BESKYTTER TROEN: Sisann Anreassen (37) var veldig aktiv i menigheten tidligere, men har ikke vært i det kristne fellesskapet etter en livskrise. Troen hennes er likevel viktig for henne å beskytte.

- Kristent ungdomsarbeid kan skape stabilitet i troen

90 prosent av de som for seks til ti år siden var med i kristent ungdomsarbeid, oppgir at de fortsatt er «aktive kristne» eller «kristne, men ikke aktive». Tidligere ungdomsarbeider Susan Andreassen er en av dem som ikke lenger er aktiv i menighetsliv.

- Hvis det stem­mer at 90 pro­sent av de som var ak­ti­ve i kris­tent ung­doms­ar­beid for­tel­ler at de fort­satt er krist­ne, kan det bety at kris­tent ung­doms­ar­beid kan skape sta­bi­li­tet i deres tro, sier første­lek­tor Rune Øyste­se ved NLA Høg­sko­len til Dagen.

Øyste­se la i tors­dag frem re­sul­ta­te­ne i un­der­sø­kel­sen «Unges er­fa­rin­ger med tro» under Lev li­vet-kon­fe­ran­sen i Sand­nes. Tal­le­ne viser at 69 pro­sent av de som tid­li­ge­re var med i kris­tent ung­doms­ar­beid, er «ak­ti­ve kris­ten», mens 21 pro­sent sier at de er «krist­ne, men ikke ak­ti­ve».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men Øyste­se skyn­der seg å legge til at man må ikke legge for mye i disse høge tal­le­ne, fordi de kan også bety at nett­opp unge i denne ka­te­go­ri­en var vil­lig til å be­sva­re spørre­skje­ma­et som ble ut­sendt.

Spørre­un­der­sø­kel­sen som første­lek­tor Rune Øyste­se ved NLA Høg­sko­len har ut­ar­bei­det, er et opp­drag fra Indre­mi­sjons­for­bun­det. Det ble sendt ut 1.726 spørre­skje­ma­er til unge i al­de­ren 17 til 37 år, og 493 av disse svar­te.

Ikke aktiv len­ger

Susan An­dre­as­sen (37) var tid­li­ge­re svært aktiv i sin me­nig­het. Men etter å ha gått igjen­nom en livs­kri­se, har hun ikke vært i det krist­ne fel­les­ska­pet.

- Det ble en grad­vis end­ring og en pro­sess i mitt liv. Jeg har ikke vært på noen møter på halv­an­net år, for­tel­ler hun til Dagen.

Susan An­dre­as­sen leg­ger til at hun har fort­satt sin krist­ne tro, og det er blitt vik­tig for henne å be­skyt­te og be­hol­de den.

- Jeg var tid­li­ge­re ak­tivt med i me­nig­hets­li­vet som lov­san­ger og ung­doms­ar­bei­der. Men det ble en end­ring i mitt liv, der jeg gikk gjen­nom en livs­kri­se. Dette førte til at jeg har truk­ket meg ut fra det krist­ne fel­les­ska­pet, for­tel­ler hun.

30 pro­sent re­spons

De som fikk til­sendt spørre­skje­ma­er, har vært med i ulikt ung­doms­ar­beid som blant annet kor, klubb og leir for seks til ti år siden - i regi av Den Evan­ge­lisk Lu­thers­ke Fri­kir­ke, Indre­mi­sjons­for­bun­det, Kris­tent Nett­verk, Nor­mi­sjon og Norsk Lu­thersk Mi­sjons­sam­band.

493 per­soner har del­tatt i un­der­sø­kel­sen, og dette ut­gjør bare om­kring 30 pro­sent av samt­li­ge som fikk spørre­skje­ma­et.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«At så få har svart gjør det vans­ke­li­ge­re å trek­ke kon­klu­sjo­ner av det inn­sam­le­de ma­te­ria­let. Det er for­skjel­li­ge grun­ner til at re­spon­den­ter lar være å svare på slike hen­ven­del­ser», skri­ver Rune Øyste­se i sin rap­port.

Han er ikke for­nøyd med re­spon­sen, men leg­ger til at den ikke er over­ras­ken­de.

- Det er ikke uvan­lig at man sli­ter med å få inn svar på slike un­der­sø­kel­ser. Men det er klart at liten re­spons er en ut­ford­ring når vi skal tolke tal­le­ne, sier han.

Kris­ten opp­dra­gel­se

75 pro­sent av de som har svart, opp­ly­ser at de har fått en «kris­ten» opp­dra­gel­se, mens 18 pro­sent sier at den har vært «litt kris­te­lig». De res­te­ren­de 7 pro­sent for­tel­ler at de har fått en «re­li­giøs nøy­tral» opp­dra­gel­se.

At det er 93 pro­sent som har en kris­ten eller litt kris­te­lig opp­dra­gel­se, kan tyde på at kris­tent ung­doms­ar­beid bare når sine egne. Vi vet at det sli­tes med re­krut­te­rin­gen av unge i kris­tent ar­beid. Den nors­ke kirke sam­ler for ek­sem­pel mange barn, og ikke minst mange kon­fir­man­ter. Men etter kon­fir­ma­sjo­nen er det takk og far­vel til kris­tent en­ga­sje­ment for de fles­te, sier Øyste­se.

Krav i me­nig­he­ten

Susan An­dre­as­sen leg­ger til at når man er aktiv i en me­nig­het, set­tes det krav til ved­kom­men­de. Flere tar også på seg rol­len som sjele­sør­ge­re uten å være del­ak­tig i det som er vans­ke­lig.

- Jesus døde på kor­set for alle, men det kan være men­nes­ker som set­ter bar­rie­rer på den veien som Jesus har åpnet for oss. Jeg tror fort­satt på Jesus, og jeg sav­ner et ån­de­lig fel­les­skap, og håper at jeg en dag kan komme til­ba­ke. Men ak­ku­rat nå opp­le­ver jeg en pe­rio­de i livet der jeg vil ta vare på min per­son­li­ge tro uten å være aktiv i en me­nig­het, sier Susan An­dre­as­sen. DAGEN

Lev livet-konferansen

Sted: Fredheim Arena, Sandnes

Tidspunkt: 20.-21. september

Talere: Ludvig Bjerkreim, Chris Duwe, George Barna, Rune Øystese, Runar Landro, Sissel og Morten Gundersen, Jorunn Singstad Djupvik, Matt Markins med flere

Arrangører: Indremisjonsforbundet er initiativtager, og står som innbyder sammen med Normisjon, Ungdom i Oppdrag og Kristent Nettverk