DUO: Siden premieren i 2009 har Per Arne og Andreas Kvebæk Dahl stått sammen på scenen foran mer enn 10.000 publikummere med forestillingen som er bygget på romanen «Kilden» av Gabriel Scott. Sist helg hadde de fire forestillinger i Stavern.

Med biskopen på Galeien

Sist helg var nyutnevnt biskop Per Arne Dahl på Galeien, eller på Galeiscenen i Stavern, som skuespiller i egen oppsetning.

Fire utsolgte forestillinger av «Kilden - en hyllest til livet», kan ha vært sist sprell i privat regi før han flytter inn i bispeboligen i Tønsberg i september.

– Det var i hvert fall siste forestilling i år, sier Dahl i en prat med Dagens utsendte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Så langt har flere enn 10.000 publikummere fått oppleve skuespiller Andreas Kvebæk Dahl, musiker Stian Tveit og Dahl selv på scenen når de har opptrådt med stykket som er basert på Gabriel Scotts roman «Kilden», historien om fiskeren Markus.

I juni viste de forestillingen på utendørscenen i Baroniet i Rosendal. Nå har de lagt bak seg fire forestillinger i Stavern som et av innslagene i det meget omfattende kulturprogrammet i Vestfoldbyen denne sommeren.

Det betyr at de tre avsluttet etter fem år, nesten på samme sted som det hele begynte.

Nevlunghavn

Premieren var i 2009, på bedehuset i den lille, idylliske uthavna Nevlunghavn. Stedet ligger noen kilometer syd for Stavern.

Historien bak forestillingen er lang, men Dahl ble i hvert fall inspirert til å lese «Kilden» etter begravelsen til skuespiller Tor Stokke. I minnetalen var datteren Linn Stokke spesielt opptatt av farens høytlesning av «Kilden» hver sommerferie.

Dahl forteller at han senere, hver gang han gikk forbi Nevlunghavn bedehus, tenkte jeg at her kunne fiskeren Markus ha bodd og at her er det samlet mange mennesker.

– Da hadde sønnen vår Andreas tatt en skuespillerutdanning. Så kom Ketil Bang-Hansen ned en dag sammen med Stian og Per Tveit. Da falt bitene på plass med Andreas som fortelleren og Markus og meg som stemmen til Scott.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Noen måneder etterpå inviterte vi til fire forestillinger. Det ble smekkfulle hus, og to eller tre ekstraforestillinger. Vi fikk stablet inn 130 mennesker i bedehuset. Det var det vi fikk lov til, forteller Dahl.

I helgen hadde hver av de fire forestillingene 220 publikummere, også det maksgrensen for lokalet. Før siste forestiling måtte arrangørene ved Galeiscenen avvise 15 skuffede frammøtte.

Manus og regi

Det er Andreas Dahl som har skrevet manus til forestillingen og Ketil Bang-Hansen kom med regi-innspill som trioen senere har utviklet og bygget stykket på.

– Hvorfor er du blitt så veldig fasinert av «Kilden»?

– Det er noe med den enfoldige visdommen som Gabriel Scott beskriver, hvor han evner å være i livet, ikke bare snakke om det. Hvor han evner å erfare livet, sanse livet, smake på livet.

– Fiskeren Markus er en ærlig sjel som vedkjenner seg det som er vondt, men også det som det er grunn til å takke for. Han vedkjenner seg det som er urettferdig og krenkende og som det er grunn til å kritisere.

Per Arne Dahl er også opptatt av at Markus fortsatte i bedehuset selv om det var sider ved bedehuset han også kritiserte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er en side i forholdet til kirken og legmannsbevegelsen jeg har sans for, at vi må ha raushet i forhold til kritikk og det vi ikke liker. Samtidig er det flott å vise en trofasthet og være med. Markus ble der selv om det var ting han reagerte på, svarer den blivende biskopen.

Utstøting

Han trekker også fram en annen side ved Markus og det samfunnet han tilhørte: Han var en ensom mann og det er utrolig hvordan et lite samfunn kan støte mennesker bort, selv om det ikke er en noen grunn for det.

– Kanskje provoserer han med sin ensomhet, undrer Dahl.

Han framhever også hvordan Markus med sitt liv sier «velsignet er de enkle ting, de enkle gledene og hvorfor gå over bekken etter vann? Hvorfor stirre seg blind på det grønne der borte når det kan bli frodigere der du er?

Uvant scene?

– Markus viser med sitt liv at ingen skal strekke seg lenger enn man har dekning for og slik kan forholde seg til virkeligheten.

– Er det uvant å være prest på teaterscenen?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– En prest må hele tiden både være i selve livet og forsøke å formidle fra en scene, fra en talerstol i et kirkerom.

– Jeg er mest vant til å formidle i det hellige rom. Det er det stedet jeg har lært mest om det å formidle.

– Vi har framført Kilden 40 ganger. Å flytte scenen ut der hvor folk er, er et veldig spennende prosjekt, svarer Dahl, som gleder seg til et framtidig samarbeid mellom kirke og kultur.

– Det er helt åpenbart vi som kirke har mye godt til gode med en sterkere tilknytning til og samarbeid med kulturlivet, sier Dahl.

Kilden

«Kilden - En hyllest til livet» er bygget på Gabriel Scotts roman Kilden, om fiskeren Markus

Manus er skrevet av skuespiller Andreas Kvebæk Dahl med regi av Ketil Bang-Hansen

Forestillingen ble urframført på bedehuset i Nevlunghavn i 2009

Sist helg fikk nesten 900 publikummere i Stavern se stykket for siste gang i år

Les også
Blå motiver fra sommer i Stavern
Les også
Ny stortingsprest på plass i oktober
Les også
Bispekandidater forteller om sine kristne forbilderNy biskop i nord