Kraftig protest mot kirke-nedleggelse

Flere kjenner seg hjemløse. Mange føler seg overkjørt av det kirkelige byråkratiet. Nedleggelsen av Bredtvet som sognekirke har tatt på, og menighetsrådslederen har meldt seg ut av Den norske kirke.

Det er alt annet enn kirke­fred nord­øst i Gro­rud­da­len etter at fire sogn ble slått sam­men fra års­skif­tet.

Nå har 69 per­soner sig­nert et pro­test­skriv etter sam­men­slå­in­gen av me­nig­he­te­ne Bred­tvet, Rødt­vedt, Gro­rud og Roms­ås.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Av de fire er det bare de som sog­net til Bred­tvet som har mis­tet sin lo­ka­le kirke. De mener de ikke har fått noen na­tur­lig plass i den nye en­he­ten.

Den katolske kirke har overtatt Bredtvet kirke - med en foreløpig leieavtale på 10 år

- Makt­over­grep

Ster­ke ut­trykk står i kø i det åpne skri­vet de 69 har sendt til Oslo kir­ke­li­ge fel­les­råd, Kirke­rå­det, Den ka­tols­ke kirke og pres­sen samt kirke­ver­gen: «Pro­test mot ut­kas­tel­se av egen kirke og ra­se­ring av Bred­tvet me­nig­het».

- Vi opp­le­ver dette som et makt­over­grep mot den lo­ka­le kirke og me­nig­het. Det er ty­de­lig ut fra det kirke­ver­gen og den ka­tols­ke bis­kop sier i Vårt Land 6. april at de ikke har for­stått al­vo­ret i saken, hvor dyp og om­fat­ten­de mis­nøy­en og mot­stan­den mot dette er, står det.

Me­nig­he­tens mest ak­ti­ve for­kjem­pe­re opp­le­ver at fel­les­ska­pet de har brukt år på å bygge opp, er øde­lagt.

- Lo­kal­me­nig­he­ten har i ut­gangs­punk­tet vært sjanse­løs. Lo­kal­de­mo­kra­ti­et blir full­sten­dig neg­li­sjert. Det fin­nes ingen anke­in­stans, sier de 69.

For­søk på å ta opp saken med Kirke­de­par­te­men­tet, Kirke­rå­det og Si­vil­om­buds­man­nen har ikke ført fram.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tid­li­ge­re me­nig­hets­råds­le­der Øy­stein Johan Østby opp­ly­ser at de lo­kalt øns­ket å drive vi­de­re ved å leie kir­ken. De ville be­kos­te guds­tje­nes­ter og møter selv, men fikk ikke lov. De mener dette er å over­se at kirke­lo­ven sier det er sog­net som eier kir­ken.

Ut av kirka

Dagen snak­ket i går med tid­li­ge­re me­nig­hets­råds­le­der Øy­stein Johan Østby som har truk­ket seg fra alle kir­ke­li­ge sam­men­hen­ger, men ikke nøyd seg med det. I frust­ra­sjon og sinne over be­hand­lin­gen i Oslo bispe­dømme­råd og Kir­ke­lig fel­les­råd meld­te han seg ut av Den nors­ke kirke i mars.

- Det er litt teo­lo­gisk be­grun­net også, for­tel­ler Østby som sier Bred­tvet har hatt en kon­ser­va­tiv, bede­hus­pre­get pro­fil mens de tre andre sog­ne­ne er li­be­ra­le.

- Mange sli­ter

Ei­mund Stange­land har satt nav­net sitt øverst på pro­test­bre­vet. Han er ikke kjent med at flere har gjort som Østby.

- Men jeg vet mange sli­ter med å komme inn i et annet fel­les­skap, sier Stange­land som har en­ga­sjert seg for å få fram i lyset det han mener er sterkt kri­tikk­ver­dig i pro­ses­sen.

- Noen av de eldre føler seg alene. Kirkeskys­sen er borte, og de sit­ter hjem­me, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Av­fei­er kri­tik­ken

Kirke­ver­ge Ro­bert Wright sier han har mot­tatt det åpne bre­vet fra de 69, men av­fei­er kri­tik­ken.

- Jeg vet ikke hvil­ket num­mer i rek­ken av hen­ven­del­ser dette er, sier han til Dagen. - De må bare holde på, for å si det sånn. Det er en del av det de­mo­kra­tis­ke sys­tem at de kan pro­te­ste­re, men jeg vil ikke gå inn på en­kelt­he­ter i bre­vet.

Wright hev­der det er «noen en­kelt­per­soner» som hol­der liv i saken og sier han får flere hen­ven­del­ser i uka om dette.

- Men det er 69 per­soner som har un­der­skre­vet?

- Ja, det kan du si, men det er i og for seg ikke så vel­dig in­ter­es­sant. De har kla­get hit og dit, kla­ge­ne er be­hand­let, og jeg vil ikke bruke mer tid på dette. Jeg for­hol­der meg til me­nig­hets­rå­det i Gro­rud, sier Wright og un­der­stre­ker at alle pro­ses­ser har fun­net sted «på legal grunn».

- Bort­sett fra det for­mel­le, har saken vært klokt be­hand­let?

- Det kan du helt sik­kert dis­ku­te­re, men vi har be­ve­get oss in­nen­for de­mo­kra­tis­ke struk­tu­rer og ikke gått for fort fram, sier Wright. DAGEN

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sognesammenslåing til besvær

Nordøst i Groruddalen i Oslo er fire sogn i Den norske kirke slått sammen til ett. Det gjelder Bredtvet, Rødtvet, Grorud og Romsås som fra nyttår heter Grorud sogn.

I prosessen ble det vedtatt at Bredtvet kirke skulle nedlegges som sognekirke, og kirken er akkurat overtatt av Oslo katolske bispedømme på en ti år lang leiekontrakt.

Aktive kirkegjengere i Bredtvet, men menighetsrådet i spissen, har hele tiden motsatt seg nedleggelsen, og nå har 69 person undertegnet en protest mot behandlingen.

Menighetsrådets leder har sågar meldt seg ut av Den norske kirke.