De samfunnsmessige problemene vi står overfor i dag er enorme og omfatter for eksempel klimaproblemer, fattigdom og urettferdig fordeling. Bildet er hentet fra da Kronprinsesse Mette-Marit var til stede på FutureBuilts konferansen Klima for innovasjon? i Asker kulturhus. Foto:Lise Åserud, Scanpix

Innovasjon for en bedre verden

Innovasjon og nyskaping bringer verden fremover, men kan sosial innovasjon gjøre den bedre?

Verden utvikler seg og beveger seg ofte fremover når noen ikke er fornøyd med tingenes tilstand og i tillegg tør å utfordre det eksisterende. Dette danner grunnlag for økonomisk vekst og utviklingen av fremtidens produkter og teknologiske løsninger. Kanskje det er denne tilnærmingen vi trenger for å løse vår tids sosiale problemer?

At innovasjon og nyskaping fører til økonomisk vekst og utvikling er velkjent. Den kjente økonomen Joseph Schumpeter (1883-1950) var banebrytende på dette området og forklarte blant annet sammenhengen mellom innovasjon og økonomisk vekst. Han lanserte blant annet uttrykket Creative Destruction, eller kreativ destruksjon, som innebærer at nyskaping til en viss grad «ødelegger» det eksisterende og i stedet skaper noe nytt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES: Den gylne regel og flyktningkatastrofen

Overgangen mellom gammelt og nytt kan være utfordrende, men nyskaping er helt nødvendig for å bringe utvikling og vekst. Nytenkning, innovasjon og kreativitet er med andre ord viktig i et nasjonalt og næringsmessig perspektiv. Men det å skape nye arbeidsplasser, nye produkter og tjenester er en ting. Hva med samfunnsproblemer som fattigdom, kriminalitet og rus? Kan innovasjon hjelpe oss med å løse slike utfordringer? Sosial innovasjon handler om at man bidrar med nyskapende tanker og ideer for å løse et kronisk samfunnsproblem. En nyskapende løsning betinger at noen tør å satse og er villige til å prøve noe nytt. Gjerne gjennom sosiale innovatører som brenner for å skape noe nytt, men som også har en sterk lengsel etter å gjøre verden til et bedre sted.

Et interessant eksempel er prosjektet Ripple Effect, hvor man jobber sammen for å gi flere av de 1,2 milliarder fattige i verden tilgang til rent vann. Dette gjøres blant annet ved å stimulere til innovasjon blant vanntilbydere og utvikle vannsektoren i de landene som har størst utfordringer på dette området. Ofte utvikler ideelle organisasjoner og lokale bedrifter gode og innovative løsninger sammen, som de senere deler med andre som står overfor lignende problemstillinger.

LES: Hvordan ser misjon ut i fremtiden?

De samfunnsmessige problemene vi står overfor i dag er enorme og omfatter for eksempel klimaproblemer, fattigdom og urettferdig fordeling. Det vi trenger for å løse disse utfordringene er først og fremst flere sosiale innovatører med gode, bærekraftige og nyskapende løsninger. De bidrar til positiv forandring og lar seg ikke stoppe før de ser en endelig løsning på de utfordringene de jobber med.

Les også
Om ulukker som Guds åtvaring
Les også
Tom husbankkasse gir problemer med bosetting
Les også
Greske høyreekstreme: Steng grensene
Les også
– 50 trakk seg etter omstridt kirkesalg
Les også
Lederjobb har stått ledig i snart fire åramemisjon