Høyres farvel til valgfriheten

Stortingsrepresentant Kristin Vinje (H) vil fjerne barnetrygden til fordel for gratis barnehage og skolefritidsordning. Om forslaget vinner igjennom på Høyres landsmøte denne våren, vil det i realiteten bety at Høyre sier farvel til valgfriheten for småbarnsforeldre.

Det er ikke tvil om at forslaget vil bety en «tvangsinnmelding» av alle barn i barnehage når det blir den eneste formen for statlig bistand til foreldre. Høyre har tradisjonelt vært en sterk forsvarer av valgfrihet på de fleste av livets områder, og har også vært en av de sterkeste forsvarerne av kontantstøtten. Forslaget fra Vinje og Høyres kunnskapspolitiske utvalg innebærer en tverrvending i forhold til tidligere standpunkter.

Hovedbegrunnelsen for å fjerne den 70 år gamle barnetrygden er at «dersom skolen skal lykkes med å gi elevene like muligheter, uavhengig av foreldrenes bakgrunn og økonomi, må vi styrke tidlig innsats». Det betyr at Høyre ofrer valgfriheten til fordel for enda tidligere kunnskapsformidling.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Barnetrygden sørger for en månedlig støtte på kr 970 (for et barn) fram til fylte 18 år. Ordningen koster fellesskapet 15 milliarder kroner årlig, og det har vært en tilbakevendende debatt om det er riktig å bruke så mye penger på en ordning som går til absolutt alle, uavhengig av familieinntekt. For det er klart at for lavinntektsfamilier betyr nær 12.000 kroner årlig mye for totaløkonomien.

Forslaget fra Kristin Vinje betyr at staten yter mer støtte i småbarnsalderen, fram til og med fjerde klasse i grunnskolen, men ikke i form av kontanter. Deretter blir det ingenting. Noen av kritikerne har pekt på høye kostnader med en tenåring i huset og at Høyre-forslaget vil innebære store utfordringer for familier med bare en inntekt eller med lav samlet inntekt.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, som hører til samme parti som Vinje, er i følge Aftenposten ikke for å bytte ut barnetrygden med gratis barnehage og SFO. Han applauderer likevel at man tar debatten som en del av programprosessen fram mot Høyres landsmøte.

Røe Isaksen har, etter vår mening, noen helt sentrale motforestillinger mot forslaget om gratis barnepass i de første ti leveårene. Han sier at de største pengene i en slik ordning vil gå til familier med grei økonomi og at gratis barnehage til alle derfor ikke er et målrettet tiltak for fattigdomsbekjempelse. Kunnskapsministeren påpeker også at aleneforsørger, som i dag får dobbelt barnetrygd, med barn over SFO-alder vil merke bortfallet av den statlige støtten direkte på lommeboken hver måned.

Unicef Norge viser til at barnetrygden er en viktig universell ordning som styrker alle barnefamiliers økonomi, og at økt barnetrygd ville ført flere tusen norske barn ut av fattigdom.

Debatten om en trygd som ikke er behovsprøvet, og som i mange tilfeller blir eksportert, bør fortsette. Men det er ikke en god ide å gjøre endringer som vil forverre den økonomiske situasjonen for familier som sliter.