Når Telenor driver utenrikspolitikk

Telenor tar store sjanser når de bruker fakturaene sine til å stemple Israel som okkupant. Ønsker de ikke israelvenner som kunder?
I næringslivet pleier man vanligvis å være forsiktige med å ta stilling i kontroversielle politiske spørsmål. Selskapene har skjønt at det kan føre til økonomiske skadevirkninger. Blant kundene er nemlig vanligvis ulike syn representert. Og derfor er det helt unødvendig å legge seg ut med deler av sin kjøpegruppe.
For både Ap- og Høyre-folk flyr med SAS. Både EU-tilhengere og motstandere skaffer seg forsikringstjenester fra Storebrand. Og - i hvert fall frem til nå - har både israel- og palestinavenner hatt telefonabonnement hos Telenor.
Det synes derfor svært risikabelt for dette største norske teleselskapet å forsøke å drive sin egen israelkritiske utenrikspolitikk. For det er nettopp slik det oppfattes når Telenor bruker betegnelsen «Palestina okkupert område» på sine fakturaer, slik vi viser eksempel på i dagens avis.
For det første har selskapet på egen hånd opprettet et land som ifølge internasjonale organisasjoner og kart ikke eksisterer. Det er ikke proklamert noen stat som heter «Palestina».
Dernest bruker Telenor uttrykket «okkupert område», en betegnelse som også er svært kontroversiell.
Er selskapet virkelig ikke klar over at en meget stor del av de nordmennene som reiser til Israel - inkludert Judea og Samaria - er venner av den jødiske staten? Er man i Telenors hovedkvarter på Fornebu helt uvitende om at denne gruppen også har et sterkt politisk engasjement i forhold til de omstridte områdene? Skjønner man virkelig ikke at en slik betegnelse virker som en rød klut på abonnenter man gjerne vil beholde?
Slik sett er det et høyt spill man her bedriver med sin kundelojalitet. For vi kan i hvert fall forsikre Telenor om at det finnes mange som ikke aksepterer at teleselskapet deres tar politisk stilling på denne måten.
Tiden da vi bare hadde en leverandør av teleabonnement i Norge er heldigvis over. Og mange vil nok derfor foretrekke å kjøpe tellerskrittene hos et selskap som ikke har trang til å finne opp egne land eller stemple Israel som okkupant når de sender ut regningene sine.
Nå skal vi i rettferdighetens navn også gi Telenor honnør for at de nå sier de vil slutte med å uoppfordret opptre som utenrikspolitiske analytikere for sine kunder. I dagens avis beklager de det inntrufne og lover å rydde opp. Det er voksent gjort.
Men det fremstår samtidig som litt tynt å skylde på operatørene i Midtøsten som Telenor kjøper tjenester fra for det som har skjedd. For fakturateksten var da vitterlig oversatt til norsk. Og det tviler vi virkelig på at det er en eller annen Mustafa fra det lokale palestinske teleselskapet i Ramallah eller der omkring som har gjort. Det må ha skjedd i Norge.
Vi ser at Telenor i dagens avis tviler på at det er noen av deres ansatte som har sett sitt snitt til å bedrive privat politisk virksomhet via selskapets regninger. Selv er vi ikke like sikre på akkurat det. Og vi imøteser Telenors undersøkelser av hva som har skjedd med interesse.