Kronprins Haakon svarte mandag ettermiddag på - noen - spørsmål fra pressen om den mye omtalte ferien kronprinsparet hadde om bord i en luksusyacht.

Kongelig nøkternhet og åpenhet

Vi nordmenn er et merkelig folkeferd. Vi liker den glamouren og glansen som følger med det å ha et kongehus. Men det skal helst ikke skinne altfor mye.

Ola og Kari Nordmanns ønskemonarki er ikke helt som andre monarkier. Vi liker å se på det norske kongehuset som litt mer nøkternt enn de øvrige kongehusene i Europa.

Kongehus på norsk er flosshatt, krone og tiara med diamanter. Men også nikkers, anorakk og svette fjellturer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi dyrker et bilde av de kongelige som både opphøyde og folkelige på en og samme gang. Det er slike rojale representanter vi ønsker oss i et av verdens mest egalitære samfunn.

Joda, de kongelige bor i slott og har tjenerskap og alt sånn. Men hvis det virkelig kniper, så er selv ikke kongen for fin til å ta seg en trikketur. Slik kong Olav gjorde under oljekrisen i 1973.

Sannsynligvis har ingen annen enkelthandling i fredstid gagnet monarkiets popularitet mer enn den kongelige skinnegående søndagsturen den februardagen for 42 år siden. Kong Olav var en av oss. Han var midt i blant oss. På trikken.

Det er unektelig et stykke fra Homenkoll-trikken til luksusyachten Mia-Elise. Der kong Olavs sønnesønn med familie tilbrakte noen feriedager nylig.

Kong Olav slapp etter sigende å betale trikkebilletten sin, selv om han tilbød seg det. Og kronprins Haakon og Mette-Marit trengte heller ikke å punge ut med de to millioner kronene som et ukesopphold på Mia-Elise vanligvis koster.

Vi unner virkelig kronprinsfamilien, som representerer Norge på en så god måte, ferien sin. Gjerne på en luksusyacht i verdensklassen også. Vi har for så vidt ingen problemer med det.

Men dette er ikke første gang vårt kronprinspar velger å bryte ganske fundamentalt med sine forgjengeres nøkternhetsidealer.

Det var også en ganske sterk symbolhandling da Haakon og Mette-Marit nylig valgte en rådyr internasjonal eliteskole for sine barn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det betyr at vår kommende dronning Ingrid Alexandra ikke vil få den samme oppveksten, de samme fellesopplevelsene og den referanserammen som hennes tre forgjengere har hatt. Både kong Olav, kong Harald og kronprins Haakon gikk på vanlige, offentlige norske skoler.

Når de nå tar disse valgene, som de selvfølgelig må stå fritt til, er det imidlertid viktig at de gjøres i full åpenhet.

Saken med Mia-Elise-cruiset er nå i ferd med å bli svært kommunikasjonsmessig svært krevende for kongehuset. Og dessverre bidrog ikke mandagens medieopptreden fra kronprinsens side til å gjøre situasjonen bedre:

Les også
GospelprinsenLjungblahd
Les også
Kongelig samling stuet bort på hemmelig lager
Les også
Sveriges nye prins heter Nicolas Paul Gustaf