PANELSAMTALE: Bondevik deltok onsdag under en panelsamtale i Storsalen sammen med muslimen Hadjia Tajik som er justisministerens poltiske rådgiver, generalsekretær Jarle Råmunddal i Det Norske Misjonsforbund, Jenny Skumsnes Moe i Mellomkirkelig Råd og dominikanermunk Arnfinn Haram.

- Muslimer lettere enn ateister

En lang politikerkarriere har lært tidligere stats- og utenriksminister Kjell Magne Bondevik at dialog med muslimer er lettere enn dialog med ateister.

Bondevik deltok onsdag under en panelsamtale i Storsalen sammen med muslimen Hadjia Tajik som er justisministerens poltiske rådgiver, generalsekretær Jarle Råmunddal i Det Norske Misjonsforbund, Jenny Skumsnes Moe i Mellomkirkelig Råd og dominikanermunk Arnfinn Haram.

Ikke pådytte

Tajik hadde få innspill om temaet «Formidle kristen tro i dag», men flere om misjonering generelt. Hennes erfaring fra det sosiale liv var at folk aksepterte at hun og andre var religiøse, bare de ikke dyttet religiøsiteten sin på dem.
- Da pleier jeg å svare at det er greit at de ikke er religiøse, bare de ikke dytter sekulariteten sin på meg, sa hun til en sal full av latter.
Hun mente det var en hårfin grense mellom misjon og et moralpoliti av det slaget som har vært aktivt på Grønland i Oslo.
- Det første er en ærlig sak, det andre er en avart, mente hun.
- Vi sosialdemokrater misjonerer også. Vi deler ut blomster på dørene under valgkamper, men vil ikke være påtrengende. Selv Jehovas Vitner er ikke påtrengende. Sier du nei takk, da går de bare videre. Hvordan ville du tatt det om andre fortalte om sin religion til deg? Det er lakmustesten, mente hun.

Viktig markering

Bondevik sa at Edinburgh-markeringen var viktig og at dokumentet fra 1910 er vel verdt å lese også i dag. Han understreket viktigheten av å lære å leve med menneskers forskjellige syn på livet og fikk følge av Arnfinn Haram som ønsket å ta også ateistene på alvor i et sekularisert samfunn:
- Vi må lære oss å forstå og godta, sa han, men ville ha alt annet enn sekularisering: - Misjon gjelder ikke bare kristendom eller islam, men andre livssyn også, påpekte Haram som sa vi må avlive myten om samfunnet som en nøytral sone. I stedet må det bli et sted der man eksplisitt kan og må stå for det man tror på.

Mangfold

- Vi ønsker mangfoldighet, men ikke sekularisme, sa Bondevik og trakk fram en diskusjon fra tidlig i egen politisk karriere om man skulle tillate bygging av moskeer.
- Jeg er glad for at jeg gikk inn for det, sa han.
Mange samtaler i politikken i ulike land og situasjoner hadde vist ham hvordan tro er naturlig å snakke om, ikke minst i Midt-Østen. Det hadde han gjort både med Yasir Arafat, Ariel Sharon og Ehud Barak samt med kristne afrikanske ledere som uttrykker forundring over sekulariseringen i et Norge som har sendt så mange misjonærer til Afrika.
- De er også forundret over at vi er så forlegne på hva vi står for, sa han og påpekte at disse landene nå sender misjonærer i retur til Vesten.