BARNEBARN: Anne Bertine Olsen med sine fire barnebarn. f.v. Agnes Bertine, Arnold, Marie Julie og Klara Beate.

Marie Helland – en ukjent Kinamisjonær

Mange tiår etter, fikk misjonsfolket i Norge se og høre at Gud hadde gitt stor vekst.

MISJONÆR: Marie Helland.


Marie Olavia Skordal ble født i Sokndal i 1874. Hun døde som firebarnsmor i januar 1909, etter snaut seks år som misjonær i Kina.

Sokndal i Sør-Rogaland var hjemstedet til fem Kinamisjonærer i perioden 1890–1914. Den mest kjente, var doktor Tønnes Frøyland, som ble skutt av røvere i 1914. Den første ungdommen som reiste til Kina fra Sokndal het Sigvald Netland. Han ville reise ut for norske Kinamisjonsvenner, men hadde ikke tid å vente til Kinamisjonsforbundet ble stiftet i 1891.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han riste derfor til Kina for et amerikansk misjonsselskap i 1890. Gjertine Årrestad (senere Johnsen) var blant Kinamisjonsforbundets tre først misjonærer, som kom til Kina i 1891. Året etter kom Johan Albert Skordal. Begge disse var også fra Sokndal.

Marie Skordal var søster til Johan Albert. Deres far, Julius Olsen, ble født på Immerstein ved Rekefjord i Sokndal. Han ble gift med Anne Bertine Olsdatter fra Rekedal. De slo seg ned i Rekefjord, hvor Julius var handelsmann. Han skiftet yrke etter noen år. Han gikk over til sjøfart og ble skipper på ei frakteskute som gikk i utenriksfart.

Marie ble født 18. mai i 1874 og hun hadde fem søsken. Foruten Johan Albert (f.1868) var det Ola Martin (1863–1879), Oskar Reinert (1865–1866), Othilde Regine Emilie (f.1870) og Marselius Reinert (f.1880).

Mellom 1880 og 1885 flyttet familien til Strandgaten 48 i Sokndal. Antakelig ble de her fram til 1897. Da bygde Anne Bertine og Julius Olsen nytt hus i Øvre Strandgate 37 i Stavanger, og familien flyttet dit.

Marie ble med foreldrene til Stavanger. Like etter århundreskiftet flyttet hun og broren Marselius, til England for å studere. Antakelig hadde hun allerede da svart ja til kallet til å bli misjonær i Kina. Broren, Johan Albert, fikk kun fire år i Kina. Han ble gift i 1893 med Brita Vestervik fra Hardanger. De fikk to barn, men Johan Albert ble syk og døde i november 1896. Marie kjente derfor til kallets omkostninger da hun svarte ja til misjonærkallet.

Hun ble antatt som misjonær i Kinamisjonsforbundet, og ankom Kina i 1903, 29 år gammel. Året etter ankomst til Kina, giftet hun seg med Ole Johannes Andreas Helland fra Skodje på Sunnmøre. Han var like gammel som Marie og hadde reist til Kina ett år før henne.

Etter språkstudier bosatte de seg i byen Sichwan, og etablerte en ny misjonsstasjon der. Det var mye motstand og motvilje mot de utenlandske misjonærene fra den lokale lederen, kalt mandarin, og fra noen katolske misjonærer som var i byen. Det var derfor vanskelig for dem å skaffe seg bolig, men de fikk uventet hjelp av en muslim.

Muslimen var slakter, og øynet nok muligheten for økt salg hvis utlendingene slo seg til i byen. Han fikk ordnet med en leiekontrakt til det første huset som misjonærene bodde i.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

FORLOVET: Marie Skordal og Ole Johannes Helland Forlovelsesbilde.

I 1907 flyttet Marie og Ole Johannes fra Sichwan og til misjonens hovedsete i Laohokow. Her gikk mesteparten av Ole Johannes sin tid med til å åpne og å lede evangelist- og lærerskolen som misjonen startet i januar 1908.

Marie og Ole Johannes fikk fire barn på fire år, Arnold i 1905, Agnes Bertine i 1906, Klara Beate i 1907 og Marie Julie i 1908. Ved nyttår 1909 rammet tragedien familien i Laohokow. Marie ble rammet av en tropisk sykdom og døde allerede 11. januar, kun 35 år gammel.

Ole Johannes reiste hjem til Norge etter Maries død. Han og barna fikk bo hos Maries foreldre i Stavanger. Ole Johannes kjente imidlertid på en dragning tilbake til Kina, og han reiste ut alene etter ett år i Norge. Barna ble boende hos besteforeldrene, først i Stavanger og senere hos moster på Laland i Klepp. Etter en tid ble det bestemt at de to yngste skulle flytte til en slektning av Ole Johannes i Ålesund.

Ole Johannes Helland reiste altså ut igjen til Kina i 1910, og han var da knyttet til skolearbeidet i Laohokow. Han opplevde på nært hold at Tønnes Frøyland ble skutt og drept av røvere i 1914. Ole Johannes ble i Kina til 1919, og var etter ankomst til Norge først forkynner for Kinamisjonsforbundet en kort tid. Senere overtok han som rektor ved Fjellhaug skoler. Han døde brått i 1924, 50 år gammel.

Marie Helland og de fire andre ungdommene fra Sokndal, som reiste ut som misjonærer til Kina, opplevde ikke store resultater av sin tjeneste, men derimot mye lidelse. Sigval Netland ble gift i 1891, men ble enkemann allerede i 1893. Året etter ble han gift på nytt, men døde selv i juni 1896, etter seks år i Kina.

Gjertine Årrestad ankom Kina i 1891 og ble gift i 1892 med Ludvig Johnsen fra Mandal. De fikk ei datter i juli 1893, men Ludvig døde kun tre uker etter datterens fødsel. Alle de fem unge fra Sokndal, fikk være med i oppstarten av norsk misjon i Kina. Mange tiår etter, fikk misjonsfolket i Norge se og høre at Gud hadde gitt stor vekst.