Hareides utfordringer

Med Hans Olav Syversen ute av bildet ser veien ut til å ligge åpen for Knut Arild Hariede som ny KrF-leder. Hvis han selv ønsker det, vel å merke.
For det er det nemlig ikke sikkert at han gjør. Hareide sa til VG i helgen at han er i tvil om han skal stille som kandidat til ledervervet.
Vi forstår ham godt. lede KrF er sannsynligvis en av de mest utakknemlige jobbene som finnes i norsk politikk akkurat nå. KrF er for tiden et splittet parti med en elendig oppslutning. Oppgaven han eventuelt står overfor er rett og slett formidabel.
I tillegg kommer mediepresset han automatisk utsetter seg for ved å takke ja til toppvervet i partiet. Den faktoren må ikke undervurderes.
For tiden er Hareide en medieyndling. Men det kommer neppe til å vare. For ifølge Akersgatas logikk er det nesten slik at KrF-lederen per definisjon er en mørkemann - eller en mørkekvinne. Og har man ikke en slik status når en begynner i jobben, får man den gjerne påklistret underveis.
Hareide har sikkert merket seg det som etter hvert skjedde med Valgerd Svarstad Haugland. Hun hadde omtrent samme profil som Hareide har nå, da hun ble KrF-leder i 1995.
Valgerd ble fremstilt som ung, smilende og lite dogmatisk. Et nyskapende valg som kunne gi KrF et mykere image og en etterlengtet opptur.
Som vi vet varte ikke hvetebrødsdagene i forhold til pressen så lenge. De siste årene som aktiv politiker var ikke enkle for Valgerd Svarstad Haugland. En av hovedgrunnene til det var medienes stadig mer negative fremstilling av KrF-lederen.
Fallgruvene er altså mange. Men vi tror likevel Hareide til syvende og sist kommer til å si ja til vervet som KrF-leder. Grunnen er at signalene fra partiorganisasjonen nå er så positive til Hareides kandidatur.
Syv av tolv fylkeslederen som Aftenposten har snakket med, går åpent inn for stortingsrepresentanten fra Bømlo som ny leder. Ingen ønsker seg nestleder Dagrun Eriksen.
Men skal et slikt ledervalg fungere, er det av stor betydning hvordan resten av ledertrioen blir sammensatt. Hareide har - fortjent eller ikke - blitt fremstilt som han tilhører den liberale fløyen av partiet. Uten at også de mer konservative miljøene blir representert i partiledelsen, kan et valg av Hareide vise seg å bli skjebnesvangert.
For under den debatten om ledelse og veivalg som nå preger partiet, lurer trusselen om en ny kristen partietablering. DagenMagazinet har tidligere omtalt den fraksjonsvirksomheten som pågår med utgangspunkt i Knut Arild Hareides eget lokale KrF-lag på Bømlo. Og den er sannsynligvis en del av et større bilde.
Vi har liten tro på at et nytt kristent parti vil kunne utfordre KrF. Men det er ingen grunn for KrF-ere til å kimse av initiativet likevel.
Hvis man har 8-10 prosents oppslutning, vil ikke et nytt småparti være noen stor trussel. Men dersom meningsmålingene varsler at man befinner seg på 4,1 eller der omkring, har man rett og slett ikke råd til å miste 0,2 prosent til en kristen konkurrent.
Det gjør nok valgkomitèen i KrF klokt i å merke seg.