Geir Jørgen Bekkevold (KrF) i Stortinget under debatten om den nye bioteknologiloven. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

KrF nekter å gi opp håpet om bioteknologiloven

– Vi skal stå på til siste stemme er talt, sier KrF selv om et flertall for å unngå endringer i bioteknologi ser ut til å glippe.

Dagen følger debatten i Stortinget direkte.

I de siste dagene har det vært jevnt løp mellom de to sidene, men flere avklaringer kom på plass tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Arbeiderpartiet, SV og Frp har i utgangspunktet et knapt flertall på 86 representanter – én stemme mer enn flertallsgrensen.

KrF og Senterpartiet har satt sin lit til at utbrytere fra Frp skulle vippe flertallet, men kun to har bekreftet at de vil stemme mot punktet om å tillate assistert befruktning for enslige. Den uavhengige representanten Ulf Leirstein har bekreftet at han vil stemme likedan.

Samtidig har liberaliseringen fått uttrykt støtte fra MDG, Rødt – med unntak av eggdonasjon – og representantene Ketil Kjenseth (V) og Kristian Tonning Riise (H).

Høyres Marianne S. Emblemsvåg (H) sier hun vil stemme for eggdonasjon og assistert befruktning til enslige, til tross for at partiet har lovet KrF å stemme mot.

– Det betyr ikke at jeg vil ha et sorteringssamfunn eller ha et frislipp av teknologi. Denne kamelen er det dessverre umulig for meg å svelge, sier hun.

Vil kjempe til siste slutt

KrFs helsepolitiske talsmann Geir Jørgen Bekkevold vil likevel ikke gi opp håpet.

– Om vi vinner noen seiere er litt uavklart, men vi skal delta i debatten og stå på til siste stemme er talt!, skriver han i en tekstmelding til Dagen.

Senterpartiets Kjersti Toppe går lenger i å erkjenne at det går mot flertall for endringene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Om alle endringsforslag går gjennom, mener jeg det er veldig trist, sier hun til NTB.

Til Dagen skriver hun i en SMS at hun i utgangspunktet tror det går gjennom.

– Det blir en spennende votering. Særlig forslag om assistert befruktning for enslige og tidlig ultralyd med fosterdiagnostikk for alle, skriver hun.

– Harde fronter

Mens Bekkevold oppfatter at debatten på Stortinget tirsdag formiddag stort sett er saklig til tross for stor uenighet, mener Toppe at det er harde fronter.

– Jeg synes det egentlig er leit at det blir slik. Mange av forslagene burde ha blitt mer utredet, som nettopp forslaget om tidlig ultralyd, fortsetter hun.

Saken skal opp til votering tirsdag i 15-tiden.

Les også
Slik gikk det da Stortinget kranglet om bioteknologi
Les også
Går mot flertall for flere endringer i bioteknologiloven