KrF støtter bistand som redder liv

For å si som Kirkens Nødhjelps stedlige representant i det fattige landet Malawi: «La oss fortsette å redde liv, både det ufødte liv og det fødte liv!»

Den beste løsningen er ikke at to eller ett liv går tapt gjennomabort, men at vi gjennomfattigdomsbekjempelse og bedre reproduktiv helse kan forebygge slik at kvinner ikke kommer i situasjoner hvor liv går tapt. Det er synd at dette brede forebyggende perspektivet forsvinner iJulie Sætres angrep på KrF i Dagen 27. februar.

I stedet er hennes innlegg fylt av feilaktige oppfatninger avKrF. Vi kjenner virkeligheten i fattige land. Og KrF har vært en pådriver for bistand og reproduktiv helse gjennom mange tiår. Det er like kunnskapsløst å tro at et forbud stanser alle aborter som å tro at fri abort redder alle liv. Men ingen mener vel det? Derfor bør slike beskyldninger lukes ut av debatten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Julie Sætre skriver polemisk som om hun ikke har lest det avklarende svar som KrFs lederKnut Arild Hareide og KrFs utviklingspolitiske talsmann,Kjell Ingolf Ropstad, i begynnelsen av februar ga på en utfordring fraAnne-Marie Helland iKirkens Nødhjelp. Likevel siterer hun fra svaret. Hvis hun vil bruke en slik debatteknikk, burde hun gjøre det på egne vegne, og ikke gi inntrykk av å representere FN-sambandet. FN-sambandet kjenner KrFs syn og KrF har i alle år aktivt støttet FN-sambandet. Her er – for de som ikke kjenner saken – noen oppklarende fakta:

Global helse: KrF har vært en pådriver for økt norsk innsats og KrFs Dagfinn Høybråten var saksordfører da Stortinget behandlet en egen melding om dette.

Kvinnerettigheter: KrF har aktivt støttet dette og fikk bl.a. gjennom økninger av bevilgningen til budsjettkapitlet for kvinners rettigheter og likestilling både for 2016 og 2017.

Utdanning: KrF har lenge frontet kampen for økt satsing på jenters utdanning, også i de åtte årene den rød-grønne regjeringen holdt igjen på utdanningssatsingen.

Barneekteskap: KrF har lenge ivret for sterkere kamp mot at barn tvangsgiftes. Det er både diskriminering av jenter og et helseproblem.

Prevensjon: KrF har både prinsipielt og i konkrete bevilgninger støttet bistand til familieplanlegging i utviklingsland. Det er viktig ikke minst for å redusere aborttall. KrF fikk for eksempel i 2016-budsjettet gjennom en økning på 20 mill. kroner til det FN-organ som spesielt arbeider med dette, dvs. FNs befolkningsprogram.

HIV/Aids: Spredning av HIV/Aids rammer mange fattige jenter ikke minst i Afrika sør for Sahara. KrF fikk både i 2016 og 2017-budsjettet gjennom økte bevilgninger til FNs aidsprogram.

I verdens fattigste land er det en fortvilende høy dødelighet rundt svangerskap og fødsler. Verdens helseorganisasjon (WHO) opplyser at nær 75 prosent av all mødredødelighet skyldes følgende:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Alvorlige blødninger, særlig blødninger etter barnefødsel.
Infeksjoner, vanligvis etter barnefødsler.
Svangerskapsforgiftning grunnet høyt blodtrykk
Komplikasjoner under og etter fødsel.
Usikre abortinngrep.

Hovedresepten for å få ned mødredødelighet av slike årsaker er å bygge ut helsetjenestene i fattige land, slik at det grusomme antall dødsfall reduseres kraftig. Hvert år dør over 300.000 kvinner av årsaker som kan forebygges i forbindelse med svangerskap og barnefødsel. 99 prosent av slike dødsfall skjer i utviklingsland.

De fleste ofre er kvinner som ønsker å føde sitt barn. Barnet de bærer på dør ofte med dem.

Aller verst er tallene i de fattigste områdene Afrika sør for Sahara. Der skjer også mange fødsler uten helsepersonell til stede. Dødstallene er høyere i utkantdistrikter som har dårlig tilgang på helsetjenester enn i sentrale strøk.

Mangelfull tilgang til medisinsk-kyndig hjelp på grunn av dårlig utbygd helsevesen, lovgivning, holdninger i lokalsamfunnet, brutale seksuelle overgrep særlig i konfliktområder og desperat fattigdom, bidrar til høy mødredødelighet.

WHO opplyser at den siste fjerdedelen av dødsfall i forbindelse med svangerskap og fødsel forårsakes av eller er forbundet med sykdommer, særlig malaria og AIDS under svangerskapet.

FNs tusenårsmål bidro til at mødredødeligheten på verdensbasis sank med 44 prosent, men de fattigste land henger kraftig etter. Det trengs fornyet innsats og en bred forebyggende strategi. For å si som Kirkens Nødhjelps stedlige representant i det fattige landet Malawi: «La oss fortsette å redde liv, både det ufødte liv og det fødte liv!»

Det vil KrF. Bistand til reproduktiv helse vil fortsatt være en viktig KrF-sak.

Artikkelen fortsetter under annonsen.