OPPGITT: AUF-leder Eskil Pedersen mener private kristne skoler som Kvitsund Gymnas ikke bør få statsstøtte. Elevrådsleder Halvor Dahle mener det er en dårlig idé.

Kjenner ikke igjen Kvitsund i media

Elevrådsleder Halvor Dahle ved Kvitsund Gymnas mener skolens profil er blitt framstilt på en fordreid måte i media de siste dagene.

Fredag ble det kjent at en elev ved NLM-eide Kvitsund Gymnas har klaget skolen inn for Fylkesmannen i Telemark. Bakgrunnen var misnøye med undervisningsmateriell som var blitt delt ut.

«Vi lærer for eksempel at homofili skyldes en skade i barnets tidligste utvikling i to-tre års alderen, og heftet beskriver hvordan man kan bli helbredet fra homofili. Videre lærer vi at mennesker som tar abort er skyldige i mord (dette gjelder også om du er voldtatt)», skriver eleven i brevet.

Heftet det vises til, inngår ifølge rektor Torleif Belck-O lsen ikke i pensum. Det skal være utarbeidet av en lærer ved skolen og brukes som forelesningsnotat.


LES OGSÅ:Statsråden vil se på omstridt gymnashefte


- Jeg kan ikke kommentere dette mer nå, sier Belck-Olsen til Dagen.

Han forteller at han vil gå grundig gjennom saken før han uttaler seg om den.

Kvitsund Gymnas fikk stor medieoppmerksomhet da klagen ble kjent.

- Alle på skolen er veldig overrasket. Vi prøver å ta vare på elevene og personalet. Jenta som meldte dette, er også ulykkelig, sier rektoren.


Forventer respekt

Fylkesmannen har sendt klagen videre til Utdanningsdirektoratet. Før svaret derfra er klart, mener generalsekretær Øyvind Åsland det vil være prematurt å si noe om hvilke lærdommer man kan trekke av saken. Han poengterer også at han ikke kjenner innholdet i de aktuelle timene.

På generelt grunnlag understreker han likevel at Misjonssambandet ønsker respekt for at ansatte ved organisasjonens skoler formidler det man tror er Bibelens budskap om spørsmål som abort og homofili. Samtidig vil man opplyse om andre syn «på en skikkelig måte». Det er ikke utarbeidet noen interne retningslinjer for hvordan dette skal skje.

- Vi å ønsker gjøre det med all mulig respekt for mennesker i vanskelige livssituasjoner og for at det er ømtålige ting vi snakker om, sier Åsland.

Han framhever også at organisasjonen er bundet av lov for videregående opplæring.


- Forutsigbar reaksjon

AUF-leder Eskil Pedersen har reagert sterkt på det eleven skildrer i klagen.

- Jeg er sjokkert over at en skole kan undervise på den måten, og viderebringe så groteske budskap. Hvis dette stemmer, er det veldig alvorlig, sier Pedersen, som selv har stått åpent fram som homofil, til NTB.

Åsland synes Pedersens reaksjon er forutsigbar.

- Det er jo veldig dristig å gå ut av ham å gå ut og kreve at statsstøtten skal fjernes på bakgrunn av at det er sendt inn en klage, sier Åsland.

- Du er ikke bekymret for statsstøtten?


- Nei, overhodet ikke.


Lederen for Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget, Marianne Aasen (Ap), bekrefter at regjeringen står fast ved privatskoleforliket som sikrer statsstøtte til private skoler med alternativ pedagogisk eller livssynsmessig grunnlag.

- Når det er sagt, hører det ikke hjemme i skolen å drive agitasjon, enten det er for et politisk eller et religiøst syn, sier Aasen til Dagen.

Hun forventer at læreren ikke opptrer som prest, men legger til rette for refleksjon og diskusjon.


- Ikke personangrep


Elevrådsleder Halvor Dahle forteller om stort engasjement i saken blant Kvitsund-elevene. På skolens Facebook-side er det også mange ytringer. Noen utenforstående fremmer sterk kritikk, mens flere elever tar skolen i forsvar, enten de deler skolens syn eller ikke.

- Det er ikke tilfelle slik det blir framstilt i media, sier Dahle. De nevnte utsagnene fra en lærer om homofili, mener han skulle skape debatt i klasserommet.

Dahle sier man som elev må innstille seg på at det er en kristen privatskole og at undervisningen blir deretter, blant annet om seksualitet, men mener formidlingen foregår på en respektfull måte.

- Det er ikke angrep på personer, vil jeg påstå, sier han.


En som gikk ut i fjor er kommet ut av skapet - vi vet at han trivdes veldig godt her. Han vet jo hva læreren sier. Går på en kristen privatskole og undervisningen blir deretter. Skjønner: Det er ikke et angrep på personer, vil jeg påstå, sier han.

Dahle minner om at det ikke er første gang det er strid rundt Kvitsund Gymnas, men synes trivselen blant elevene og resultatene de oppnår taler for seg selv. Dermed har han liten sans for forslaget om å kutte støtten.


Godtar verdiforankring


Frank Aarebrot, som er professor i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen, tror ikke Pedersens linje vinner fram i Arbeiderpartiet. Ifølge professoren, som selv er medlem i Ap, har det alltid vært profittmotivet som har fått partiet til å reise bust mot privatisering. Så lenge det er snakk om stiftelser med et bestemt verdigrunnlag, tror han ikke at partiet vil gå inn for å fjerne statsstøtten.

- Når det gjelder hva man driver med ved institusjonen, finnes det jo standardisering og kontroll. Men også offentlige skoler vil kunne klages inn av elever og så videre, sier Aarebrot til Dagen. Men han legger til at de fleste klager ikke fører fram.

Han mener også det er grunn til å forvente at de fleste som søker seg til en privat institusjon, ønsker eller godtar verdiforankringen som denne har.


Helhetsperspektiv


I januar i fjor skrev Dagen om doktorgradavhandlingen til Vibeke Blaker Strand, der hun hevder at det er fritt fram for diskriminering i
religionsundervisningen ved friskolene. Hun etterlyste tydeligere retningslinjer fra myndighetene.

Generalsekretær Torgeir Flateby i Kristne Friskolers Forbund inviterte den gang Blaker Strand til samtale om tematikken. Han framholder fortsatt at kristne skoler må ha rett til å formidle et klassisk kristent syn på for eksempel samlivsspørsmål og abort, men understreker at det samtidig er viktig å være skjønnsom i formidlingen.

- I en undervisningssammenheng må man ha et helhetsperspektiv, påpeker han.

(Dagen)