BARISTA: Amerikanske Paige Landon (19) er en av to studenter som går første året på baristalinjen på Ungdom i Oppdrags disippeltreningsskole i Ålesund. – Vi vil skape dyktige baristaer som elsker det de gjør, og har et hjerte for mennesker og for å dele evangeliet, sier Jan Huse, senterleder i Ålesund. På DTS-basen har de en egen liten kaffelab med kaffebrenner og kaffemaskin, der mesteparten av opplæringen foregår.

Med kaffe skal folket frelses

I Ålesund skal unge trenes til å vinne både sjeler og baristapriser.

– Vi vil skape dyktige baristaer som elsker det de gjør, og har et hjerte for mennesker og for å dele evangeliet, sier Jan Huse.

Lederen for Ungdom i Oppdrag Ålesund tar en slurk av yndlingskaffen espresso.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Du får mest smak i en espresso.

Akkurat denne er laget av Brian Koot på Lyspunktet Café.

– Jeg elsker kaffe, det er en lidenskap. Derfor er jeg barista, smiler Koot.

Kafeen han jobber på eies av Ålesund Misjonskirke, men drives av Ungdom i Oppdrag. Fra i høst tilbyr den kreative disippeltreningsskolen (DTS) på Sunnmøre en egen baristalinje, i samarbeid med de lokale kaffebrenneriene Jacu og Precious Bean og Lyspunktet Café.

Dagens bartendere

– Det er helt fantastisk. Hvis jeg kunne tatt en DTS igjen, ville jeg trolig tatt baristalinja. Jeg liker å sitte meg ned og snakke med kunder, høre hvordan det går i livet, sier Koot.

Selv underviser han på linja i latte art, melkekunst, der man bruker steamet melk til å lage mønster på toppen av kaffen.

Dette skoleåret er et prøveprosjekt med to studenter og tre fra staben som tar bartistasertifikat. Fra neste år håper de på ti studenter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hvorfor kombinere kaffe og bibelskole?

– Baristaene er som dagens bartendere, litt sosialarbeidere eller gatepastorer. Det er så mange samtaler som foregår over bardisken, sier Jan Huse.

Han peker på at kaffekulturen er i vekst.

– I byene flytter butikkene ut av sentrum til kjøpesentrene, mens kulturlivet går opp i sentrum med kafeer og kaffebarer som popper opp. Det blir det et sted for folk å møtes. Folk henger her, sitter i baren og prater med baristaene. Om baristaen da har et hjerte for mennesker og brenner for Jesus, er det klart slike samtaler vil ha en effekt. Det er det vi ønsker å se, sier Huse.

Fot vokste ut

Og det har de fått se på Lyspunktet de siste ti årene, ifølge kona Ragnhild T. Huse, som er daglig leder ved kafeen. Hun viser fram kjøkkenet og baksiden av bardisken.

– Vår visjon er at folk skal bli møtt og sett når de kommer inn. Det betyr utrolig mye for dem. Folk har sagt med rene ord at de egentlig ikke bryr seg om å gå på kafe, men at de kommer hit fordi vi ser dem og gidder å snakke med dem, forteller hun.

– Må baristaer være kristne for å se folk?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Nei, det handler om å være et medmenneske, men jeg tror det er få som klarer å ha det som en idealistisk visjon i businessverdenen. Vi tror Gud har kalt oss til å være til stede i verden med Guds rike. Nå er vi en av byens mest besøkte kafeer og er en stue for mange, både kristne og ikke-kristne, sier Huse.

Ragnhild T. Huse forteller at baristaene i kafeen, som er kristne, får gode samtaler. Mennesker de får god kontakt med spør i blant om staben kan be for dem, det være seg for indre sår eller fysiske skavanker.

– Her vi står nå, var det en fot som vokste ut, hevder hun.

Vise folk himmelen

Jan Huse håper at baristalinja vil utdanne personer som «brenner for Jesus, ser folk frelst, kan be for folk og blir utrustet til å hjelpe folk og vise dem himmelen».

Og ikke minst skal studentene bli så gode på å lage kaffe at de blir ettertraktete baristaer.

– Litt sånn «gå ut i all verden og lag god kaffe»?

– Ja, på en måte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ideen til baristalinjen kom fra Huses sønn Elias på 16 år. En kveld satt ekteparet Huse med blant annet Ørjan Hummelsund som har startet kaféen Bluebird i Stavanger, og diskuterte hvor vidt kaffebarer er de nye småmenighetene i byene.

– Vi snakket om å starte menigheter ut fra kaffebarer, at det er en nøkkel til å nå generasjonene som vokser opp, forteller Jan Huse.

– «Ja, men da starter vi bare barista-spor, da», sa Elias. Vi lurte på hvorfor vi ikke hadde tenkt på det før, og dro det i gang, smiler han.

Kvalitet, kvalitet

Huse sier han aldri har hørt om at noen i verden kan måle seg med kvaliteten på innholdet i baristalinja.

– Vi får inn spesialister som underviser i ulike temaer om kaffe gjennom hele året. Så får studentene jobbe på kaffebar og være i det unike miljøet med Jacu kaffebrenneri. Til slutt er det baristakonkurranse, og så blir de sertifisert.

Studietur til kaffebyer og kaffefabrikk i Italia og outreach til kaffeplantasje i Rwanda skal også gi dypere innsikt i prosessen med å lage kaffe.

– Du skal ikke bare være på kaffeplantasjen i to måneder. Det er også tradisjonell evangelisering og outreach i Rwanda. Men kaffedelen tror jeg kan være veldig spennende. De kristne nordmennene som driver plantasjen Motherland Farmers har høy kvalitet på det de gjør.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kvalitet er et ord Huse bruker mye.

– Ofte går kristne på kompromiss når det gjelder kvalitet. Dersom vi bare skaper evangelister som ikke har peiling på kaffe, vil de ikke få noen jobb. Du må være dyktig om du skal ha en plattform å tale ut fra. Derfor pusher vi veldig på kvalitet, sier han.

Måtte hive kaffen

Ungdom i Oppdrag har fått god hjelp til oppstarten og undervisningsopplegget av Anne Birte Bjørdal Hanken og ektemannen Oliver Hanken i Jacu Kaffebrenneri.

– Vi er ekstremt opptatt av kvalitet på kaffe, sier Anne Birte.

Det dufter kaffe i Jacus lokale noen gater bortenfor Lyspunktet. Her brennes kaffebønner i en stor maskin. Striesekker med grønne bønner lener seg mot en vegg. Kaffebønner i ulike nyanser er sortert i plastkasser.

Hver fredag har studentene praksis i Jacus lille kafé. Jan Huse forteller om en bratt læringskurve for studentene.

– Flere måtte tømme ut kaffen de lagde fordi den ikke var god nok, det var ikke noe de kunne servere. Men nå er de allerede oppe på et bra nivå etter disse månedene. De blir drillet hele tiden, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Anne Birte Bjørdal Hanken har stor sans for den nye baristalinja.

– Det er noe med å møte mennesker over en kaffekopp, uten at jeg klarer å sette ord på det, sier hun.

– Hvordan kan du kommunisere Gud gjennom en kopp kaffe?

– For meg er det ganske enkelt. Du møter mennesker. Å be folk på en kaffekopp er liksom minste felles multiplum, sier Hanken.

Rettferdig kaffe

– Er dere opptatt av rettferdig handel, Huse?

– Vi bevisstgjør i hvert fall baristaene på det. Det er vanskelig å kjøpe kaffe direkte fra en farm, da må du kjøpe en hel konteiner og produsere enormt med kaffe for å klare å bruke det opp før det blir gammelt.

Han viser til at mange kaffebrennerier kjøper inn kaffe via importfirmaet Nordic Approach.

Nordic Approach er grunnlagt av blant annet Tim Wendelboe, verdensmester i baristakunst i 2004. Selskapet samarbeider blant annet med plantasjen i Rwanda som studentene skal reise til. Et mål er å bidra til bærekraftig kaffeproduksjon gjennom nære relasjoner mellom bønder, eksportører og kaffebrennere.

– På baristasporet vil det være mer bevisstgjøring rundt rettferdighet når vi reiser til Rwanda og ser hvordan de behandler sine arbeidere. Man skal ikke utnytte arbeiderne eller ha dårlige arbeidsforhold, sier han.

– I Rwanda kommer vi veldig nær. Det vi hver dag brenner og serverer her, betyr en forskjell for forskjell for de menneskene, sier Hanken.

Mesteparten av opplæringen på baristalinja skjer på DTS-basen utenfor Ålesund sentrum.

– Her har vi kaffelaben, sier Huse. Han viser fram en bardisk med en liten kaffebrenner, kaffekverner og ulike apparater for å brygge kaffe.

– Her får studentene eksperimentere med bønner og brenne sin egen kaffe.

Liker kombinasjonen

Paige Landon (19) fra California i USA er en av to studenter i år.

– Jeg er veldig interessert i kafékultur og å lære meg håndverket. I California er kafékulturen veldig utbredt, med mange uavhengige kaffebarer der folk går og henger. Det liker jeg veldig godt, smiler hun.

Hun liker kombinasjonen med barista og bibelskole.

– Vi lærer hvordan du kan snakke med mennesker du møter når du jobber i en kafé om din historie og hvor Gud har ført deg. Jeg skal ikke pushe Gud på noen, men kunne dele vitnesbyrdet mitt uten å kvele noen med det.

– Vurderer du å jobbe som barista?

– Jeg tenker kanskje på å bli i Ungdom i Oppdrag som stab, men om jeg skulle funnet en jobb, ville barista være mitt førstevalg, smiler hun. Og serverer kaffe latte.

Les også
Synger lovsang på puben
Les også
Mulighetstenkning i menighetsland
Les også
Pusterom for flyktningekvinner
Les også
Buret inne for bibelsmugling
Les også
Ja til bønn - nei til velsignelseDåp