk stat.

Går til FN

- Tidsfristen i septembe er ikke ment å isolere eller delegitimere Israel. Vi vender oss til de 192 landene i FN. Dette er intet ensidig tiltak. Bosettingene derimot er et ensidig tiltak, sa Abbas.
Han sa det må settes en dato for å avslutte forhandlingene.
- Vi kan ikke forhandle i det uendelige. Forhandlingene må omfatte alle punkter i den endelige avtalen, sa Abbas.

Må bryte med Israel

Hisbollahs leder, Hassan Nasrallah, mener tiden er inne for å bryte all kontakt med Israel.
- Å lytte til talene til Obama og Netanyahu overbeviser oss nok en gang at vår vei er rettferdig. Forhandlingenes vei er uklok og urealistisk. Den rette og fornuftige vei som fører til resultater, er en folkelig væpnet mostand, sa Nasrallah, som la til at de nå måtte stå urokkelig fast ved sine mange raketter.

Skuffelse

Politikere på høyresiden i Israel reagerer også negativt på Netanyahus tale til Kongressen. Visestatsminister og minister for Negev og Galilea, Silvan Shalom, sier at Netanyahus idé om å overlate jødiske bosettinger til palestinsk kontroll, ikke er i tråd med Likuds politikk. Silvan Shalom var på besøk hos de jødiske innbyggerne i Hebron onsdag, der han fikk spørsmål om sitt syn på den jødiske enklaven i en overveiende palestinsk by som Hebron.
- Dette er vårt land. Vi er ikke okkupanter her, vi eier dette landet. Alle bosettinger bør utvikles, og vi vil fortsette å utvikle bosettingene, sa Shalom.
Ordføreer i Knesset, Reuven Rivlin, kommenterte Jerusalems status onsdag.
- Det finnes dem som drømmer om politiske løsninger, som prøver å komme opp med en salomoniske dom angående Jerusalem: Å kutte en levende skaning i to, å kutte denne byen med sine indre organer. Men den som snakker om Jerusalem som en kirurg, den som snakker om å dele opp denne byen, påfører den og dens innbyggere ødeleggelser, og skrur tiden tilbake til ydmykelse og fornedrelse. Den som sier om Jerusalem: Del den opp, avslører at han ikke kjenner Jerusalem, at Jerusalem er fremmed for ham og han for Jerusalem, sa Rivlin.
Politikere i kretsen rundt Netanyahu oppfordret onsdag kveld partiet Kadima til å være med i den israelske regjeringen. Partiet ser positiv på henvendelsen.
- På bakgrunn av de ting statsministeren har sagt, kan Kadima gå hånd i hånd med Likud framover, sier Gidi Shmerling, informasjonsdirektør i Kadima.

DAGEN