Illustrasjonsfoto: JOSEPH EID, Afp Photo

Kristne trosser trusler i Algerie

Algierske kristne trosser myndighetenes varsel om at syv kirker skal stenges. I helgen møter de på gudstjeneste som vanlig. Samtidig mobiliserer de sine venner over hele verden.

Kirker over hele Algerie er redd de må stenge etter at syv menigheter i provinsen Bejaia har fått et urovekkende brev fra den lokale guvernøren. I brevet anklager han de syv kirkene for å drive ulovlig. Han skriver også at kirker over hele landet vil bli stengt fordi de bryter loven.
Algierske kristne er redd for at man får en gjentakelse av situasjonen i 2008 da 26 kirker i Kabyle-regionen i Nord-Algerie ble beordret stengt.
Det har også vakt en viss uro at en kristen mann i byen Oran nylig ble arrestert og dømt til fem års fengsel fordi han vitnet og delte ut kristent materiale. Dette er den første arrestasjonen av en kristen i Algerie på lang tid.
Trusselen om stengning stopper likevel ikke algierske kristne fra å holde gudstjenester.
- Det blir møter i kirkene som vanlig på søndag, så får vi se hva som skjer, sier Mustapha Krim, president for de protestantiske kirkene i Algerie, til nyhetsbyrået Compass Direct.
- Denne helgen er avgjørende. Da får vi se hvordand et lokale politiet vil reagere, sier Youssef Ourahmane, leder for Operasjon Mobilisering i Algerie, til Dagen.

Nekter å gi seg

Evangeliske kristne i Algerie mobiliserer nå sine venner over hele verden.
- Verden skal få vite hva kirkene i Algerie blir utsatt for, sier Ourahmane.
- Det viktigste kristne i andre land kan gjøre, er å be. Dernest håper vi at kirkeledere og andre kan kontakte ledende politikere i sine land og be dem legge press på Algerie. Vi trenger også økonomisk støtte til kirker og enkeltpersoner.
Ourahmane forsikrer at kirken ikke har tenkt å gi seg lett.
- Har de nye truslene gjort algierske kristne redde?
- Nei det tror jeg ikke. Vi har opplevd det samme før. I 2008 ble bare én av de 26 kirkene faktisk stengt, og den åpnet igjen etter kort tid. Til mer press myndighetene legger på de kristne, til mer frimodige ser de ut til å bli.

Ny lov gav problemer

Provinsguvernørens kritikk mot kirkene er at de ikke er offentlig registrert. Kirkene er forpliktet til å ha slik registrering etter en omstridt lov som ble innført i 2006. Målet med loven var å regulere ikke-muslimsk religiøs virksomhet. Det var denne loven som ble brukt mot de 26 kirkene i 2008.
Ifølge Youssef Ourahmane er det denne loven som er årsak til de fleste av kirkens problemer.
- Før 2006 fantes ingen lover som kunne begrense kirkenes arbeid. Den nye loven gjorde det forbudt å evangelisere, forbudt å møtes uten registrering og forbudt å dele ut kristen litteratur.
- Så lenge denne loven finnes vil kristne i Algerie bli forfulgt, sier han.

Vokser som aldri før

Det store lyspunktet er at loven likevel ikke har klart å dempe kirkeveksten i landet.
- Kirkene vokser som aldri før, sier Ourahmane.
- Det er det samme som skjer igjen og igjen. De bruker denne loven for å trakassere oss, sier Krim.
Som så mange andre kirker ellers i Algerie har kirkene i Bejaia-provinsen gjort alt de kan for å bli registrert. Krim forsikrer at de har forsøkt å følge loven til punkt og prikke:
- Vi har skaffet all den dokumentasjon som loven krever. Likevel svarer ikke myndighetene på søknadene våre om registrering.
- Kan trusselen om å stenge algierske kirker ha sammenheng med den politiske uroen i Nord-Afrika?
- I liten grad, svarer Ourahmane. - Algerie opplever den kraftigste kirkeveksten i hele den arabiske verden. Muslimer blir kristne og vitner for andre muslimer. Dette er en stor skam for araberne. Det er dét som er grunnen til forfølgelsen.

DAGEN


- Nær 100.000 evangeliske kristne
- Kabylebefolkningen i Nord-Algerie har opplevd en sterk vekkelse de siste tiårene.
- En forordning innført i 2006, som skulle regulere ikke-muslimsk religiøst liv, har skapt betydelige problemer for de kristne.
- 97 prosent av befolkningen i Algerie er muslimer.
- Algerie hadde en stor kristen befolkning før araberne kom med islam på 600-tallet.