MYTE: Forestillingen om at kirkebryllup er dyrt, mens andre bryllup er billige, er seiglivet, skriver innsenderen.

Nei, det er ikke dyrt å gifte seg i kirken

«Å gifte seg i kirken er ofte dyrt», hevder Dagen i tirsdagsavisen. Resten av artikkelen er interessant nok og sikkert til å stole på, men det er faktisk helt feil at det er dyrt å gifte seg i kirken.

Ja, det er dyrt å invitere 80 gjester til treretters middag i et høytidelig festlokale. Ja, en brudekjole kan koste både skjorta, buksa, sjaketten og slipset. Nei, det er ikke billig å fly slekt og venner til et vinslott i Toscana. Ja, det koster et tosifret antall tusenlapper å leie inn en fotograf til å dokumentere en hel dag midt i sommerferien.

Alt dette gjelder uavhengig av hvor vielsen finner sted og hvem som gjennomfører den, og alle utgiftspostene er og blir valgfrie. Rammen rundt ekteskapsinngåelsen kan koste alt fra ingenting til mange hundre tusen, enten man sier ja i kirken, på rådhuset, på en strand, en fjelltopp eller i moskeen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men å gifte seg i kirken, det er faktisk helt gratis. Det er få steder du får så god valuta for ingenting som i Den norske kirke den dagen du gifter deg: Prest, organist og kirketjener er inkludert i den kirken du sokner til. Jeg har prøvd det selv. Det fungerte kjempebra, og det kom aldri noen faktura. Alt var inkludert i medlemskapet (selv om det bare var én av oss som var medlem).

Selvfølgelig har MF-professor og nestleder i Kirkerådet, Harald Hegstad, et poeng når han påpeker at mange velger kirkevigsel nettopp fordi de ønsker å gjøre mye ut av begivenheten. Han har nok også rett i at kirkens staselige rammer er et betydelig konkurransefortrinn i kampen om brudefolkene: «De som gifter seg i kirken vil gjerne ha hvit brudekjole, stort selskap og en pyntet og vakker vielse. Borgerlige vielser gjøres ofte enklere», sier Hegstad.

Forestillingen om at kirkebryllup er dyrt, mens andre bryllup er billige, er seiglivet. Det er litt leit at en kirkekompetent avis bidrar til å holde liv i den myten i stedet for å problematisere den, for både leserne og resten av Presse-Norge stoler på Dagens kirkestoff. NTB gjenga formuleringen helt uendret i sin sitatsak, og setningen «Å gifte seg i kirken er ofte dyrt» endte dermed opp i minst 16 nettaviser i løpet av tirsdag og i minst ni papiraviser onsdag (inkludert Vårt Land).

Da hjelper det kanskje ikke så mye at Kirkerådet i sin tekst om vigsel (kirken.no/bryllup) slår fast at «Eit bryllaup i kyrkja kan vere enkelt eller påkosta.» Og: «Dei kan seia ja til kvarandre med berre prest og forlovarar til stades. Stort eller lite bryllaup i kyrkja vert livet lagt fram for Gud med bøn om velsigning.»

Det er selvfølgelig primært kirkelige organer og virksomheters jobb å få folk flest til å forstå at kirkebryllup er like gratis som andre former for ekteskapsinngåelse. Samtidig bør vi kunne forvente at de avisene som kan kirkestoff best, ikke bidrar til å sementere sentrale misforståelser blant folk flest.