Foto av Oslo Gospel Choirs konserthyllest til gospellegende Andrae Crouch. Foto: Aril Skjæringrud

Håper på gospel- eksplosjon i Norge

Leif Ingvald Skaug og stifelsen Skjærgårdsgospel går sammen om Gospel Explosion.

Det er et korkonsept med øvelser ti uker på rad som avsluttes med en konsert med gjestesolister og band. Skaug har dirigert kor i over 20 år og har samarbeidet med alt fra Andraé Crouch og Christian Ingebrigtsen, til Maria Arredondo og Inger Lise Rypdal.

Initiativtakeren er svært fornøyd etter å ha testet prosjektet i Askim i vår, der nesten 70 personer ble med.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– De vil ha konseptet tilbake og flere vil være med. Jeg opplever at det er et vakuum som vi fyller, sier Skaug.

Målet med Gospel Explosion er å engasjere både de mange som kanskje ikke har sunget på en stund, og de som har sunget mye. Initiativet går på tvers av menigheter og organisasjoner.

LES: Gospelprinsen

Gospelbølge

Skaug håper å at prosjektet kan gi en ny giv til å starte og bli med kor Norge rundt. Minst 65 personer må bli med skal det bli noe av.

– Gospel Explosion er for kor som har eksistert en stund eller menigheter som trenger hjelp til musikkarbeidet sitt. Nå kan de få hjelp og kanskje inspirasjon til å fortsette eller starte noe nytt i sin kirke eller i sitt område, sier Skaug.

Prosjektkoret er åpent for alle, og starter opp i Oslo i slutten av august. Du trenger verken å avlegge sangprøve eller trosbekjennelse, lover kordirigenten.

– I vår var en tredjedel av koret kanskje totalt fremmede for kirken. Det virker som at det er et sug i mange til å være med og synge igjen, og da noe annet enn tradisjonell kormusikk, sier Skaug.

Han mener at det er et gap mellom barnekor og tenåringskor til typiske voksenkor, slik at de som er i kategorien mellom ikke har noe sted å synge og bruke gavene sine.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg tror Gospel Explosion kan sette farge på kormusikken. Håpet er at det skal bli en bevegelse, i alle fall et verktøy for folk rundt om i Norges land, til å komme i gang med sang igjen.

LES: - Kor er ikke noe man slutter med

Synger Crouch

Dette året vil repertoaret preges av sangene til gospellegenden Andraé Crouch, som døde i januar. Koret vil også synge pop og soul-låter, bådepå engelsk og norsk.

Skaug har fått tilbakemeldinger fra flere steder i Norge som har hørt om konseptet og kunne tenke seg å bli med.

– Kan koret bli permanent på sikt?

– Det har vi ikke snakket så mye om, vi får se hvordan det utvikler seg.

Han er glad for at Skjærgårdsgospel har omfavnet ideen.

– Det er forferdelig gledelig for meg at de tente på denne ideen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jarle Storebø er daglig leder i stiftelsen Skjærgårdsgospel.

– Vi er med fordi vi ønsker å tilrettelegge for dem som ønsker å ta opp igjen korsang, som kanskje ikke har store kor i sin lokalmenighet eller by. Gospel Explosion utvider tilbudet for dem som liker å synge, sier Storebø.

Verktøykasse

Han sier at konseptet likner litt på 24 Hours Festival i regi av Skjærgårdsgospel, en omreisende festival for barn og unge, i samarbeid med lokale grupper og menigheter.

– Vi ønsker å være overalt, men koret er jo litt avhengig av hvor mange som greier å stille opp på lokale steder.

– Hvorfor trengs flere kor i Norge?

– For å gi et bredere tilbud. Vi ønsker at så mange som mulig kan være engasjert i kor på ulike måter. Skjærgårdssang er en verktøykasse for Kristen-Norge og kan bidra til at det lokale menighetslivet får gjøre noe større enn de selv klarer, sier Storebø.

Les også
Katolikker kjemper om å slå Hillary
Les også
Bryllupssanger gjorde gospel-BeethovenSamuel Ljungblahd
Les også
GospelprinsenLjungblahd
Les også
Bryllupsflukt fra kirkenEkteskap
Les også
Frir til det norske publikummetSkjærgårds Music and Mission Festival