Krever enda løsere bånd til staten
Den norske kirke møtes til årets kirkemøte som et trossamfunn som utnevner egne ledere. Nå vil de ha fart på rettsstatusen.
116 delegater fra hele landet er samlet i Kristiansand for årets Kirkemøte. Det er første gang Dnk samles til «storting» som Den norske kirke, ikke som statskirken.
Etter grunnlovsvedtaket i mai 2012 er båndene til myndighetene løst opp, kirken står blant annet selv ansvarlig for utnevnelser av biskoper og proster. Noe leder av Kirkerådet, Svein Arne Lindø markerte i sin åpningstale på Ernst Hotel i Kristiansand.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
- 21. mai 2012 var en milepæl i vår historie, og en stor begivenhet i vår kirke. Staten har ikke lenger en offentlig religion, og kirken har fått større myndighet som trossamfunn.
Sakskart
Det knyttes forventning til leders tale på Kirkemøte, en tale som debatteres i generaldebatten etterpå. Lindø anla en forsiktig tone, sogar i spørsmål om trosopplæring. Tidligere har dette vært et punkt hvor kravet om penger og finansiering automatisk har kommet opp.
Lindø tok heller ikke ballen fra kirkeminister Rigmor Aasrud om innholdet i reformen. Hun gikk tidligere ut og påpekte at kirken måtte sørge for en trosreform, ikke bare opplevelser.
- Vi ser positivt på at statsråden er opptatt av trosopplæringens innhold. Samtidig er det verdt å minne om at Plan for trosopplæring bygger på et helhetlig læringssyn, der læring skjer i rammen av menighetens fellesskap og der kunnskap om tro og erfaringer med tro er knyttet sammen, sa Lindø.
Kirkerådslederen gikk igjennom noen av sakene på årets møte og kommenterte dem, uten å legge for store føringer for den kommende debatten. I saken om kirkens rettstilstand ble han tydeligere.
- I forslag til vedtak ber vi regjering og storting om at virksomhets‐ og arbeidsgiveransvaret for prestetjenesten overdras til Den norske kirke som rettssubjekt, og at dette arbeidet nå må komme i gang. Kirken er klar! De sentrale og regionale kirkelige organer må overføres slik at disse ikke lenger er statlige etater. Det er stor rekkevidde av et slikt vedtak. Kirkerådet mener vi har tilstrekkelige planer klare for å gå i gang.
Kvinnekamp
Også biskopenes preses, Helga Haugland Byfuglien, kom med en hilsen til delegatene og gjestene. Den handlet ene og alene om at 2013 er jubileumsår for kvinnelig stemmerett.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
- For kirken handler likestilling om noe enda videre: Gjennom frivillig tjeneste, i tillitsverv og gjennom profesjonalitet har kvinner påvirket og bidradd til å åpne opp kirken og formidlet evangeliet raust og livsnært, sa hun. Hun tok også i mer brennbare tema.
- Der er en verdensvid bølge av kirker og trossamfunn som har funnet sammen og utrolig nok kjemper for å redusere kvinners rett til å ivareta sin reproduktive helse. I skinnet av å ville ivareta familieverdier trues kvinners rett til å gjøre selvstendige og egne valg som angår deres liv og fremtid.
Lite konflikt
Selv om det sikkert blir mye debatt på hotellet i Kristiansand er ikke sakskartet fullt av de mest opprivende sakene. KM skal drøfte Stålsettutvalgets rapport om livssynspolitikk, men det er Kirkerådet som er høringsinstans. Disse skal svare innen 30. september.
Sakene «kirkeordning etter grunnlovsendringene» og «endringer i kirkeloven» tar for seg konsekvensene av grunnlovsendringene.
«Valgordninger for kirkelige valg» ser på erfaringer av kirkevalgene og endringer av dette. Saken er ventet å skape debatt. Oljefondet og forsvarlig bruk av ressurser er en av de siste sakene som kommer opp tirsdag ettermiddag.
Kirkemøtet 2013
Tema: Folkekirke - kirkefolk
Arrangeres i Kristiansand fra 11. til 16. april
Stålsettutvalget, oljefondet, kirkeordning, kirkevalg og velsignelse av hus og hjem er bare noen av sakene som skal opp.
Se alle sesjonene fra Kirkemøtet direkte på nett-tv på dagen.no