INNFLYTELSE: Gud vil posisjonere oss så vi kan få innflytelse i nabolag og samfunn, hevder Allan Platt. Sør-Afrikaneren er grunnlegger av menighetsnettverket Doxa Deo.

– Let etter nøkler for å berøre byen din

En liten engelsk menighet ønsket å vise godhet i sitt miljø og ba lokale politifolk om å dele ut mat-kasser til trengende. – De er trent til å tenke nytt, forklarer Alan Platt. Han er på norgesturné i Dawn-regi.

Det var like før jul i 2011. I kassakøen i den lokale matbutikken hører en pastor et par som diskuterer hvorvidt de skal kjøpe skinke eller om de kan ta seg råd til kalkun til julemiddagen. Pastoren tar debatten med seg til menigheten sin i Wimbledon som teller 120 medlemmer. De bestemmer seg for å lage matkasser til et prosjekt de kaller «Christmas lunch on Jesus» (Jesus spanderer julelunsj).

– Deretter begynte menigheten vår å spørre seg om hvem som var sentrale i lokalsamfunnet. Det førte dem til kommunestyret, forteller Alan Platt engasjert.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES: Ola Grytten har drømmer for byen

Sør-Afrikaneren er grunnlegger og leder av Doxa Deo, et menighetsnettverk med forsamlinger i England, New Zealand og Tyskland i tillegg til Sør-Afrika der han selv bor. Han står på podiet i Betlehem, storstuen til Bergen Indremisjon. Foran seg har han lokale pastorer, bibelskolestudenter og andre menighetsmedlemmer som har tatt i mot innbydelsen fra Dawn om en regional oppfølging av fjorårets Sendt-konferanse.

Anstrengt forhold

I Wimbledon ville kommunestyret være med på prosjektet, og hjalp også til med navn på 290 fattige familier. Etter tradisjonell tenkning ville menigheten selv ha delt ut pakkene, men de hadde lært å tenke annerledes.

– Hvem er de beste til å dele ut matkassene, spurte menigheten seg. Hva om vi ba politiet gi dem til menneskene som de hadde et anstrengt forhold til? Politiet syntes ideen var god, forteller Platt.

Ikke før dette tidspunktet begynte menigheten å tenke på den økonomiske siden av prosjektet.

– De spurte seg: Hva om vi får sykkelklubben i Wimbledon til å sykle fra London til Paris mot at de blir sponset med penger til matkasser? Ordføreren sparket det hele i gang. Det kom inn så mye penger at det var nok midler til 500 matkasser.

– Gud vil posisjonere oss så vi kan få innflytelse i nabolag og samfunn, hevder Platt.

På veien

Han advarer mot å la seg stanse av frykt for at en ikke har kapasitet eller ressurser.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ikke tenk så lenge at du gjør ingenting. Hvis Gud har gitt deg et ord, så må du gå i gang. Det er på veien Gud viser at han forsørger oss.

Platt mener tre dimensjoner er viktige om en vil utgjøre en forskjell for Herren i verden: Å stå sammen som kristne uavhengig av kirketilhørighet, å vise barmhjertighet og å gå på ordet og la Gud vise sin omsorg på veien.

Han forteller at kirkene i byen han bor har delt de 480 skolene i deres område mellom seg i år.

– Folk i menighetene vil be og betjene skolene de har påtatt seg ansvar for. Vi vil stille spørsmål om hvordan vi kan være der for dem.

400 innen 2025

Øivind Augland i Dawn Norge og Andreas Norli i Ungdom I Oppdrag reiser sammen med Alan Platt på deler av den ukeslange norgesturnéen som begynte i Tromsø 10. april og ender i Oslo i morgen.

– Vi har sagt at vi ville plante 400 menigheter innen 2025. Nå er 200 i gang, sier Augland og p eker på et Norgeskart på gulvet, fullt av røde og grønne sirkler.

– De røde er de som er i gang mens de grønne er prosjekter.

1500 mennesker er påmeldt de regionale møtene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi mobiliserer folk som berører byen sin og vil koble seg på behovene, sier Dawn-lederen.

I salen sitter Odny Roksvåg Hellemann i Oppstandelseskirken. Hun er inspirert av skole-idéen til Platt:

– Hvis du vil presentere evangeliet på norske skoler, får du et nei. Men relaterer du det til rus, kan det være en åpning. Vi jobber med rusfeltet og kan fortelle om mennesker som er blitt fri, sier Hellemann.

Dawn Norge

Dawn arbeider for å hjelpe kirkesamfunn, organisasjoner og nettverk å nå ut til nye mennesker og plante nye fellesskap.

Sendt-konferansen i 2014 skulle mobilisere til dette.

10.-17. april er Allan Platt på reise til Tromsø, Trondheim, Bergen, Kristiansand, Sandnes og Oslo som en oppfølging til Sendt.

Les også
7 minus 4 = pluss
Les også
Ble syk etter hvert intervjuKvinner på flukt
Les også
Flere amerikanere blir fremmede for kirkelivSpetiske unge
Les også
– Det nytter å plante
Les også
– Vi har fokus på kvinner som er utsatt for traumer
Les også
Kanskje kan DU bli tildelt fredsprisen?