Lang vei til homodebatt i Kirkenes Verdensråd

Mens Den norske kirke koker før vedtak om vigselsliturgi for homofile, har selv en diskusjon om temaet vært langt unna i Kirkenes Verdensråd (KV).

- Vi vet at mange kir­ker har mye igjen før de er klare for å dis­ku­te­re ho­mo­filt sam­liv, og i alle fall for å kunne fatte ved­tak, sier ge­ne­ral­sek­re­tær i KV, Olav Fykse Tveit til Dagen.

Da han la frem sin 16-si­der lange rap­port for ge­ne­ral­for­sam­lin­gen i Kir­ke­nes Ver­dens­råd i ok­to­ber, ble ikke te­ma­et en gang be­rørt. Den øku­me­nis­ke or­ga­ni­sa­sjo­nen har til sam­men rundt en halv mil­li­ard med­lem­mer i 345 med­lems­kir­ker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Ingen grunn­lag for sam­ta­le

Olav Fykse Tveit har vært ge­ne­ral­sek­re­tær i Kir­ke­nes Ver­dens­råd siden 2010, og han holdt ho­ved­fore­dra­get på Kirke­mø­tet i Kris­tian­sand før hel­gen. Han pre­si­se­rer at det må være en for­be­re­den­de pro­sess før en kan ta opp ho­mo­fili­sa­ken or­dent­lig i or­ga­ni­sa­sjo­nen han ar­bei­der i.

Ge­ne­ral­sek­re­tæ­ren viser til at det har vært en stu­die­grup­pe i KV som la frem en grun­dig rap­port i 2006 «som tok opp flere sider ved men­nes­kers sek­su­ali­tet». Siden da har grup­pen imid­ler­tid ikke vært i funk­sjon.

- På ge­ne­ral­for­sam­lin­gen hadde vi ikke grunn­lag for sam­ta­le, det ville blitt å ta litt her­fra og der­fra, og slik vil vi ikke jobbe, sier han. Fykse Tveit for­tel­ler at han og flere har bedt om at te­ma­et skal komme på dags­or­de­nen i pe­rio­den som lig­ger foran, og at det må opp­ret­tes et forum for å snak­ke grun­dig om emnet.

- Vi må jobbe in­nen­for gode ram­mer som ikke bare er po­li­tis­ke mar­ke­rin­ger, slår han fast.

I KV skal ved­tak fat­tes med kon­sen­sus.

- Det betyr at vi kan få snak­ket sam­men på en ro­li­ge­re måte mens vi hører på hver­and­re. Da gjel­der ikke fler­tall og mindre­tall.

Mer mang­fol­dig

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ge­ne­rel­le hen­vis­nin­ger til «den ver­dens­vide kirke» i ho­mo­fili­sa­ken pla­ger kirke­møte­de­le­gat Ma­ri­an­ne Brek­ken.

- Den øku­me­nis­ke ver­dens­vide kirke har et mer mang­fol­dig syn på ho­mo­filt ek­te­skap enn det som kom­mer frem, sier hun til Dagen. I no­vem­ber tok Brek­ken over som med­lem i Sen­tral­ko­mitéen i KV etter Kje­til Aano på ge­ne­ral­for­sam­lin­gen i Busan i Sør-Ko­rea. 26-årin­gen har sett seg lei på at det sta­dig blir hen­vist til den øku­me­nis­ke ver­dens­vide kirke som om den me­nings­mes­sig er en en­het­lig stør­rel­se.

Brek­ken gir ut­trykk for at både KV og Det lu­thers­ke ver­dens­for­bund har gode er­fa­rin­ger i å snak­ke og jobbe sam­men på tross av uenig­het i vik­ti­ge spørs­mål. Hun ved­går at det i KV er et stort sprik når det gjel­der ho­mo­filt sam­liv.

- En­kel­te har åpnet for ho­mo­filt ek­te­skap, mens andre over­hode ikke snak­ker om te­ma­et, men øku­me­nik­ken skal ikke be­stem­me den en­kel­te kir­kes teo­lo­gi, sier hun.

- Har ikke be­gynt

Det siste er Olav Fykse Tveit enig i.

- En kan ikke bruke andre kir­ker som trus­ler i den in­ter­ne de­bat­ten, eller skyve andre frem­for seg, en må ta stil­ling selv, sier han. Ge­ne­ral­sek­re­tæ­ren ved­går at re­la­sjo­ner kan bli vans­ke­li­ge, men på­pe­ker at også in­nen­for KV har mot­po­ler som Den rus­sisk-or­to­dok­se kirke og Den svens­ke kirke greid å sam­ar­bei­de. Han viser til at en god del store kir­ker i Euro­pa nå står for at ho­mo­filt sam­liv er etisk le­gi­timt.

- De fles­te afri­kans­ke kir­ker har ikke be­gynt på sam­ta­len ennå. Sånn sett er sør­afri­kans­ke kir­ker i en sær­stil­ling, sier ge­ne­ral­sek­re­tæ­ren med hen­vis­ning til bis­kop Tutu.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sitt eget syn på ho­mo­filt sam­liv vil han ikke gå ut med.

- Jeg har ikke et of­fi­si­elt syn. Jeg re­pre­sen­te­rer KV og da er det min opp­ga­ve å bidra til at det blir en se­riøs sam­ta­le om te­ma­et og ikke å for­fek­te et spe­si­elt syn.

DAGEN

Kirkenes Verdensråd (KV)

Kirkenes Verdensråd har til sammen rundt 500 millioner medlemmer og 345 medlemskirker, hovedsaklig protestanter og ortodokse. Verken den katolske kirke eller Pinsevennene er medlemmer. Også en del andre evangelikale kristne har valgt ikke å være med.

Generalforsamlingen er KVs øverste organ. Det avholdes hvert sjuende år, sist i Busan i Sør-Korea i fjor høst.

Den norske kirke er den eneste norske medlemskirken i KV.

Olav Fykse Tveit er generalsekretær.

Marianne H. Brekken er med i sentralstyret.

Les også
Åpner for forbønnsliturgi for homofile og lesbiskeLiturgi-debatt