Kirkens enhet vedtatt mot to stemmer

KIRKEMØTET, Kristiansand: Nå er avstemningen i gang: Bare to stemte mot at synet på ekteskapet ikke bryter fellesskapet i Den norske kirke.

Etter én times debatt tirsdag morgen gikk Kirkemøtet til avstemning om det første punktet i vedtaket om ekteskapsforståelsen.

Der erkjenner Kirkemøtet at uenigheten om vigsel av likekjønnede par angår et læremessig spørsmål for en luthersk kirke, nemlig forståelsen av ekteskapen. 

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De understreker samtidig at det ikke er uenighet om ulikt syn på menneskets verd. Videre uttrykker de at uenigheten ikke er av en slik karakter at det gudstjenestelige og sakramentale fellesskapet i kirken må brytes. 

To stemte mot dette punktet. 

Les også:Vielsesliturgi nedstemt

Tilnærming

Det ble i debatten gjort et forsøk på at to av forslagene om å innføre en forbønnsliturgi skulle nærme seg hverandre. Ledende biskop Helga Haugland Byfuglien fremmet et endringsforslag hvor hun strøk en henvisning til Bispemøtets uttalelse.

- Jeg ser at setningen, slik den er formulert, kan forståes slik at den legger tyngepunktet på Bispemøtets flertall, sa Haugland Byfuglien. 

Bispemøtets flertall konkluderte med at det ikke er tilstrekkelig læremessig grunnlag for å avvise likekjønnede ekteskap.

Ved å fjerne henvisningen håper Haugland Byfuglien at forslaget kan nærme seg det nye forslaget fra teologiprofessor Harald Hegstsad med flere. Hegstads forslag fastholder kirkens tradisjonelle ekteskapssyn, men vil innføre en forbønnsliturgi for likekjønnede par. 

- Tanken er å finne en vei som både omfatter et ekteskapssyn som ligger til grunn for Den norske kirke, men også finne en vei for likekjønnede par som ber om forbønn for sine samliv, sa Hegstad til kirkemøtet før avstemnigen. Han avviste at det var et kompromissforslag. 

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kirkemøtekomiteen bad om å få se på Haugland Byfugliens endringsforslag sammen med de andre forslagene.

Hegstads forslag fikk ingen tilslutning i kirkemøtekomiteen og møtte også sterk motstand i plenum tirsdag morgen.

- Jeg ser ikke at dette henger sammen. Vi anerkjenner ikke at de har blitt rette ektefolk, men vil likevel be for ekteskapet deres, sa Marit Hermstad fra Sør-Hålogaland, som markerte støtte til å innføre vielsesliturgi.

Også fra den andre siden møtte forslaget motbør. 

Biskop Atle Sommerfeldt og Bjørgvin-delgat Egil Morland kom i et ordskifte under debatten.

- Det er avklarende at Morland mener det ikke finnes to alternative syn som er forankret i kirken. Det er veldig avklarende, Egil.

- Jeg er ikke blind. Jeg ser at det er to syn, men det kan ikke være to praksiser i kirken. Jeg registrerer og anerkjenner at det er to syn i kirken men vi kan ikke legitimerer både det ene og det andre, svarte Morland 

- Jeg er enig i at det er praksis som legitimerer hva vi mener, svarte Sommerfeldt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kari Synnøve Muri fra Bjørgvin kalte det «inkonsekvent» og «ulogisk». 

- En slik liturgisk handling vil ikke være mulig å støtte, sa Muri og gjorde det klart at hun står fast på kirkens tradisjonelle ekteskapssyn uten liturgi.

Målfrid Synnøve Jakobsen fra Møre bispedømme fortalte at det i samtaler på Kirkemøtet ble advart mot å legge tunge bører på folks skuldre og stenge himmelriket for de som vil inn.  

- Ved å legalisere en synd og innføre en liturgi er det mitt syn at vi legger tunge bører på skuldrene på folk. Ved å slutte å tale om det Gud mener er synd, trenger vi heller ikke en Frelser som tilgir oss synden. Det er alvorlig for meg. På den bakgrunn kan jeg ikke støtte noen form for liturgi. Jeg vil beholde ordningen med ekteskap for en mann og en kvinne. Det er den beste ordningen for all fremtid, sa Jakobsen.

Få av de som tok ordet tirsdag talte primært for å innføre forbønnsliturgi. Det kan likevel bli resultatet hvis forslaget om vielsesliturgi faller og delegatene stemmer subsidiært på forbønnsliturgi.

DAGEN