STOLT: 10 år gamle José Angel holder stolt opp fiolinen sin i strøket der han bor i den fattige grensebyen Ciudad Juarez, der barn og ungdom vokser opp uten særlig fremtidsutsikter. Musikkundervisning bidrar til å gi barna en mening med tilværelsen. Foto: Thomas Bravo, Reuters/Scanpix

Musikk mot narkotika i Mexicos farligste by

I en av Mexicos farligste byer brukes musikkglede i kampen mot rus og vold. For ti år gamle José Angel er fiolinen alt.

- I begynnelsen ville han til og med sove sammen med fiolinen sin, forteller moren Angelica Palacios.
- Volden her er grusom. De dreper folk som om de skulle være hunder, sier Palacios. Hun er skilt og alenemor, og blant dem som priser seg lykkelig over musikktilbudet. Det ble startet av i 2005 av sosialarbeider og tidligere stoffmisbruker Alma Rosa Gonzalez.
Musikkprosjektet er inspirert av det berømte orkesternettverket i Venezuela «El sistema». Gjennom dette musikkprogrammet forsøker ildsjeler å redde fattig ungdom fra å havne i kriminelle miljøer.
- Når vi ser et av gjengmedlemmene følger barnet sitt til skolen, med et musikkinstrument under armen, betyr det at guttens liv er blitt forandret. Han blir ikke den samme som sin far, fastslår Gonzalez.

Karteller

Over 7.200 mennesker er blitt drept i narkotikarelatert vold i og rundt Ciudad Juarez siden 2008, da rivaliserende narkotikakarteller innledet en omfattende krig om byens strategiske smuglerruter til USA. Krigen omfatter også kidnappinger, utpresninger og narkotikahandel på mexicansk side, og byens rundt 1.5 millioner innbyggere terroriseres av nådeløse, kriminelle bander.
Til tross for at grensehandelen med USA genererer milliarder av dollar hvert år, er denne grensebyen en av Mexicos fattigste og mest neglisjerte byer. Den mangler parker, skikkelige skoler og offentlig transport.
Med sine fattigkvarter, søppelberg og ørkenområder, har den lite å tilby ungdommen, bortsett fra dårlig betalte jobber i fabrikker som produserer varer for det amerikanske markedet. En annen løsning er narkotika og kriminalitet.

Bach og Mozart

Men det betyr virkelig trøbbel. Ikke bare på grunn av innbyrdes rivalisering, men også som følge av myndighetenes opptrappede kamp mot narkotikakartellene. I fjor satte myndighetene inn 10.000 soldater i Ciudad Juarez, men selv det store antallet soldater har ikke klart å stanse volden.
- Hvis regjeringen hadde satt inn tiltak for barn og unge for 20-30 år siden, hadde vi ikke vært der vi er i dag, sier Gonzalez.
Gonzalez sier at hun startet musikkskolen sin da hun så at ingenting ble gjort for å hjelpe byens fattige barn.
Til jul skal 70 av hennes fattigbarn delta i julekonserten i den lokale kirken, og de skal spille «englemusikk» av Bach, Händel og Mozart.