Livets Ord og prinsippet «Skriften alene»

Jeg ble mer overrasket over Gerdmars overraskelse enn av Ekmans konvertering.

I et nytt innlegg i Dagen forsikrerAnders Gerdmar oss at han betrakter troen på Skriften alene som den eneste veien å gå. Det er gledelig.

Jeg må jo også tro at han snakker sant når han sier at ingen av medarbeiderne påLivets Ord opplevdeUlf Ekmans utvikling mot katolsk tro som en åpen prosess. Derfor ble de alle sammen veldig overrasket da det skjedde.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

At ikke alle utenforstående ble like overrasket forklarer han slik: «Iblant er det nok sånn at man ser tydeligere på avstand ... enn vi som var inne i det.»

Vel, kanskje dette kan forklare at jeg som aldri satt mine føtter i Livets Ords menighet i Uppsala men bare lest deres skrift «Keryx», ble mer overrasket over Gerdmars overraskelse enn av Ekmans konvertering.

At han fulgte Ekman et stykke på vei, erkjenner Gerdmar åpent og forklarer også hvorfor. «Gjennom 30 år hadde vi stått sammen i et stort misjons- og bibelundervisningsarbeid og vært vant med at Ulf ga retning, presist og med god frukt som følge».

Vi har nok alle forstått at det var Ulf Ekman som ga retningen, klart og presist. Han var lederen alle fulgte. Men at det bare ble god frukt som følge er nok ikke alle enige i. Mange vitnesbyrd fra tidligere elever på Livets Ords Bibelskole bekrefter dette.

«For oss var det snakk om utvidelse, en bønn og en søken etter enhet med alle lemmer i Kristi kropp. Det var også en søken etter røtter», sier Anders Gerdmar. Men hvorfor førte da denne søken etter enhet og røtter til angrep på den del av kristenheten som holder på prinsippet «Skriften alene»? For det var jo akkurat dette som skjedde.

Allerede i 2006 skrev Ulf Ekman: «Vi har nok ikke tenkt igjennom hvilke konsekvenser «Skriften alene» medfører til daglig. Vi ser det som selvsagt at Bibelen ikke har så mye å fortelle oss om hvilket hus vi skal bo i, hvilken vei vi skal ta til arbeidet eller hva slags vær det blir i morgen. Siden vi iblant mottar profetiske tiltaler er vi i virkeligheten åpne for en annen autoritet enn bare det skrevne bibelordet.»

En annen gang forfekter han tanken at den fulle konsekvensen av «Skriften alene-prinsippet» burde være at vi aldri burde lese åndelige bøker eller reologiske verker. Etter å ha tømt det omtalte prinsippet på dets opprinnelige teologiske innhold, driver han gjøn med det fantasifoster som blir igjen.

Men ingen har vel noen gang påstått att har vi Skriften alene som trosgrunnlag, så kan vi ikke lese andre bøker enn Bibelen. Ikke heller at vi skal lete i Bibelen for få en værmelding for neste dag. Her slår Ekman uten tvil verdensrekord i uprofesjonell teologisk debatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ulf Ekman er imidlertid ikke alene om dette. År 2011 skrev Svante Runar, en annen lærer ved Livets Ords Teologiske Seminar, følgende i et nummer av Keryx: «Luthers lære om Skriften alene, som for mange betyr at man bare skal stole på Bibelen, har ført til at «enhver blir salig i sin tro». Alle villfarelser siden reformasjonen har vært grunnlagt på «Skriften alene».»

Kan dette virkelig stemme? Skulle reformasjonens bidrag til troens kamp være oppfinnelsen av et villedende prinsipp, kalt «Skriften alene»? Det er en merkelig påstand, ikke minst fordi forfatteren også sier seg å være stolt av den reformatoriske arven. Forstå det den som kan!

Mange villedende lærer har sett dagens lys etter den protestantiske reformasjon. Et eksempel er Mormonkirken. Dette villedende trossystem oppsto dog ikke fordi man prøvde å følge prinsippet «Skriften alene», men tvert imot fordi man påsto at en annen bok enn Bibelen, nemlig «Mormons bok», også var Guds ord.

Opplevde Anders Gerdmar, som i dag frimodig bekjenner sin tro på Skriften alene, en aldri så liten overraskelse da han leste Ekmans og kollegaen Runars harselas med «Sola Scriptura»?

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.