Kunnskapsministeren nekter å møte musikkgymnaset

Kongshaug Musikkgymnas trodde det var et arbeidsuhell da instrumentopplæringen ved skolen ble utelatt fra statsbudsjettet. De frykter det er politisk motivert.

Fram­leg­get til re­vi­dert na­sjo­nal­bud­sjett be­hand­les i Stor­tin­get i ukene før som­mer­fe­rien, men uten be­vilg­nin­gen sko­len hadde håpet på.

Kunn­skaps­mi­nis­te­ren vil hel­ler ikke snak­ke medmu­sikk­gym­na­set om deres syn på saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Støtte­kutt

Re­gje­rin­gen ville kutte støt­ten helt fra nytt­år, men de rødgrøn­ne par­ti­ene på Tin­get mente det var uklokt midt i skole­året, så de sik­ret 1,6 mil­lio­ner kro­ner til den krist­ne sko­len for førs­te halv­år i år.

Fra høs­ten er sko­len i samme si­tua­sjon igjen om re­vi­dert na­sjo­nal­bud­sjett ikke end­res. Samt­li­ge op­po­si­sjons­par­ti­er stil­te seg bak et krav om fort­satt støt­te til sko­len og viste til be­grun­nel­sen for kut­tet: Like­be­hand­ling med Oslo By Stei­ner­sko­le som fikk av­slag på sin søk­nad.

Kongs­haug Mu­sikk­gym­nas mener dette er å sam­men­lig­ne med feil stør­rel­se. Det er de of­fent­li­ge vi­dere­gå­en­de sko­le­nes mu­sikk­lin­jer som er sam­men­lign­ba­re med deres un­der­vis­ning, mener de. I de­sem­ber ble detle­vert 6000 un­der­skrif­ter til kunn­skaps­mi­nis­ter Kris­tin Halv­or­sen (SV) til støt­te for sko­lens krav.

Op­po­si­sjo­nen på­pek­te at Kongs­haug måtte få til­skudd i sam­svar med kost­na­de­ne med topp­mu­sikk­ele­ver. Så skjed­de ikke. Nå må sko­len vente helt til høs­ten og stats­bud­sjett for 2014.

Skuf­fet

- Jeg re­gist­re­rer at re­gje­rin­gen ikke vil bruke re­vi­dert na­sjo­nal­bud­sjett til å legge oss inn igjen, sier en skuf­fet Kongs­haug-rek­tor Odd­var Rot­vik til Dagen.

Rotvik trod­de det som skjed­de i høst var et ar­beids­uhell som kunne ret­tes opp.

- Nå har vi skjønt at det ikke er sånn det fun­ge­rer og for­hol­der oss til at vi ikke får noe, sier han og opp­ly­ser at sko­len har fått lov til å ut­set­te ned­be­ta­lin­gen av lån til ved­li­ke­hold for å kunne full­fø­re un­der­vis­nin­gen i år og ta fatt igjen til høs­ten. Det får rente­sal­do­en til å øke, noe sko­len ikke har råd til i leng­den.

Stri­dens kjer­ne er støt­ten til in­di­vi­du­ell in­stru­ment­opp­læ­ring. Største­de­len av ut­gif­te­ne er lære­kref­ter. Støt­te til dette har i alle år vært gått over en egen stats­bud­sjett­post til mu­sikk­gym­na­set i Os i Horda­land. Desto mer over­ras­ken­de var stryk­nin­gen fra pos­ten høs­ten 2012. Op­po­si­sjo­nen rea­ger­te og fikk på plass en et plas­ter på såret; om­kring halv­par­ten av de 3,2 mil­lio­ne­ne som trengs.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vil ikke møte sko­len

Skole­le­del­sen er også skuf­fet over at de ikke får møte kunn­skaps­mi­nis­ter Halv­or­sen eller andre i de­par­te­men­tets po­li­tis­ke le­del­se for å legge fram sitt syn.

- De vil ikke møte oss. Jeg synes i det mins­te at de kunne satt seg ned og snak­ket med oss om dette, sier Rot­vik, som la­ko­nisk be­mer­ker:

- Det vel er slik de­mo­kra­ti­et fun­ge­rer når makta rår.

Man­dag var det hel­ler ikke noen i Kunn­skaps­de­par­te­men­tets po­li­tis­ke le­del­se som hadde an­led­ning til å svare på Da­gens hen­ven­del­se om saken.