Mettar menneske med meir enn mat
Lyspunktet Café vil vere kjend for meir enn kvalitetsmat. Kundane skal også bli møtt som medmenneske og få fine kulturopplevingar. Drivkrafta er Guds kjærleik.
Lunsjrushet er overstått. No går det greitt å få plass på den populære kafeen i Ålesund sentrum. I tolv-eitt-tida kan det vere vanskeleg å finne ledige stolar.
- Vi begynte som ein ungdomskafé for dei som var for unge til å sleppe inn på pubane i området, fortel dagleg leiar Ragnhild Huse.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Kafeen ligg i kjellaren til Misjonskirka, rett overfor Kiperviktorget. Dette vart tidlegare kalla «Fjortistorget» på grunn av alle tenåringane som vanka der på kvelds- og nattestid i helgane.
- Etter kvart som vi utvikla oss og vaks, utvida og endra retninga seg litt etter litt. No kjem unge, tenåringar, vaksne og eldre hit, fortel Huse.
Lokal kaffi
Dampen stig frå kvar vår varme kopp kaffi frå lokalt brenneri i Langevåg, på andre sida av Borgundfjorden. Haustsola kastar eit gyllent lys inn gjennom vindauga i det moderne kafélokalet. Stemmer summar svakt rundt naboborda. Innimellom høyrer vi klirring i glas og eit spedbarn som er litt meir høgrøysta enn resten av klientellet.
- Målet vårt er at einskildmenneske skal oppleve at dei vert sett og elska, fortel Huse.
Forandra liv
Lyspunktet Café har røter i arbeidet til Ungdom i Oppdrag (UiO) i Ålesund. Ragnhild og ektemannen Jan Huse har vore i leiarskapet i femten år og vore hovudleiarar dei siste fem åra. Den kreative disippeltreningsskulen, som særleg rettar seg mot unge med talent innanfor kunst og musikk, er ein berebjelke for UiO i byen. Fleire av dei tilsette på Lyspunktet har bakgrunn i dette miljøet. Stadig vert staben minna om kva som er visjonen til verksemda.
- Vi deler ikkje ut traktatar og har ikkje skrive bibelvers på veggane. Vi kjenner at oppgåva vår først og fremst er å byggje bruer. Fleire har også fortalt at dei har fått livet forandra ved å gå her, seier ho.
Som ei stove
Ein av desse er ein middelaldrande sunnmøring som begynte å gå regelmessig på kafeen etter at han vart skild for ti år sidan.
- Eg vart sett. Dei tilsette kom og prata med meg då eg sat der på fritida. Eg kunne også sitje der og jobbe i timevis. Sjølv om eg hadde ei stor, fin stove heime, vart Lyspunktet nesten stova mi for ein periode, fortel mannen. Han ønskjer ikkje å ha namnet sitt i avisa.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Atmosfæren på Lyspunktet Café tiltalte mannen, som er i 50-åra.
- Eg kjende meg alltid velkomen. Eg kjende på kroppen at dei tilsette ville gjere godt. Dei var merksame på alle typar menneske. Det sette eg veldig pris på, seier han.
Nestekjærleik i praksis
Den kristne motivasjonen bak kafeen var han ikkje klar over i starten, men etter kvart la han merke til at dei spelte ein del kristen musikk. Det viktigaste var likevel at dei tilsette viste nestekjærleik i praksis.
- Eg tenkjer at dei har forstått noko som står i Bibelen, som vi andre ikkje har forstått like godt: De er mine vitne. Dei treng ikkje gjere seg til, dei berre er vitne. Det er gedigent å oppleve når eg sjølv er lengst nede på rangstigen, seier han.
Mannen fortel at han har ein kollega som kjem frå ein annan stad på Sunnmøre, eit stykke unna Ålesund, og ein gong i veka kjem til kafeen for å nyte atmosfæren.
- Det er ein god plass å vere dersom ein skal finne roa, seier mannen.
Gratis påfyll
Tre karar i 20-åra har funne seg bord på «galleriet» med utsikt over kafélokalet. Dei er akkurat ferdige med middagen.
- Dei har god mat her. Vi har vore her fleire gonger, men er her ikkje ofte, seier Jørgen Botterli.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Denne dagen har han teke sjansen på ein ny rett og lurte på om han ville verte skuffa. Det vart han ikkje.
- Dei tilsette tek seg tid til å prate, og kokken kjem ofte sjølv med maten, fortel han.
Kameraten Kristoffer Aambø meiner Lyspunktet er ein av dei finaste stadane å ete i Ålesund.
- Og så har dei gratis påfyll av kaffi, påpeikar han.
Tredjemann, Viktor Halstensson, er nøgd med at han får mykje for pengane. Han påpeikar også at dei ikkje spelar så høg musikk at det vert vanskeleg å prate saman.
Konsertscene
Lydnivået kan nokre gonger vere høgare, men då er det annonsert. Lyspunktet Café vil nemleg ikkje berre gi gjestene gode opplevingar for munn, men også for auge og øyre. Mellom anna arrangerer dei stadig «Open mic» der forskjellige artistar kan sleppe til. Med jamne mellomrom er det også konsertar i kafeen.
- Vi ønskjer å vere opne for alle som vil spele her og held eit godt nok nivå, så lenge vi ikkje går på akkord med det vi står for, fortel Ragnhild Huse.
Lokale kunstnarar får også stille ut bilete i kafeen. Slik får kunstnarane promotere seg sjølve og selje kunst til interesserte gjester.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Idealisme
Økonomisk var dei første åra med kafédrift utfordrande. Då var det avgjerande at folka i Misjonskirken hadde syn for satsinga.
- No er vi sjølvdrivande, men utan kyrkjelyden i ryggen i starten, hadde det ikkje gått, seier Huse.
Idealismen som dei tre-fire grunnleggjarane hadde med seg frå Ungdom i Oppdrag, var også avgjerande.
- Vi jobbar ikkje her for pengane, poengterer ho.
Samansveisa stab
Seinast no i haust har Huse hatt ein runde med dei tilsette der ho snakka med dei om kva som motiverer for å arbeide på kafeen. Det sterke samhaldet mellom medarbeidarane er ein gjengangar.
- Det er hardt arbeid her, men vi gler oss til å gå på jobb fordi vi jobbar saman med venene våre, seier Huse.
Arbeidsstokken er samansett av 18 personar, som totalt fyller ni årsverk. Menyen skal vere på restaurantnivå. Kokken er tysk og har jobba i hotell- og restaurantbransjen i mange år, og han har lært opp dei andre kokkane og kjøkenmedarbeidarane.
- Han utviklar alle oppskriftene sjølv, fortel Huse.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Flyboren kake
Gulrotkaka trekkjer ho fram som ein spesialitet. Ein gong vart denne til og med send med fly til Oslo. Ei kvinne som var innlagd på sjukehus, ønskte sterkt å få servert akkurat denne kaka. Lyspunktet tilbyr elles catering på førespurnad og leiger ut til arrangement som mellom anna julebord.
- For mange er det fascinerande at vi kan drive utan alkoholservering, seier Huse.
Erfaringa så langt er at det går bra - så lenge maten og atmosfæren er god.
- Folk uttrykkjer at dei trivst på Lyspunktet, seier ho.
Det meiner ho er ein stor suksessfaktor.Dagen