Høy ungdomsfaktor i Eidsvåg kirke

Hva har klatreveggen på Eidsvåg kirke i Bergen med trosopplæring å gjøre?

Uten mid­ler til tro­s­opp­læ­ring hadde det neppe vært noen klatre­vegg på Eids­våg kirke. Den er del av en sat­sing på al­ders­grup­pen 13 til 15 år med vekt på fri­lufts­liv, spon­set av tro­s­opp­læ­rings­mid­ler.

Hvert år får me­nig­he­ten mel­lom 500.000 og 600.000 kroner til tro­s­opp­læ­ring og har sin egen tro­s­opp­læ­rer. Alek­san­der Wahlø er den tred­je i stil­lin­gen siden de be­gyn­te å motta mid­ler i 2005.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- 25 pro­sent av den nors­ke kir­kes me­nig­he­ter har aldri mot­tatt en øre til tros­un­der­vis­ning. Hva ten­ker du om det?

- Det synes jeg er trist, men jeg håper at vi er der snart, at alle kan få. Jeg ser jo at sat­sin­gen betyr en del for å få barn og unge med i et lang­sik­tig ar­beid.

Til­bud for barn

De førs­te årene i Eids­våg ble det sat­set sterkt på ung­dom fra 13 til 15. De siste årene har det vært job­bet mye med å få på plass et til­bud for barn. Lys Våken, der 11-årin­ger får til­bud om å til­brin­ge en ad­vents­natt i kir­ken, har vært en stor suk­sess med bort­imot 50 del­ta­ke­re.

Wahlø for­tel­ler om gode til­bake­mel­din­ger fra skole og for­eld­re, og ikke minst fra yngre barn som sier at de gle­der seg til de blir gamle nok til å være med på Lys Våken.

Nytt i fjor var skole­start­guds­tje­nes­te for seks­årin­ger. Bare seks styk­ker møtte opp, men i Eids­våg ten­ker de at ting må få lov til å «sette seg» i nær­mil­jø­et.

- Er­fa­ring viser at opp­slut­nin­gen ikke er så stor all­tid når vi ar­ran­ge­rer noe for førs­te gang, men så vokser det litt på seg, for­kla­rer Wahlø.

16 nye le­de­re

Søn­dags­sko­len job­bes det også mye med, selv om det ikke går rett inn i tro­s­opp­læ­rin­gen. Me­nig­he­ten har klart å skaf­fe 16 nye le­de­re, som ven­ter på at kjer­nen av barn som går i søn­dags­sko­len skal vokse. I dag lig­ger det tal­let på 10-12.

Jule­tre­fest er en annen ny­sat­sing fra me­nig­he­tens side. Til jul ble sju­årin­ge­ne spe­si­elt in­vi­tert. Av 80 in­vi­ter­te var det ti som kom, og som dro med seg andre barn og fa­mi­lie­med­lem­mer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Sånn sett ble det en liten suk­sess, mener Wahlø.

Den størs­te sukes­sen

Men den størs­te suk­ses­sen hand­ler om le­der­opp­læ­ring for ung­dom­mer. Sam­men med for­ri­ge tro­s­opp­læ­rer ut­vik­let Tor Kop­pang, ka­pel­lan i Eids­våg, opp­læ­ring av «vi­dere­kom­ne kon­fir­man­ter» kalt EKTE. En for­kor­tel­se av tid­li­ge­re bis­kop Hage­sæt­hers vi­sjon om å gjøre Jesus Els­ket, Kjent, Trodd og Etter­fulgt.

Alle kon­fir­man­ter får til­bud om å være med, og på det meste har det vært 25 styk­ker på le­der­kur­set.

- Tan­ken er at det skal være et lav­ters­kel­til­bud, uten krav til tro og vi­de­re en­ga­sje­ment, men jeg ser at de fles­te som del­tar på le­der­kur­set vel­ger å være med i et le­der­fo­rum etter­på. De fun­ge­rer som hjelpe­le­de­re på ulike ak­ti­vi­te­ter og bi­drar til et godt miljø, mener Wahlø.

Stort ut­byt­te

Ka­pel­lan Tor Kop­pang har vært med fra star­ten og sier til Dagen at han har hatt stort ut­byt­te av le­der­kur­se­ne.

- Jeg er alt­for gam­mel til å ha et for­hold til ung­doms­kul­tu­ren og mil­jø­et, men gjen­nom sam­vær med ung­dom­me­ne har jeg lært en del om hva som fun­ge­rer og hva som ikke fun­ge­rer i guds­tje­neste­li­vet. I til­legg er det godt å opp­le­ve at jeg kan bidra inn i deres liv, selv om jeg er mye eldre enn dem. Ung­doms­guds­tje­nes­te­ne som ar­ran­ge­res i vin­ter­halv­året er et in­di­rek­te re­sul­tat av le­der­opp­læ­rin­gen og kir­ken har ge­ne­relt god kon­takt med ung­dom­mer som bor i om­rå­det, mener han.

Fred­rik Hille­stad er 18 og har vært med siden han var fer­dig som kon­fir­mant. Gjen­nom le­der­kur­se­ne fikk han opp­læ­ring i å snak­ke for en for­sam­ling, holde an­dakt og første­hjelp, for å nevne noe.

- Le­der­kur­se­ne har gitt meg en ster­ke­re til­hø­rig­het til kir­ken, mener han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Wahlø opp­ly­ser at selv om det ikke stil­les krav til ung­dom­me­ne at de skal være krist­ne, så opp­le­ver de li­ke­vel at flere har kom­met til tro gjen­nom le­der­kurs og le­der­fo­rum.

Trosopplæringsreformen og pengene

Dagen retter søkelys på trosopplæringen i en serie artikler. Dette er den femte.

I 2003 kom Trosopplæringen som et tilbud til alle døpte fra 0 til 18 år, med opplegg for en gradvis opptrapping av statlige bevilgninger slik at alle sogn skulle få midler innen 2009. Dette ble så skjøvet fram til 2013.

Pr. 2013 har har fortsatt 236 sogn ikke fått én krone over statsbudsjettet.

Målet med reformen er å tilby systematisk, sammenhengende trosopplæring som vekker og styrker kristen tro, gir kjennskap til den treenige Gud, bidrar til kristen livstolkning og livsmestring, utfordrer til engasjement og deltagelse i kirke og samfunnsliv.

Trosopplæringsreformen og pengene