– Kvinner higer etter beskyttelse

Mange moderne kvinner vil at mannen skal vise at han støtter dem både i hverdagslivet og i nødens stund, forteller samlivsterapeut Sissel Gran.

– Det er umoderne, vet du. Det passer ikke med vårt bilde av den moderne, likestilte, oppegående kvinnen. Hun skal klare alt selv: ha egen inntekt, samle pensjonspoeng, ha full stilling og være mestrende på mange områder. Det er vanskelig for moderne kvinner å si «Jeg trenger at du ser meg og passer på meg», sierSissel Gran.

LES:Når ektefellen ikke vil ha sex

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Psykologspesialisten har i dag privatpraksis i Oslo og arbeider som parterapeut og foredragsholder. For mange er hun også kjent som spaltist i Morgenbladet.

Gran mener det er «litt absurd» at dette skal være så tabubelagt siden parforholdets oppgave er gjensidig å passe på hverandre og dele på å være «den modigste og sterkeste for hverandre».

Den som forlater

Den ferske boken til Sissel Gran, «Det er slutt», som Dagen nylig omtalte, handler om den som forlater et forhold og hva som leder frem til avgjørelsen om å bryte. Samlivsterapeuten er på turné med forfatter Geir Gulliksen som sist torsdag ble nominert tilNordisk Råds Litteraturpris for «Historie om et ekteskap».

Boken hans følger Timmy og Jons vei fra godt gift til ugjenkallelig separert.

Timmy kjeder seg litt. Hun vil jogge, klatre og gjøre ting hun ikke hadde mulighet til å gjøre tidligere. Mannen, Jon, støtter opp om det. Han arbeider hjemme, og kona synes han var mer spennende før.

– Er Jon en som gir beskyttelse?

– Ja, det kan en definitivt si. Han er en familiefar som går langt i å ta seg av hjemmet og barna, og tar på seg noe som ligner på den gamle husmorrollen. Den handler om beskyttelse, sier Gulliksen til Dagen. Han refererer til tidligere professor i psykologi, Hildur Ve, som sa at husmorrollen handler om lederskapsoppgavene å planlegge langsiktig, disponere økonomien og se alle.

– Det er et befriende annerledes perspektiv. De fleste familier trenger i alle fall i perioder å ha en husmor av det ene eller andre kjønnet, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vil ikke være sin mor

– Kvinner higer etter beskyttelse, men de kan ikke si det, for da «er de moren sin», sier Sissel Gran.

Samlivsterapeuten forklarer at når en kvinne strever og åpenbart har behov for støtte og omtanke opplever hun det som et svik når mannen driver med sitt, er avvisende eller ikke vil snakke om det som er vanskelig, men heller «lar henne være alene litt så hun roer seg ned».

LEDER:Når det skranter i familielivet

Det kan igjen føre til at hun blir hard, kritisk, bebreidende og avvisende.

– Disse reaksjonene handler om å beskytte seg og tåle å være ensom i forholdet. For tøffe kvinner er det vanskelig å si til mannen at «Jeg kjenner meg liten nå og trenger at du er her, at du holder rundt meg og snakker fint til meg».

– Har mennene et tilsvarende behov for støtte?

– Det er flere menn enn kvinner som blir tause i nødens stund. De har fått beskjed om å være sterke, ikke gråte, men klare seg selv. Det er kjønnsrollemønsteret.

Gran har registrert at menn trenger partneren sin spesielt når de mister jobben, blir syke eller kommer i selv-tvil av andre årsaker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det rammer deres identitet veldig hardt dersom de føler at de ikke duger i arbeidslivet, går konkurs eller får hjerteinfarkt. Hvis ektefellen ikke hjelper, er han alene på en øde øy.

Det store øret

Sist tirsdag gikk hennes egen mann av med pensjon og ble takket av på sykehuset der han arbeidet. Gran hadde ikke tenkt at hun skulle være til stede.

– Men så skjønte jeg plutselig at han ville at jeg skulle være med, for det var en vemodig situasjon.

Hun kansellerte avtalene sine og rakk den hyggelige lunsjen med blomsterbukettene og de gode ordene.

– Hadde jeg ikke brukt det store øret, så ville han ha vært der uten meg. Det var ingen nødens stund, men en sårbar situasjon. Jeg må være fremoverlent når det gjelder ham, for han sier ikke at han trenger det ene eller det andre. Jeg må lese følelsesspråket hans, sier hun om sin ektefelle gjennom 21 år.

Utveksling av omsorg og makt

I Gulliksens roman er Timmy på vei ut, ikke fordi hun ikke elsker mannen sin, men fordi hun har behov for å vokse. Så spaserer Harald inn i livet hennes.

– Han er en «mate poacher», en slik som kan fiske hvem som helst, forklarer Gran. Hun har lest Gulliksens bok flere ganger.

Selv har ikke forfatteren tenkt slik om Harald. For Gulliksen er han bare en figur «i utkanten», et eksempel på en som bryter inn og roter det til «slik det blir når én i et forhold forelsker seg i en annen».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES OGSÅ:Nå snakker de ikke lenger om skilsmisse

Gulliksen mener noe av det som gjør kjærlighet interessant, er at den er mer sammensatt enn vi ofte snakker om.

– Det er opplagt at i en kjærlighetsrelasjon er det slik at en bytter på å passe på hverandre, være sterk og svak. Det er en slags utveksling av både omsorg og makt.

Forfatteren tror, som Sissel Gran, at det er minst like vanskelig for mange menn som for kvinner å innrømme at de har behov for beskyttelse.

– Hvor viktig er temaet beskyttelse når du beskriver en relasjon som faller fra hverandre?

– Det er noe av det viktigste som vi søker i en kjærlighetsrelasjon. I min roman beskrives et langvarig forhold som går i oppløsning. Det er nettopp da, når relasjonen bryter sammen, at beskyttelsen trekkes tilbake. I det øyeblikket Timmy forelsker seg i en annen har Jon mistet plassen og alt han skulle få fra henne, sier Gulliksen.