STATSSTØTTE: Det skal være svært høy terskel for å frata samfunn sin statsstøtte. Og, vi må ha rom til det vi er kritiske til og ikke alltid ­forstår. Samtidig må det gå en grense for hva som vi i Norge kan gi statsstøtte til, skriver statssekretæren.

Kristelig Folkeparti slår ring om trosfriheten

Det fremstilles som at KrF har ønsket å frata statsstøtten fra trossamfunn. Det er feil. KrF er den sterkeste forsvarer av trosfriheten i landet vårt.

Vebjørn Selbekk er i sin leder mandag 7. oktober kritisk til å bruke statsstøtten som et våpen mot et trossamfunn. Jeg er helt enig med ham i det.

Det tegnes et bilde av at Kjell Ingolf Ropstad ønsker å frata statsstøtten til Jehovas vitner, det er feil. Ropstad har understreket at det er fylkesmannens oppgave å vurdere hvorvidt det er grunnlag for å inndra støtte – ikke departementet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Statsstøtten er en grunnpilar i regjeringens tros- og livssynspolitikk, og hovedformålet med den nye loven er nettopp å legge til rette for at mennesker skal få høre til i et kirkesamfunn eller en menighet.

Det skal være svært høy terskel for å frata samfunn sin statsstøtte. Og vi må ha rom til det vi er kritiske til og ikke alltid forstår. Samtidig må det gå en grense for hva som vi i Norge kan gi statsstøtte til.

Retten til å delta i demokratiske prosesser er helt avgjørende og et grunnleggende premiss for et fritt, demokratisk samfunn. At enkeltpersoner ikke benytter sin stemmerett, er selvsagt helt greit.

Derimot er det problematisk å forhindre valgdeltakelse gjennom trusler eller negativ sosial kontroll. I ytterste konsekvens kan dette ses på som en alvorlig krenkelse av andres rettigheter.

I forslag til ny trossamfunnslov tydeliggjør regjeringen at trossamfunn som gjør seg skyldig i alvorlige krenkelser av andres rettigheter og friheter kan nektes tilskudd. Hva dette innebærer må vurderes konkret. Spørsmålet er om krenkelsen eller lovbruddet etter en helhetsvurdering bør kunne føre til at tilskudd nektes.

Hverken KrF eller departementet har eller skal gjøre noen slik vurdering av trossamfunnene. Det vil være fylkesmannen sin oppgave.