Kristent samtalesenter frir til næringslivet

Arven etter diakonissene blir med på lasset når Haraldsplass Samtalesenter lanseres neste måned.

Under Stif­tel­sen Ber­gen Dia­ko­nisse­hjem på Ha­ralds­plass i Ber­gen fin­nes i dag Sen­ter for livs­mest­ring, Sjele­sorg­sen­te­ret, Sen­ter for re­la­sjons­ut­vik­ling og Sen­ter for re­treat og ån­de­lig ut­vik­ling, i til­legg til at stif­tel­sen dri­ver syke­hus, høy­sko­le og barne­vern. Kjært barn har mange navn, men fra 1. mai av vil de ulike sent­re­ne være sam­let i Ha­ralds­plass Sam­ta­le­sen­ter.

- Vi vil gjøre det enk­le­re å opp­søke Ha­ralds­plass, for­tel­ler Dag Inge Ul­stein som er leder for ny­ska­pin­gen som ennå ikke er of­fi­si­elt åpnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

His­to­risk

Det dia­ko­na­le ar­bei­det som fore­går på Ha­ralds­plass, like ved siden av Hauke­land syke­hus har en lang his­to­rie. Ved inn­gan­gen til 1800-tal­let hadde Nor­ges be­folk­ning ennå ikke nådd én mil­lion.

Vi var en na­sjon av bøn­der med fiske, sjø­fart og skog­bruk som til­leggs­næ­ring. Barne­dø­de­lig­he­ten var høy, og vans­ke­li­ge hy­gie­nis­ke for­hold skap­te helse­s­mes­si­ge ut­ford­rin­ger.

Det var i dette kli­ma­et at dia­ko­nisse­be­ve­gel­sen ble født fram. Krist­ne kvin­ner levde ut sitt kall gjen­nom å pleie syke, også dem som kom fra den store un­der­klas­sen i Norge.

Det er ikke una­tur­lig å tenke at dia­ko­nis­se­ne gjen­nom helse­stell og hy­giene­opp­lys­ning gjor­de sitt for den ster­ke øk­nin­gen i leve­al­der som Norge så i løpet av 1800-tal­let.

Rike tra­di­sjo­ner

Det var i denne tra­di­sjo­nen at Stif­tel­sen Ber­gen Dia­ko­nisse­hjem voks­te fram. I dag til­byr stif­tel­sen ulike til­bud fra sjele­sorg, sam­ta­ler og sam­livs­kurs til et syke­hus som er midt inne i en stør­re ut­byg­ging.

Dag Inge Ul­stein er leder for det som blir en sam­ling av stif­tel­sens til­bud innen sjele­sorg, vei­led­ning, te­ra­pi og livs­mest­ring. Han mener sen­te­rets krist­ne tra­di­sjon gir mye å bidra med også i 2000-tal­lets Norge.

- Jeg er ufat­te­lig stolt av dem jeg får jobbe sam­men med. De an­sat­te på Ha­ralds­plass bren­ner vir­ke­lig for å hjel­pe andre men­nes­ker. Min jobb i denne om­stil­lings­pro­ses­sen er blant annet å sørge for at om­ver­den får vite hva som fin­nes av gode til­bud her ved Ha­ralds­plass, for­tel­ler Ul­stein.

Hele men­nes­ket

For Ha­ralds­plass er om­stil­lin­gen noe mer enn en fa­sade­oppus­sing. Stif­tel­sen Ber­gen Dia­ko­nisse­hjem er et stort kon­sern med 850 mil­lio­ner i om­set­ning og rundt 1400 an­sat­te med høy kom­pe­tan­se på mange ulike felt. Gjen­nom ar­bei­det med ny or­ga­ni­se­ring mener Ul­stein at deler av denne kom­pe­tan­sen blir let­te­re til­gjen­ge­lig og bedre ut­nyt­tet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi står i en tra­di­sjon der det er na­tur­lig å møte hele men­nes­ket, der det ån­de­li­ge ikke er noe unn­tak. Vi er sam­ti­dig forsk­nings­ba­ser­te og sit­ter på høy fag­lig kom­pe­tan­se. Dette gjør at vi kan være svært fri­mo­dig også når vi nå går ut og til­byr våre tje­nes­ter til det kom­mer­si­el­le mar­ke­det, noe som vil bli et re­sul­tat av om­stil­lin­gen vi nå har gått gjen­nom, sier han og til­føy­er:

- Men det er et mar­ked vi kan møte uten å måtte bli noen andre. Er­fa­rin­gen har gjort oss fri­mo­di­ge på våre krist­ne ver­di­er. Vi gjør det hel­ler ikke først og fremst for å tjene pen­ger, men for å være en res­surs og for å hjel­pe men­nes­ker som tren­ger det.

- Det sa stopp

Ha­ralds­plass til­byr i dag av­ta­ler med be­drif­ter, or­ga­ni­sa­sjo­ner og me­nig­he­ter. Ul­stein mer­ket selv ver­di­en av at hans tid­li­ge­re ar­beids­gi­ver, NLM-me­nig­he­ten Salem, hadde en slik av­ta­le da han i rol­len som ung­doms­le­der i et stort og vok­sen­de stu­dent­ar­beid, leder for et bygge­pro­sjekt og fa­mi­lie­far plut­se­lig ikke kunne yte mer.

- Jeg hadde stått i ar­bei­det med hele meg siden stu­die­ti­den. I en pe­rio­de med al­vor­lig syk­dom og til slutt død i nær fa­mi­lie ble pres­set til slutt for stort. Hel­dig­vis hadde jeg en leder som var klar over hva jeg treng­te. Gjen­nom av­ta­len med Ha­ralds­plass fikk jeg hjelp umid­del­bart. Der fikk jeg sor­te­re i livet mitt og jeg er sik­ker på at kom­pe­tan­sen jeg møtte der hjalp meg ras­ke­re til­ba­ke. Men det vir­ket uten­ke­lig å skul­le lede noe som helst igjen, smi­ler han og for­tel­ler om opp­da­gel­sen av at Gud i still­he­ten etter smel­let møtte ham ster­ke­re enn noen gang.

Krist­ne ver­di­er

I dag sit­ter han altså med an­sva­ret for å styre den snart 100 år gamle sku­ten inn i nye far­vann. Og han gle­der seg. Midt mel­lom krav om pro­fitt og kom­mer­si­ell suk­sess møter han i næ­rings­li­vet le­de­re som opp­rik­tig bryr seg om sine an­sat­te. Som den kvin­ne­li­ge le­de­ren som ring­te en fre­dag og sa at hun ikke ville slip­pe en an­satt hjem før ved­kom­men­de hadde fått hjelp.

- I et stort firma så denne le­de­ren den ene an­sat­tes behov. Det be­rør­te meg, for­tel­ler Ul­stein.

På Ha­ralds­plass fikk ved­kom­men­de hjelp, og har nå gått til jevn­li­ge sam­ta­ler i en pe­rio­de. Ul­stein tror mange vest­lands­fir­ma deler de krist­ne ver­di­ene som ut­gjør fun­da­men­tet for in­sti­tu­sjo­nens fi­lo­so­fi.

- Det er mange som øns­ker å styr­ke ver­di­ar­bei­det og ta vare på den en­kel­te an­sat­te. Det kan være kri­ser på hjemme­bane eller tøffe pe­rio­der på jobb. Mange av fir­ma­ene rundt oss har vokst ut fra miljø med ster­ke krist­ne ver­di­er, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Syn­lig­het

Det var til­fel­dig­he­te­ne som gjor­de at næ­rings­livs­le­de­ren fant fram til Ha­ralds­plass. Når in­sti­tu­sjo­nen i mai fram­står med ny drakt er Ul­steins vi­sjon at flere skal opp­da­ge de mange til­bu­de­ne ved Ha­ralds­plass.

- Vi vil få økt syn­lig­het. Vår kom­pe­tan­se lig­ger na­tur­lig nok først og fremst på å møte men­nes­ker. Der­med lig­ger det et stort po­ten­si­al som kan for­lø­ses når vi nå også ret­ter oss mer inn mot et kom­mer­si­elt mar­ked. Mak­ter vi å styr­ke oss her kan det gi oss stør­re arm­slag for å hjel­pe også de med færre egne res­sur­ser, sier Dag Inge Ul­stein.

Haraldsplass Samtalesenter

Nytt samtalesenter som er underlagt Stiftelsen Bergen Diakonissehjem, ble opprettet 1. februar 2012 og lanseres offisielt i mai i år med nye nettsider og ny organisering.

Det nye senteret skal samler det som har vært Senter for livsmestring, Sjelesorgsenteret, Senter for relasjonsutvikling (ved Haraldsplass Diakonale Høgskole) og Senter for retreat og åndelig utvikling.

Samtalesenteret retter seg inn mot næringsliv så vel som kristne organisasjoner og menigheter, og tilbyr alt fra sjelesorg, veiledning, terapi og livsmestring. Det tilbys også samtaler til privatpersoner.

Haraldsplass Samtalesenter