Kvinnens stilling må styrkes

styrke kvinners stilling er ett av FNs åtte tusenårsmål. Et raskt blikk ut i verden er nok for å slå fast at det er langt igjen til målet.
Se til Afghanistan, for eksempel. I helgen var det valg på nytt underhus i den afghanske nasjonalforsamlingen. 25 prosent av plassene i underhuset er reservert kvinner, men kvinnene som stilte til valg gjorde det med livet som innsats. Valgobservatører har dokumentert utallige trusler og overgrep mot de kvinnelige kandidatene.
Er kvinners stilling styrket i Afghanistan? Til en viss grad, hvis en sammenligner med talibantiden. Men fremdeles blir kvinner dømt til å tilbringe år i fengsel for «forbrytelser» som å snakke med en fremmed mann eller å rømme fra et voldelig hjem.
Vender vi blikket til Kongo, finner vi nok et eksempel på kvinner som har desperat behov for å få sin stilling styrket. I løpet av to måneder i sommer ble det gjennomført 500 voldtekter i en kongoloesisk landsby. Ingen slapp unna. «Massevoldtekter er en bevisst krigsstrategi for å spre frykt og oppnå militære og økonomiske mål,» sa den kongolesiske gynekologen Denis Mukwege da han besøkte Norge nylig.
Også i Orissa i India er et kvinneliv lite verd. Knappe to år etter at kristne i Orissa ble utsatt for massiv vold, er menneskehandel blitt et økende problem. Jenter som har kommet bort fra familiene sine, blir lurt inn i moderne slaveri.
Mange flere eksempler kunne vært nevnt.
FNs tusenårsmål ble satt i 2000 og skal være oppfylt innen 2015. Denne uken er statsledere fra hele verden i New York for å diskutere fremdriften i arbeidet.
utrydde ekstrem fattigdom og sult er det første av FNs tusenårsmål. Her er det grunn til forsiktig optimisme. Målt i andel av verdens befolkning har fattigdommen gått ned fra rundt 40 prosent til 20 prosent. Utviklingen er også positiv når det gjelder målene om å redusere barnedødeligheten og å sikre utdanning for alle. Nær 90 prosent av alle barn har nå tilbud om grunnskoleutdanning.
Nettopp utdanning mener FN er en nøkkel til tusenårsmålet om å styrke kvinners stilling. Her er det ikke vanskelig å gi FN-strategien vår tilslutning. Utdanning er avgjørende for at kvinner verden over skal kunne bli hørt, kreve sin rett til et verdig liv og forsørge seg og sine.
Det vi ikke kan akseptere er at bedre tilgang til abort skal være FNs medisin for å nå tusenårsmål nummer fem om å redusere mødredødeligheten, slik blant andre Care og Amnesty International går i bresjen for.
Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) døde 358.000 kvinner i forbindelse med graviditet og fødsel i 2008. Rundt 13 prosent av mødredødsfallene i verden skyldes utrygge aborter. Dette er forferdelig høye tall, men løsningen er ikke flere - eller «trygge» aborter.
Løsningen er heller at kvinners helse blir høyere prioritert og at gravide får tilgang til helsesentre og utdannede fødselshjelpere. Samt at verdenssamfunnet tar affære når små jenter giftes bort eller kvinners menneskeverd på andre måter blir krenket. For eksempel må FNs fredsbevarende styrker i Kongo manne seg opp og gjøre en bedre innsats for å hindre massevoldtekter.
I så fall vil definitivt kvinnens stilling bli styrket.